6 využití byliniek v kuchyni. Už ani na krok bez nich
20. 6. 2023, 20:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: Canva
Letné grilovanie je úžasnou príležitosťou ukázať svoj skrytý talent vo varení. Pridajte do jedla kytičku byliniek a váš pokrm bude ako z luxusnej reštaurácie.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: CANVA
Zdroj: Canva
Ak prepichnete bravčovú panenku alebo kúsok kuracieho mäsa rozmarínom, dostanete chuť aj do mäsa.
Aróma zvnútra
Dáme vám tip, ako prevoňať mäsko aj zvnútra. Stačí, keď kúsky kuracieho mäsa alebo bravčovej panenky prepichnete výhonkom rozmarínu. Mäsko bude nádherne voňať a zároveň bude vyzerať ako od šéfkuchára.
Zdroj: Canva
Kombinácia bazalky a jahody je netradičná, ale o to chutnejšia.
Na sladko
Teraz sa možno budete chytať za hlavu, že ako sa dajú bylinky využiť aj na sladký spôsob. No veru, dajú sa. Ak k čerstvým jahodám pridáte bazalku, vznikne netradičná chuť. K sladkým dezertom sa hodí aj mäta, medovka, stévia či alojzia. Stévia a alojzia sa hodia aj ako prírodné sladidlo k vašim dezertom.
Zdroj: Canva
Ryby a bylinky sú neodmysliteľní priatelia.
Ryby
Skúste vyskúšať na ryby kombináciu trebuľky, tymianu a pamajoránu. Ryby sa na grile robia o podstatnejšie kratšie ako iné druhy mies, takže sa nemusíte báť, že by sa bylinky spálili. Je lepšie, keď tieto bylinky si v záhrade budete pestovať v črepníku.
Zdroj: Canva
Bazalka je vynikajúca bylinka, ktorá sa istotne hodí do vašich šalátov
Aby neboli bylinky horké
Bazalku treba pridávať do šalátu až tesne pred servírovaním. Lístky budú vyzerať o mnohom lepšie a budú aj chutnejšie. Tento trik skoro nikto nepozná, ale my vám ho prezradíme. Skúste napríklad črepník s bazalkou postaviť do stredu stola. Každý hosť si zoberie toľko bazalky, ako mu je po vôli.
Zdroj: Canva
Mäská si pýtajú bylinky, bez ktorých si to naozaj nevedia predstaviť.
Na mäso
K hydine sa hodí saturejka či rozmarín, na hovädzie mäso sa hodí zas pamajorán, bravčové mäsko by si pýtalo šalviu. Mäsá negrilujte príliš dlho, lebo vám zostanú suché a gumové. Je ich lepšie po grilovaní zabaliť do alobalu, aby si udržali svoju teplotu a udržali šťavy.
Zdroj: Canva
Kombinácia byliniek zaručí vašim jedlám dokonalú chuť.
Bouquet gami
Toto slovné spojenie pochádza z francúzštiny a v doslovnom preklade znamená zdobená kytica. Ide vlastne o zväzok byliniek do tzv. kytičky. Takéto bukréty sa využívajú pri príprave polievok či iných pokrmov. Keďže sa bylinky viažu špagátikom, po uvarení sa dajú ľahko vytiahnuť a nebudú vám plávať v jedle. Môžeme kombinovať 2 a viac druhov byliniek. Ak by ste použili drobné bylinky je možné ich variť aj v gáze.

Zdroj: CANVA