Čo mali na sviatočnom stole naši predkovia? 5 tradičných vianočných receptov od Katky Nádaskej
21. 12. 2024, 7:00

Zdroj: Michal Hanko, Nový Čas
Známa etnologička Katarína Nádaská sa s nami podelila o zbierku zimných receptov zo Záhoria. Zaujalo nás najmä týchto päť vianočných pochúťok.

Štedrovečerné makové lokše z obce Abrahám
Suroviny:
- 600 g zemiaky varené v šupke
- 200 g múka hladká
- štipka soli Soľ
Ostatné:
- masť kačacia
- mak mletý
- cukor práškový
- lekvár slivkový
Zdroj: Dušan Křístek
Postup:
Uvarené a poriadne vychladnuté zemiaky (varíme deň vopred a používame staré) na jemno postrúhame, jemne osolíme a postupne spracúvame s múkou. Nepridávame veľa múky, len toľko koľko zemiaky znesú, aby lokše neboli tvrdé. Z cesta urobíme valec ako knedlík. Nakrájame na hrubšie kolieska. Každé koliesko v múke na tenko vyvaľkáme. Vyvaľkané koleso položíme na teplú teflonovú panvicu piecť. Lokšu obrátime a opečieme aj z druhej strany. Ak sa lokše pekne odúvajú, vytvárajú kapsu, je to znamenie, že múky bolo akurát.
Upečenú lokšu z panvice preložíme, panvicu ometieme od múky a dáme ďalšiu lokšu, ktorú sme si medzi pečením tej prvej vyvaľkali. Každú lokšu z vrchnej strany ihneď pomastíme kačacou masťou. Odspodu sa omastí sama od tej pod ňou. Lokše ukladáme na seba, aby tak rýchlo nevychladli. Mäkučké lokše jemne potrieme slivkovým lekvárom a posypeme mletým makom zmiešaným s cukrom. Naplnené lokše zrolujeme.
Štedrovečerná šošovica z obce Levárky
Suroviny:
- 200 g šošovica hnedá
- 200 g cibuľa
- 200 ml smotana na varenie
- 100 g slivky sušené
- 2PL múka hladká
- 2PL mast' bravčová
- 2 ks list bobkový
- korenie nové celé
- soľ
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Postup:
Šošovicu namočíme na niekoľko hodín do vody, potom vodu zlejeme a šošovicu uvaríme do polo mäkka asi v litri čerstvej vody spolu s bobkovým listom. Pridáme sušené slivky a povaríme so šošovicou do mäkka. Na tuku osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme múku, zalejeme studenou vodou, premiešame a prilejeme do hrnca k mäkkej šošovici. Dochutíme soľou a korením. Chvíľku povaríme za stáleho miešania a zjemníme smotanou. Polievka je sladká od sliviek a cibule, takže ak má niekto rád na kyslo, môže si ju dochutiť octom. Ten však pred vyliatím do polievky rozrieďte trochou vody, aby sa polievka nezrazila.
Vianočný erteplový žúlanec z obce Gajary
Suroviny:
- 1000 g zemiaky
- 200 g múka polohrubá
- štipka soli
- 100 g maslo
- 100 g mak mletý
- 100 g cukor práškový
Zdroj: Dobré jedlo/LAURA WITTEKOVA
Postup:
V šupke uvarené teplé zemiaky ošúpeme a ešte teplé ich postrúhame na dosku, kde máme nasypanú trošku osolenú múku. Rozmrvíme spolu a ihneď spracujeme cesto. Zemiaky by nemali byť suché, toto sa robí zo starých zemiakov, ktoré sú lepivé. Z tohto cesta ušúľame (užúlame) dlhý tenší valec cez celú dosku. Na papier na plech tento žúlanec zvinieme do kruhu, ale tak, aby sa nespojil. Dáme do vyhriatej trúby piecť na 170 stupňov asi 40 minút do zlatista. Hotový žúlanec je od spodu aj zvrchu do chrumkava upečený a vnútri musí byť tiež upečený. Do misky dáme rozpustiť maslo a upečený ešte teplý žúlanec by sa mal do masla natrhať. V masle tieto malé kúsky premiešame a dáme na tanier. Posypeme mletým makom a cukrom. Dá sa posypať aj orechmi alebo hocičím, čo máte radi.
Štefanská kapusta zo Sološnice
Suroviny:
- 1500 g kapusta kvasená
- 200 g cukor kryštál
- 200 g zemiaky
- 200 g cibuľa
- masť bravčová
Zdroj: Dobré jedlo
Postup:
Na masti, alebo inom tuku v kastróli orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa zmäkne, pridáme k nej cukor a spolu s cibuľou za stáleho miešania necháme skaramelizovať. Medzitým zlejeme vodu z kvasenej kapusty ale nevylejeme ju, odložíme pre prípad, ak bude treba kapustu dochutiť. Scedenú kapustu poprekrajujeme nožom na menšie kusy a vložíme ju do kastróla na skaramelizovanú cibuľu. Podlejeme vodou a dusíme aspoň hodinu. Občas premiešame a podľa potreby dolejeme vodu, alebo ak je kapusta sladšia, tak dolejeme odloženú kapustovú vodu. Keď je kapusta mäkká, primiešame k nej najemno nastrúhaný surový zemiak a ešte spolu aspoň 15 minút za stáleho miešania povaríme. Zemiak kapustu pekne zahustí. Celkom na záver doporučujem vmiešať do hotovej kapusty dochutený výpek z pečeného mäsa, ktorý z obyčajnej dusenej kapusty urobí nezabudnuteľnú "Štefanskú kapustu".
Vianočný ryžový nákyp z obce Unín
Suroviny:
- 700 g ryža
- 1000 ml mlieko
- 250 g maslo
- 6 ks vajce
- 4 ks cukor vanilkový
- 300 g cukor práškový
- 100 g hrozienka
- 2 ks kôra citrónová
- 2 ks kompót
- 3PL džem ríbezľový
- soľ
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Postup:
Najprv uvaríme do polomäkka umytú ryžu asi v 800 ml vody, ktorú trochu posolíme. Ďalej ryžu varíme spolu s hrozienkami a vanilkovým cukrom. Za stáleho miešania varíme a pridávame mlieko. Pracujeme na najmenšom horáku, aby ryža neprihorela. Keď sa ryža v mlieku uvarí na redšiu kašu, dáme ju vychladnúť. Pri schladzovaní občas premiešame, aby hmota príliš nestuhla, ale iba vychladla. Žĺtky s (200 g) cukrom vyšľaháme do peny a pridáme zmäknuté maslo a ešte spolu prešľaháme. Do tejto hmoty pridáme citrónovú kôru a premiešame.
Do vychladnutej ryže pridáme žĺtkovú hmotu a premiešame. Ryžová kaša by sa mala týmto trocha rozriediť. Na vymastený a múkou vysypaný plech nalejeme polovicu pripravenej hmoty a rozotrieme rovnomerne stierkou. Odkvapkané kompótové ovocie poukladáme na túto vrstvu. Ak máte väčšie kusy ovocia, je lepšie ho nakrájať na menšie kúsky. Je to chutnejšie a nákyp sa bude lepšie krájať. Na ovocie nalejeme druhú vrstvu pripravenej hmoty, môžete použiť naberačku. Povrch uhladíme stierkou. Dáme do vyhriatej trúby piecť na 210 stupňov asi pol hodiny.
Kým sa nákyp pečie, ušľaháme vo väčšej miske veľmi tuhý sneh z bielkov spolu s cukrom. Do snehu pridáme ľubovoľný ovocný džem a ešte spolu prešľaháme do peny. Po upečení plech z trúby vyberieme, na horúci preložíme z misky ochutený sneh, rozotrieme ho celej vrstve nákypu a dáme ešte naspäť do trúby piecť asi na 10 minút, no teplotu znížime na 160 stupňov.