FIGY na sladko i slano chutia znamenito! Vyskúšate pizzu či tradičný páj?
10. 8. 2024, 20:01 (aktualizované: 19. 8. 2024, 18:11)

Zdroj: Canva
Sladučké figy sa postupne stávajú v našich záhradách inventárom. Ak ste si ich už v čerstvom stave užili do sýtosti, vychutnajte si ich v lahodných jedlách, ktoré budú zaiste neskutočným gurmánskym zážitkom.
Zdroj: INSTAGRAM saharisha
Zdroj: archív NMH
Zdroj: Instagram@biancazapatka
Galéria k článku

Zdroj: NMH/Záhradkár
Zdroj: Canva
Tradičný páj s figami
Tradičný páj s figami
Krehké chrumkavé cesto so sladučkými figami, krémová náplň s ricottou splní vaše očakávania, keď vás prekvapí chuť na sladké.
Na páj s priemerom 28 cm budete potrebovať:
Na cesto: 300 g hladkej múky • 150 g masla • 1 väčšie vajce • 1,5 KL soli • 3 PL vody • 1,5 PL trstinového cukru • 1 vajce na potretie cesta
Na náplň: 12 fíg • 250 g ricotty • 1 ČL vanilkového extraktu • 70 g trstinového cukru • 1/2 ČL citrónovej šťavy • 1/2 ČL citrónovej kôry • štipku soli
POSTUP:
Pripravte krehké cesto. V miske zmiešajte preosiatu múku, soľ, cukor a kocky masla s izbovou teplotou, až kým nevznikne sypká zmes podobná strúhanke. Potom k nej pridajte vajce a vodu. Cesto mieste krátko, iba pokým sa ingrediencie neprepoja. Zabaľte ho do fólie a odložte na 30 minút do chladničky. Medzitým si zohrejte rúru na teplotu 180 °C. Figy nakrájajte na mesiačiky a pripravte plnku. Ricottu, vanilkový extrakt, trstinový cukor, štipku soli, citrónovú šťavu i kôru vymiešajte do hladkého krému. Vychladnuté cesto vyvaľkajte asi na hrúbku 0,5 cm (kúsok cesta si môžete nechať na ozdobu), naviňte ho na valček a rozložte do formy. Poriadne utlačte a prebytočné okraje odstráňte nožíkom. Na cesto navrstvite ricottovú plnku a poukladajte figy. Páj môžete ozdobiť cestom podľa svojej fantázie, vytvoriť dekoratívne okraje alebo pridať mrveničku. Nakoniec cesto nezabudnite potrieť vyšľahaným vajíčkom. Páj vložte do rúry a pečte 35 minút.
Recept na pizzu s figami a gorgonzolou nájdete na ďalšej strane...>>>
Zdroj: FOTO MAREK BARTOŠ, FOOD STYLING KLÁRA ZÍKOVÁ, DEKOR STYLING MARKÉTA ZINDULKOVÁ
FIGOVÁ PIZZA S GORGONZOLOU
Pizza s figami a gorgonzolou
Jednoduchý ricottový základ nechá figy zažiariť, plesňový syr a cibuľa zase ľahko zrazia ich sladkosť. Ak sa vám žiada mäska, pridajte sušenú šunku alebo bresaolu. Táto kombinácia nikdy nesklame.
Budete potrebovať:
Na cesto: 500 g hladkej múky • 4 g sušeného droždia • 250 ml vlažnej vody • 3 PL olivového oleja + na pokvapkanie • ½ ČL soli
Na obloženie: 8 fíg • 1 červená cibuľa • 1 strúčik cesnaku • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu • 250 g gorgonzoly • 250 g ricotty • 70 ml smotany na šľahanie • 2 hrste rukoly • soľ a korenie
POSTUP:
Najskôr pripravte cesto. Do misy vysypte múku, pridajte droždie, vlažnú vodu, olej a premiešajte. Keď sa suroviny začnú spájať, pridajte soľ a vypracujte hladké nelepivé cesto. Dajte ho do chladničky a nechajte kysnúť cez noc. Na druhý deň premiešajte ricottu s prelisovaným cesnakom, osoľte, okoreňte a podľa potreby zrieďte smotanou tak, aby sa zmes dala ľahko rozotierať. Figy nakrájajte na štvrtiny, cibuľu na hrubšie prúžky. Rúru zapnite na maximum a dajte do nej nahriať plech. Cesto rozdeľte na štvrtiny. Každú vyvaľkajte na tenkú placku a jednotlivo presuňte na papier na pečenie. Pizzu potrite ochutenou ricottou, ozdobte figami, cibuľou a trochou nasekaného rozmarínu. Nakoniec pridajte gorgonzolu, pokvapkajte olejom, rýchlym pohybom papier s pizzou prehoďte na rozpálený plech a vložte do rúry. Pečte 10 minút a medzitým si pripravte ďalší kus. Hotové pizze posypte zvyšným rozmarínom, rukolou a ihneď podávajte.