Reklama

Cesnak ako pilier jesennej imunity + 3 RECEPTY na pečivo, krémovú cesnačku i omáčku

Nepríjemný cesnakový dych prebijete, ak po jedle 
rozhryziete dve až tri zrnká kvalitnej kávy.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Na základe rozsiahlych štúdií patrí cesnak medzi najvýznamnejšie superpotraviny s obrovským prínosom pre ľudský organizmus. Smelo si ho preto doprajte, urobíte tým svojmu zdraviu veľkú radosť.

Kvalitný cesnak predstavuje veľmi silné prírodné antibiotikum, ktorého pozitívne účinky si ľudia vážia už od staroveku. Tento dokonalý životobudič dokáže pri pravidelnej konzumácii dvoch až troch strúčikov denne naštartovať imunitu, zabrániť sezónnym virózam a dokonca prečistiť i pečeň. Počas sezóny si nezabudnite pochutnať ani na vitamínmi nabitých cesnakových výhonkoch. Sú výborné do šalátov, na výrobu pesta alebo len tak na maslový kváskový chlebík. Ak ich máte dostatok, nakrájajte ich na asi 5 cm pásiky, naložte do obľúbeného sladkokyslého nálevu a dajte sterilizovať.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Z cesnaku využijete nielen STRÚČIKY, ale aj VÝHONKY!
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Cesnakové pečivo

    Krehké i chrumkavé a zároveň vnútri vláčne pečivo nás nadchlo. Aj keď vynikajúco chutí len tak, môžete ho podávať s ochuteným krémovým syrom alebo kvalitnou šunkou. Rožteky skúste naplniť pred pečením napríklad trochou parmezánu alebo nátierkou z pečeného cesnaku.

    Na cesto budete potrebovať:

    • 700 g hladkej múky
    • 250 ml vlažného mlieka
    • 3 lyžice olivového oleja
    • 2 lyžičky sušeného droždia
    • 1 lyžičku soli

    Na cesnakové maslo budete potrebovať:

    • 4 lyžice masla
    • 4 strúčiky cesnaku
    • petržlenovú vňať na posypanie

    V miske zmiešajte múku a sušené droždie, pridajte olej, mlieko a začnite miešať cesto. Keď sa začne spájať, prisypte aj soľ, nemala by prísť do priameho kontaktu s  droždím. Hneď ako získate hutné, hladké a nelepivé cesto, preložte ho do misky, zakryte utierkou a dajte kysnúť na jednu hodinu. Podľa uváženia z cesta vytvarujte drobné rožky alebo žemličky.

    Na rožteky cesto vyvaľkajte na tenkú placku, rozkrájajte na pruhy, tie potom priečne na trojuholníky a nakoniec zrolujte. Pri žemličkách odoberajte postupne časti cesta, ručne vytvorte valčeky s dĺžkou asi 20 cm a  konce zviažte, ako by ste chceli urobiť uzol. Nedoťahujte ho však úplne, v  strede nechajte otvor. Voľné konce jemne zatočte a  pretiahnite otvorom dovnútra. Hotové pečivo položte na plech vyložený papierom na pečenie, zakryte utierkou a nechajte ešte 15 minút nakysnúť. Medzitým na panvici rozohrejte maslo a  pridajte prelisovaný cesnak. Nechajte chvíľku prehriať, pričom dávajte pozor, aby cesnak nezhorel. Každý kúsok pečiva potrite ochuteným maslom a  pečte v  rúre predhriatej na 200 °C asi 15 minút dozlata. Nakoniec ešte teplé pečivo znova potrite maslom a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou. Nechajte vychladnúť a podávajte.

    Králik s omáčkou

    Králik si s cesnakom rozumie ako žiadne iné mäso. Do základu jemnej omáčky je použitý surový cesnak. Pár hlavičiek však zostalo aj na pečenie. Úžasne dochutili omáčku aj zemiaky.

    Na mäso budete potrebovať:

    • 4 až 8 králičích stehien
    • 6 lyžíc olivového oleja
    • 10 strúčikov cesnaku
    • 2 hlavičky cesnaku
    • 120 ml kuracieho vývaru
    • 100 ml bieleho vína
    • 80 ml sladkej smotany
    • 3 vetvičky čerstvého tymianu
    • štipku mletej papriky
    • soľ ";i:10;s:23:"mleté čierne korenie

    Na pučené zemiaky budete potrebovať:

    • 600 g zemiakov
    • 150 g anglickej slaniny
    • 1 cibuľu
    • 50 g masla
    • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
    • soľ

    Králičie stehná osoľte a  okoreňte, v panvici zohrejte 4 lyžice oleja a  mäso zo všetkých strán sprudka otestujte dozlata. V hrnci rozpáľte zvyšný olej, orestujte na ňom na plátky nakrájaný cesnak, pridajte papriku a zalejte vínom. Nechajte ho odpariť, prilejte vývar, smotanu a pridajte väčšinu tymianu. Premiešajte a pár minút povarte. Z hlavičiek cesnaku odstráňte vonkajšie voľné šupky, inak ich však nelúpte. Ostrým nožom zrežte vrchnú časť a odhaľte strúčiky. Králika uložte do pekáča a okolo položte pripravené hlavičky. Zalejte omáčkou a dajte do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte asi 45 až 60 minút, kým nie je mäso úplne mäkké. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kúsky a uvarte v osolenej vode domäkka. Slaninu nakrájajte na tenké rezančeky a nasucho opražte v  panvici. Pridajte na prúžky nakrájanú cibuľu a opečte takmer dozlata. Hotové zemiaky sceďte a nahrubo roztlačte s maslom. Nakoniec vmiešajte cibuľu, slaninu a nasekanú petržlenovú vňať. Podávajte s králičím stehnom, omáčkou a pečeným cesnakom.

    Krémová polievka z pečeného cesnaku

    Pečený cesnak je ideálny, ak túžite po výraznej chuti, ale zároveň chcete jedlu dodať elegantný tón. Táto polievka je len o trochu zložitejšia ako klasická cesnačka, no zažiari aj ako chod honosného menu.

    Budete potrebovať:

    • 1 až 2 hlavičky cesnaku
    • 4 zemiaky
    • 2 lyžice masla
    • 1 cibuľu
    • 1 200 ml kuracieho vývaru
    • 100 ml sladkej smotany
    • 2 vetvičky čerstvého tymianu
    • olivový olej
    • soľ
    • mleté čierne korenie";i:10;s:39:"parmezán a jarnú cibuľku na zdobenie

    Zdroj: Shutterstock

    Krémová polievka z pečeného cesnaku

    Hlavičky cesnaku očistite, ale inak ich nelúpte. Odrežte vrchnú časť, aby ste odhalili jednotlivé strúčiky, a položte ich a na plech vystlaný alobalom. Jemne ich osoľte, okoreňte, pokropte olejom a zabaľte. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 45 minút, pokým cesnak nezmäkne. Nechajte ho vychladnúť a vytlačte zo šupiek. Cibuľu nakrájajte nadrobno, zemiaky na kocky. V hrnci rozpáľte maslo a otestujte cibuľu. Pridajte zemiaky, krátko ich opečte a zalejte vývarom. Osoľte, okoreňte a varte, kým úplne nezmäknú. Potom vmiešajte pripravenú cesnakovú pastu, nasekaný tymian a smotanu, nechajte prevrieť a rozmixujte dohladka. Podávajte s nastrúhaným parmezánom a na krúžky nakrájanou jarnou cibuľkou.

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.