Fazuľovica trikrát inak: Katarína Nádaská sa s nami podelila o recepty zo Záhoria
10. 11. 2024, 6:00 (aktualizované: 11. 11. 2024, 10:30)

Zdroj: Shutterstock
Chcete ochutnať pravú záhorácku fazuľovú polievku? Známa etnologička Katarína Nádaská nám prezradila hneď tri jedinečné recepty. Prečítajte si článok a inšpirujte sa tradičnými chuťami.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Hustá záhorácka fazuľovica z obce Sekule
Suroviny:
- 0,5 kg veľkej fazule
- 3 zemiaky
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- kyslá smotana
- hladká múka
- soľ
- čierne mleté korenie
- kôpor
- troška tymianu
- vegeta
- 4 bobkové listy
- ocot
Postup:
Fazuľu si namočíme aspoň na dvanásť hodín. Potom ju dáme variť do osolenej vody, do ktorej pridáme vegetu, tymian, kôpor, čierne mleté korenie a 4 bobkové listy. Varíme asi hodinu. Nakrájame si mrkvu a cibuľu a dáme variť do polievky na 30 minút. Potom pridáme aj očistené a nakrájané zemiaky a varíme ďalšiu polhodinu.
Ochutnáme fazuľu, či je už dosť mäkká. Ak nie je, varíme ešte chvíľu a keď je, tak si pripravíme zátrepku. V hrnčeku si rozmiešame smotanu s hladkou múkou. Ak chceme mať polievku, múky dáme menej, ak prívarok, tak dáme múky viac. Trošku vody z hrnca vmiešame do hrnčeka, aby sa nám teploty oboch priblížili. Potom na chvíľu hrniec odstavíme z platne a vmiešame obsah hrnčeka. Dáme naspäť na platňu a chvíľu, tak asi minútku necháme povariť, aby nám prívarok „zhustol“. Dochutíme octom. Ak máte radi mäso, tak si zároveň s fazuľou môžeme dať do hrnca jeden pár klobások, aby nám pekne zmäkli a fazuľovica dostala mäsovú príchuť. Podávame buď s chlebom, alebo len tak.
Záhorácka zimná tuhšia fazuľová polievka z obce Láb
Suroviny:
- fazuľa 400 g
- klobása 150 g
- bravčové mäso údené 150 g
- zemiaky 200 g
- mrkva 150 g
- pór 150 g
- petržlen 150 g
- soľ
- korenie polievkové 10 g
- masť bravčová 50 g
- múka hladká 100 g
- cesnak 2 strúčiky
- ligurček medzi prsty
- zelerová vňať 80 g
- vňať petržlenová 80 g
- paprika mletá sladká 80 g
Rezance (slíže):
- 400 g múka polohrubá
- 2 ks vajce
- 100 ml voda
- soľ
Postup:
Do hrnca dáme variť mäkkú fazuľu, alebo môžete dať aj suchú, ale tú treba namočiť už večer a je potrebné ju dlhšie variť. Vodu je dobré po dovarení vymeniť, aby polievka príliš nenadúvala. Je dobré použiť viac druhov fazule, polievka bude chutnejšia. Očistíme petržlen, pór a mrkvu a šikmo nakrájame na hrubšie polkolieska. Zemiaky nakrájame na väčšie kocky. Pridáme do hrnca k fazuli a varíme. Pridáme klobásu a údené mäso. Ak máme kosti z karé, prihodíme aj tie, aby bol vývar silnejší. Všetko spolu povaríme. Medzitým pripravíme z masti a múky zápražku, ktorú odstavíme zo sporáka bokom a ešte do horúcej pridáme prevoňať pretlačený cesnak, nasekané zelené lístky a mletú červenú papriku. Zalejeme to studenou vodou a za stáleho miešania voňavú zápražku prilejeme do vriacej polievky. Ešte párkrát premiešame, asi 15 minút prevaríme a polievku dochutíme podľa potreby.
Slíže (rezance) sa na Záhorí robia hrubé (široké). Urobíme z múky, vajca a vody cestíčko, rozvaľkáme ho cez celý stôl, nakrájame na pláty a na široké rezance. Obvaríme ich vo vriacej osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte 5 minút, aby zmäkli. Scedíme ich, prepláchneme vodou a pomaslujeme. Slíže vložíme do polievky a môžeme sa obedovať.
Mliečna zimná fazuľačka s klobásou z obce Brodské
Suroviny:
- 2 hrnčeky fazule
- 2 hrnčeky zemiakov
- 1 ks klobása
- 250 ml smotana kyslá
- 250 ml smotana na varenie
- 1 PL masť bravčová
- 2 PL múka hladká
- 5 strúčikov cesnaku
- voda
- sol'
- korenie čierne mleté
Postup:
Recept je cca na 2,5 l polievky. Fazuľu si deň dopredu namočíme do vody (vody treba dať viac lebo fazuľa nasaje). V deň varenia si fazuľu scedíme a dáme do novej vody v hrnci variť spolu s klobásou (tú dávame v celku). Vodu trochu posolíme - nie veľa lebo klobása je slaná radšej na konci dosolíme. Pre urýchlenie varíme polievku v tlakovom hrnci, fazuľu s klobásou 10min. Potom hrniec otvoríme a pridáme na kocky pokrájané zemiaky a varíme ďalších 10min. Zatiaľ si v malej miske urobíme zápražku z jednej PL masti, pretlačeného cesnaku a múky. Keď je všetko uvarené, tak pridáme zápražku a kyslú a sladkú smotanu, dochutíme soľou a korením. Samozrejme, ešte treba vybrať klobásu pokrájať ju a vrátiť späť do polievky. Ku polievke podávame krajec čerstvého chleba.