
1. Pripravte si vynikajúci kečup
Niet nad poctivý domáci kečup. Bez výčitiek ho naservírujte i najmenším, návšteve či podarujte na letnej grilovačke. Na kečup sa hodia dokonale zrelé rajčiaky. Osvedčili sa hlavne slivkové odrody s väčším podielom dužiny, ako sú napríklad ‘Šejk’ alebo ‘Orbit’.
Budete potrebovať: 2,5 kg zrelých rajčiakov • 230 g trstinového cukru • 400 g nastrúhaných jabĺk • 200 g rajčiakového pretlaku bez príchuti • 60 ml červeného vínneho octu • 15 g soli • štipku nového korenia • lyžičku mletého čierneho korenia • štipku mletej škorice • 4 strúčiky najemno nakrájaného cesnaku • 1 cibuľu • 2 bobkové listy • 2 l vody
POSTUP:
Vo veľkom hrnci skaramelizujte cukor. Pridajte jablká a chvíľku poduste. Pridajte nakrájané rajčiaky, pretlak a zalejte vodou. Počas stáleho miešania varte na stredom plameni. Postupne pridávajte všetky suroviny, ocot prilejte až nakoniec. Pomaly varte bez pokrievky asi 4 až 5 hodín. Nezabúdajte zmes často premiešavať, aby neprihorela. Rajčiaky by sa mali úplne rozvariť a prebytočná voda odpariť. Odstavte a nechajte dve hodiny odležať pre úplné rozvinutie chutí. Celú zmes prepasírujte. Hotový kečup nalejte do pohárov a sterilizujte pri 80 °C 30 minút.