Cibuľový PRÁŠOK vám poslúži ako korenina! 5 trikov ako ju ošúpať bez PLAČU
3. 10. 2022, 18:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:37)

Zdroj: Shutterstock
Ak každý rok pestujete veľa cibule, môžete ju uskladniť aj v podobe sušeného prášku, ktorý poslúži ako korenina v kuchyni.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Všestranné využitie
Nahradiť čerstvú cibuľu tou sušenou je ideálne, ak nemáte čas na šúpanie a krájanie. Sušené cibuľové vločky, krúžky alebo jemný prášok môžete využiť pri každodennom varení:
- Pridajte ich priamo do polievok a duseného mäsa. Rozpustia sa s tekutinou a dodajú cibuľovú chuť.
- Ľahko kombinujú so sušenými bylinkami a korením, aby sa vytvorila zmes stabilná pri skladovaní.
- Na rehydratáciu namočte jednu časť sušenej cibule do dvoch častí teplej vody, kým nebude mäkká, asi 20 minút.
Ako sušiť?
Sušička je základným kuchynským prístrojom, ktorý uľahčuje konzervovanie. Suší ovocie a zeleninu fúkaním teplého vzduchu cez sušiace sitá.
Vôňa sušenej cibule je veľmi silná a bude vo vašej domácnosti pretrvávať ešte dlho. Namiesto toho, aby ste "prevoňali" svoj dom, umiestnite sušičku radšej na verandu, do prístrešku či garáže.
Navyše, vôňa cibule bude pretrvávať aj na sitách sušičky. Ak chcete odstrániť tento zápach, umyte sitá v teplej mydlovej vode a potrite ich citrónovou šťavou. Opláchnite a vysušte na vzduchu.
Cibuľový prášok
Budete potrebovať:
- ľubovoľné množstvo cibule
- sušičku potravín
- ostrý nôž
- dosku na krájanie
- mlynček na korenie alebo mixér
- sitko na preosiatie prášku
- sklenené poháriky (koreničky)
Postup:
1. Cibuľu ošúpte, odrežte konce a nakrájajte ju na rovnako veľké kúsky (kolieska).
2. Oddeľte jednotlivé časti cibule a rozložte ich rovnomerne na sitá sušičky v jednej vrstve.
3. Nastavte teplotu sušičky na 50 °C a sušte 3 až 9 hodín.
4. Dĺžka sušenia závisí od veľkosti kúskov cibule a obsahu vlhkosti.
5. Dehydrovaná cibuľa by mala byť chrumkavá, keď ju rozdrvíte prstami.
6. Sušené kúsky cibule nechajte vychladnúť, rozdrvte na menšie lupienky alebo cibuľový prášok.
7. Nasypte cibuľu do mlynčeka na korenie alebo ju pomixujte, kým nezískate prášok.
8. Na preosiatie použite jemné sitko a prášok nasypte do sklenených nádob.

Zdroj: pinterest/hebbarskitchen.com
Ako skladovať?
Dehydrované cibuľové vločky, krúžky a prášok skladujte v samostatných nádobách. Označte ich dátumom a uchovávajte na chladnom mieste mimo priameho svetla.
Po niekoľkých dňoch skontrolujte poháre, aby ste sa uistili či sa na skle nehromadí vlhkosť. Ak zistíte vlhkosť, znova zmes vysušte a nasypte do čistých pohárov.