Reklama

Buďte zdraví ako repa a silní ako buk: TRADIČNÉ JESENNÉ RECEPTY od Katky Nádaskej

Počas sychravých dní potrebujeme dostať do tela poriadnu dávku živín. Inšpirovať sa môžeme v kuchyni našich predkov, ktorí vedeli, ako na to. Jesenné obdobie je ako stvorené na prípravu dobrôt zo strukovín, obilnín či koreňovej zeleniny. A práve také zozbierala známa etnologička Katarína Nádaská. O overené sezónne recepty zo Záhoria sa podelila aj s nami.

Zdroj: Archív NMH

Reklama

Počas sychravých dní potrebujeme dostať do tela poriadnu dávku živín. Inšpirovať sa môžeme v kuchyni našich predkov, ktorí vedeli, ako na to. Jesenné obdobie je ako stvorené na prípravu dobrôt zo strukovín, obilnín či koreňovej zeleniny. A práve také zozbierala známa etnologička Katarína Nádaská. O overené sezónne recepty zo Záhoria sa podelila aj s nami.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Posledný tohtoročný Záhradkár špeciál je práve v predaji!

    Jesenná hŕstková polievka z obce Borský Mikuláš

    Suroviny:

    • 3000 ml voda
    • 50 ml vlej
    • 50 g cibuľa
    • 50 g múka hladká
    • 50 g hrach suchý
    • 20 g soľ
    • 50 g fazuľa
    • 50 g šošovica hnedá
    • 50 g krúpy jačmenné
    • 300 g zemiaky
    • 100 g zelenina koreňová
    • 10 g cesnak

    Zdroj: Dobré jedlo

    Postup:

    V neosolenej vode necháme cez noc namočené strukoviny, každú zvlášť. Na druhý deň vodu zlejeme a strukoviny prepláchneme čistou vodou. Na oleji orestujeme v hrnci na jemno nakrájanú cibuľu, zasypeme múkou a urobíme zápražku. Zalejeme studenou vodou a dáme variť najskôr fazuľu a hrach, neskôr šošovicu a krúpy. Pridáme zemiaky, nastrúhanú zeleninu, cesnak, majoránku a znovu povaríme. Hŕstkovú polievku dochutíme podľa seba.

    Jesenná hríbovica zo Studienky

    Suroviny:

    • 300 g huby lesné
    • 300 g zemiaky
    • 100 g mrkva
    • 2 steblá zelerová vňať
    • 100 g olej
    • 50 g múka hladká
    • 30 g paprika mletá sladká
    • 30 g soľ
    • 10 g korenie čierne celé
    • 100 g cibul'a
    • 20 g cesnak

    Zdroj: Dobré jedlo/Veronika Kollárová

    Postup:

    Čerstvé huby očistíme, opláchneme, osušíme a nakrájame. Na troche oleja orestujeme nasekanú cibuľu, pokrájané huby, nakrájané zemiaky a mrkvu. Posolíme, pridáme korenie, premiešame a zalejeme asi jeden a pol litrom vody. Uvaríme do mäkka. pridáme zemiaky aj mladú mrkvu, varíme caa pol hodinu. V panvici spravíme zásmažku tak, že v oleji osmažíme za stáleho miešania múku do zlatistej farby. Odstavíme z ohňa a do ešte teplej zásmažky dáme prevoňať nasekané zelerové lístky, pretlačený cesnak a mletú papriku. Zalejeme studenou vodou (asi dva deci), premiešame a vlejeme do vriacej polievky ešte chvíľku prevrieť.

    Granadír z obce Vysoká pri Morave

    Suroviny:

    • 1000 g zemiaky
    • 300 g cibuľag
    • 100 g masť bravčová
    • soľ
    • paprika mletá sladká

    Fliačky:

    • 2 ks Vajce
    • 250 g múka polohrubá
    • voda podľa potreby

    Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

    Postup:

    Najskôr urobíme polotuhé cesto na fliačky. Múku nasypeme na dosku, urobíme v nej jamku, rozklepneme vajcia a podľa potreby prilejeme vodu. Cesto rozvaľkáme na tenko a necháme na chvíľku preschnúť. Potom ho nakrájame na pásy, dáme na seba a nakrájame ne dlhé úzke pásiky. Pásy cesta nakrájame na kocky. Tie necháme ešte chvíľu preschnúť a potom ich obvaríme v osolenej vode. Do hrnca dáme masť a na nej osmažíme cibuľu nakrájanú na polmesiačiky. Na cibuľu dáme očistené zemiaky nakrájané na kocky. Posolíme a zaprášime mletou sladkou paprikou. Krátko opečieme, teplotu znížime na minimum, hrniec zakryjeme a pomaly dusíme. Občas hrniec odokryjeme a premiešame. Zemiaky sa nepodlievajú, dusia sa do mäkka. Keď sú zemiaky udusené, pridáme k nim scedené fliačky a premiešame. Podávame s kyslou uhorkou.

    Jesenná fazuľová polievka z obce Smolinské

    Suroviny:

    • 300 g bravčové koleno údené
    • 400 g fazuľa
    • 300 g zemiaky
    • 3 ks list bobkový
    • 30 g Cukor
    • 30 ml Ocot
    • 250 ml smotana na šľahanie
    • 50 g múka hladká
    • 100 g masť bravčová

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Postup:

    Vykostené údené koleno uvaríme vo väčšom hrnci spolu s fazuľou a bobkovým listom. Mäso asi po hodine vytiahneme z hrnca, no fazuľu varíme ďalej do mäkka. Mäso vyberieme a nakrájame na kocky. Zemiaky obielime a tiež nakrájame na kocky a vložíme ich variť k fazuli. Keď je fazuľa so zemiakmi uvarená, urobíme svetlú zásmažku, polievku zahustíme, zjemníme smotanou, ochutíme octom a cukrom a do hotovej vložíme údené mäso.

    Hrachová kaša z obce Kostolište

    Suroviny:

    • 500 g hrach suchý
    • 2PL mast' bravčová
    • 1PL múka hladká
    • 1PL maslo
    • cesnak
    • majoránka sušená
    • korenie čierne mleté
    • list bobkový
    • sol'

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Postup:

    Suchý polený lúpaný hrach poriadne prepláchneme párkrát vodou a necháme ho pár hodín namočiť vo vode. Najlepšie cez noc, je potom rýchlejšie uvarený. V tej istej vode ho privedieme pomaly k varu a uvaríme do mäkka spolu s bobkovým listom. Vody dáme toľko, aby sa v nej hrach dobre uvaril a nemuseli sme dolievať. Uvarený hrach rozmixujeme ponorným mixérom. Netreba zabudnúť predtým vybrať bobkový list. Vo väčšom hrnci na masti usmažíme múku a pripravíme zásmažku, do ktorej po odstavení z plameňa pridáme so soľou rozotretý cesnak. Zalejeme vodou a poriadne prevaríme. Potom do hrnca pridáme rozmixovaný hrach. Podľa potreby dosolíme, ochutíme korením a majoránkou. Spolu ešte krátko prevaríme. Hotovú hrachovú kašu po odstavení zjemníme maslom.

    Jesenné zemiakové placky s kapustou a syrom z obce Borinka

    Suroviny:

    • 600 g zemiaky
    • 200 g kapusta kvasená
    • 100 g syr tvrdý
    • 2 ks vajce
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 4PL múka hladká
    • soľ
    • korenie čierne mleté
    • majoránka sušená

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Postup:

    Očistené staré zemiaky postrúhame. Kyslú sudovú kapustu pokrájame na drobno. Syr tvrdý, napr. eidam, postrúhame tiež. Všetko dáme do misky, pridáme vajíčka, osolíme, pridáme čierne mleté korenie, pretlačený cesnak, v dlaniach rozmrvenú majoránku a poriadne premiešame. Podľa potreby zahustíme múkou. Cestíčko necháme chvíľu odstáť a potom vysmažíme z oboch strán do chrumkava. Cestíčko by nemalo byť príliš husté. Sú to skôr také tenučké chrumkáčiky. Ak máte kvalitnú panvicu, tak stačí lyžička oleja na smaženie. Podávame s kyslou kapustou.

    Tvarohové šúľance z obce Záhorská Ves

    Suroviny:

    • 250 g tvaroh
    • 1 ks vajce
    • 1 šálka krupica detská
    • štipka soli

    Ostatné:

    • 1 šálka strúhanka
    • 1/2 šálky cukor
    • 1/2 šálky maslo

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Postup:

    Cesto pripravíme tak, že do misky dáme tvaroh (tučný), pridáme celé vajce a postupne podľa potreby prisýpame detskú krupicu. Ochutíme štipkou soli a spracujeme nelepivé cesto. Tvaroh je dobré mať vychladený, spracovaním sa síce ohreje, ale než zovrie voda, je dobré ho vložiť na chvíľu do chladničky. Vody na obváranie dáme variť väčšie množstvo, aspoň tri litre a osolíme ju lyžicou soli. Cesto rozdelíme na dve polovice a vytvarujeme dva valce, ktoré nakrájame na asi centimetrové kúsky.

    V dlaniach, alebo na podložke vytvarujeme šúľance, ktoré na dvakrát vložíme do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, asi tri minúty varíme, aby sa krupica prevarila aj v strede a uvarené scedíme a prepláchneme teplou vodou. Keď sa šúľance varia, na panvici na sucho opečieme strúhanku z rožkov. Keď začne odspodu hnednúť, miešame vareškou. Prisypeme cukor (jemný kryštál, alebo trstinový) a spolu so strúhankou opekáme do zlatohneda. Strúhanku odstavíme a na panvicu do nej vložíme scedené prepláchnuté tvarohové šúľance. Všetky šúľance poobaľujeme v strúhanke. Dáme na taniere a polejeme rozpusteným maslom.

    Pohánkové placky zo Stupavy

    Suroviny:

    • 150 g pohánka
    • 150 g mrkva
    • 50 g cibuľa
    • 1PL múka špaldová hladká
    • 1 ks vajce
    • olej olivový
    • cesnak medvedí
    • majoránka sušená
    • soľ

    Zdroj: Avocado_studio

    Green buckwheat in a bowl on a wooden kitchen table.Superfood.Raw buckwheat porridge.Healthy vegan food concept, eco products, diet. Copy space.Organic food.weight loss and proper nutrition.

    Postup:

    Rozpis surovín je na 4 porcie, cca 12 ks menších placiek. Pohánku dáme do vriacej jemne osolenej vody a povaríme asi 5 minút. Vody použijeme toľko, aby bola v hrnčeku asi centimeter nad pohánkou. Hrnček zakryjeme a pohánku necháme spariť ešte asi 20 minút. Medzitým na oleji orestujeme na jemno nasekanú cibuľu, pridáme mrkvu a tiež ju orestujeme. Odstavíme z ohňa a primiešame nasekaný medvedí cesnak. Pridáme scedenú pohánku a premiešame. Takto pripravenú pohánku môžeme takto teplú podávať so zeleninovým šalátom.

    Ale my chceme chrumkavé placky, takže pohánku necháme troška vychladnúť. Do vlažnej zmesi pridáme vajíčko a špaldovú múku. Ochutíme majoránkou a môžeme pridať aj pretlačený strúčik cesnaku (dochutíme ako fašírku). Vymiesime hmotu ako na sekanú. Ak treba, prisypeme múku alebo ovsené vločky. Ale hmota by nemala byť tuhá, aby placky neboli tvrdé. Na panvici rozohrejeme troška oleja. V navlhčených dlaniach vytvarujeme placky, ktoré vložíme do panvice opekať. Opatrne obracačkou, alebo lopatkou placky obrátime a dopečieme aj z druhej strany.

    Makové slíže z obce Marianka

    Suroviny:

    • 1 kg múka polohrubá
    • 4 ks vajce
    • 200 ml voda
    • soľ

    Ostatné:

    • mak mletý
    • cukor práškový
    • maslo

    Zdroj: Geza Farkas

    Poppy seed pasta on a plate traditional hungarian meal

    Postup:

    Na dosku nasypeme asi 800 g múky, v strede urobíme jamku, rozklepneme do nej vajíčka a osolíme. Zbytok múky odložíme na podsýpanie. Od krajov nožom sekavým spôsobom začneme múku s vajíčkami spájať. Po troškách prilievame studenú vodu. Cesto nebude tak tvrdé ako samotné vaječné a bude sa ľahšie vaľkať. Od krajov cesto nahŕňame ku stredu a keď už vyzerá fajn, nožík odložíme a rukami spracujeme mäkký bochníček. Bochník cesta rozdelíme na 4 časti. Každý bochníček na pomúčenej doske na tenko vyvaľkáme.

    Cesto obraciame, vždy posypeme a pomúčime troška aj zhora. Tenké cestá necháme troška oschnúť a potom nakrájame dlhé úzke pásy. Tak široké, aké chceme slíže mať dlhé. Každý pás cesta opäť pomúčime, pokladáme na seba aby sa nezlepili a nakrájame rezance. Vkladáme ich do vriacej osolenej vody po častiach. Ak slíže vyplávajú na povrch, ešte krátko ich povaríme, vyberieme sitkom, prepláchneme vodou a nahádžeme na pomastený pekáč. Makom a cukrom ich môžeme len tak posypať, alebo dáme do misky rozpustené maslo, slíže, mak a cukor a celé ich obalíme (tie sú najlepšie).

    Jesenná krúpová kaša z Kuchyne

    Suroviny:

    • 1 šálka krúpy jačmenné
    • 2 šálky vody
    • soľ
    • maslo
    • cibul'a

    Zdroj: Ahanov Michael

    Barley porridge with dill and vegetables in a bowl. Healthy food

    Postup:

    Jačmenné krúpy 3x prepláchneme studenou vodou, dáme do hrnca a zalejeme dvojnásobným množstvom vody. Osolíme morskou soľou a za občasného premiešania pomaly varíme do mäkka. Keď sa nám voda vyvarí a krúpy ešte nie sú mäkké dolievame vodu po troške. Cibuľu nakrájame nadrobno a do hneda opražíme na oleji. Horúcu kašu dáme na tanier, poukladáme na ňu kúsočky masla a hojne posypeme opraženou cibuľkou.