Reklama

Černice zberajte na kilá! + 3 NAJOBĽÚBENEJŠIE RECEPTY, vďaka ktorým si telo dobijete vitamínmi

černicová bublanina

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Sezóna sladkých černíc je tu, tak neváhajte a zberajte! Černice, aj keď často prehliadané v prospech malín a čučoriedok, sú veľmi prospešné pre zdravie. Sú bohaté na antioxidanty, triesloviny, vlákninu, kyselinu listovú, vitamíny a minerály, najmä draslík, horčík a fosfor.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepší odborník na kvety a záhradu je Záhradkár! Nahliadnite do augustového vydania

    Ako píše Nový čas pre ženy, sú plné látok, ktoré podporujú správnu zrážanlivosť krvi, pôsobia proti nervozite, pri hnačkách a vraj pomáhajú telu sa spamätať aj pri chemoterapii. Vďaka nízkemu obsahu kalórií, sacharidov a tukov sú vhodné aj pri chudnutí. Tak neváhajte a ochutnajte jeden z troch sladkých dezertov.

    Černicový lekvár

    Potrebujeme:

    • 1 kg černíc
    • 700 g kryštálového cukru
    • 2 ČL kyseliny citrónovej

    Takto sa to podarí:

    Umyté a odstopkované černice dáme do hrnca variť. Ak chceme, môžeme časť z nich pomlieť. Počkáme kým začnú púšťať šťavu a nasypeme k nim cukor. Varíme kým lekvár nezačne hustnúť. Na záver zamiešame kyselinu citrónovú a lekvár nalejeme do čistých pohárikov. Zatvoríme viečkom a necháme vychladnúť.

    Černicová bublanina

    Potrebujeme:

    • 150 g masla
    • 130 g práškového cukru
    • 4 vajcia
    • štipka soli
    • 250 g hladkej múky
    • prášok do pečiva
    • černice

    Takto sa to podarí:

    Maslo izbovej teploty vyšľaháme s cukrom dopenista. Postupne pridáme žĺtky a aj múku so soľou a práškom do pečiva. Na záver primiešame tuhý sneh. Cesto nalejeme do menšieho plechu, ktorý sme vymastili maslom a vysypali múkou. Navrch poukladáme černice a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 °C na asi 20 minút. Upečený koláčik poprášime cukrom.

    Smotanový krém s černicami

    Potrebujeme:

    • 250 g kyslej smotany
    • 1 vanilínový cukor, 200 g černíc
    • 2 PL černicového lekváru, sušienky

    Takto sa to podarí:

    Smotanu vymiešame s cukrom a naložíme do misiek. Ozdobíme černicami, lekvárom a sušienkami.

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.