Černice zberajte na kilá! + 3 NAJOBĽÚBENEJŠIE RECEPTY, vďaka ktorým si telo dobijete vitamínmi
21. 7. 2024, 6:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Sezóna sladkých černíc je tu, tak neváhajte a zberajte! Černice, aj keď často prehliadané v prospech malín a čučoriedok, sú veľmi prospešné pre zdravie. Sú bohaté na antioxidanty, triesloviny, vlákninu, kyselinu listovú, vitamíny a minerály, najmä draslík, horčík a fosfor.

Ako píše Nový čas pre ženy, sú plné látok, ktoré podporujú správnu zrážanlivosť krvi, pôsobia proti nervozite, pri hnačkách a vraj pomáhajú telu sa spamätať aj pri chemoterapii. Vďaka nízkemu obsahu kalórií, sacharidov a tukov sú vhodné aj pri chudnutí. Tak neváhajte a ochutnajte jeden z troch sladkých dezertov.
Černicový lekvár
Potrebujeme:
- 1 kg černíc
- 700 g kryštálového cukru
- 2 ČL kyseliny citrónovej
Takto sa to podarí:
Umyté a odstopkované černice dáme do hrnca variť. Ak chceme, môžeme časť z nich pomlieť. Počkáme kým začnú púšťať šťavu a nasypeme k nim cukor. Varíme kým lekvár nezačne hustnúť. Na záver zamiešame kyselinu citrónovú a lekvár nalejeme do čistých pohárikov. Zatvoríme viečkom a necháme vychladnúť.
Černicová bublanina
Potrebujeme:
- 150 g masla
- 130 g práškového cukru
- 4 vajcia
- štipka soli
- 250 g hladkej múky
- prášok do pečiva
- černice
Takto sa to podarí:
Maslo izbovej teploty vyšľaháme s cukrom dopenista. Postupne pridáme žĺtky a aj múku so soľou a práškom do pečiva. Na záver primiešame tuhý sneh. Cesto nalejeme do menšieho plechu, ktorý sme vymastili maslom a vysypali múkou. Navrch poukladáme černice a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 °C na asi 20 minút. Upečený koláčik poprášime cukrom.
Smotanový krém s černicami
Potrebujeme:
- 250 g kyslej smotany
- 1 vanilínový cukor, 200 g černíc
- 2 PL černicového lekváru, sušienky
Takto sa to podarí:
Smotanu vymiešame s cukrom a naložíme do misiek. Ozdobíme černicami, lekvárom a sušienkami.