Tekvicovo- jablkový koláč
Potrebujete: 1,3 kg tekvice, 900 g jabĺk, 60 g masla, 100 g kryštálového cukru, 2 lyžice citrónovej šťavy, ¼ lyžičky mletých klinčekov, 1 lyžička mletého ďumbiera, 1 lyžička mletej škorice, 100 g hrozienok, 300 g hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, ¼ lyžičky sódy bikarbóny, 150 g studeného masla, 125 g hnedého cukru, vanilková zmrzlina
Tekvicu rozkrojíme, vyberieme semienka, olúpeme a pokrájame na kocky. Jablká olúpeme, odstránime jadrovníky a pokrájame približne na rovnaké kúsky ako tekvicu.
Do veľkej panvice dáme pokrájanú tekvicu, jablká, maslo, kryštálový cukor, korenie a hrozienka. Zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme na strednom plameni približne 15 – 20 minút, kým tekvica a jablká nie sú mäkké. Mierne vychladnutú tekvicovo-jablkovú masu preložíme do zapekacej misky.
Múku zmiešanú s kypriacim práškom a sódou bikarbónou preosejeme do hlbokej misy. Prstami votrieme na kocky pokrájané studené maslo, až vznikne hrudkovitá zmes. Prisypeme hnedý cukor a prstami vypracujeme hrubšiu mrveničku. Rovnomerne ju nasypeme na tekvicovo-jablkovú zmes v zapekacej miske a zarovnáme.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 45 – 50 minút, kým sa drobenka nesfarbí do zlatista. Hotový koláč necháme asi 20 minút postáť, až potom ho nakrájame. Skvelo chutí s vanilkovou zmrzlinou.