Geniálny recept na veľkonočný stôl: Kváskové tekvicové hniezda s medvedím cesnakom
16. 4. 2025, 6:00

Zdroj: Kváskulienka
Krásne žlté cesto ochutené medvedím cesnakom a strúhaným syrom priam láka na zahryznutie. Žltú farbu a jemnú chuť cesta docielite pridaním pyré z pečenej maslovej tekvice a štipkou mletej kurkumy.
Zdroj: Kváskulienka
Zdroj: Kváskulienka
Zdroj: Kváskulienka
Galéria k článku

Aj do cesta s droždím pokojne pridajte časť kvásku, ale uberte z množstva droždia. V takom prípade nechajte kvasiť cesto v chladničke pri nižšej teplote 10 až 12 hodín. Pšeničný kvas si „nakŕmte“ približne 6 až 8 hodín pred prípravou cesta. Potrebujete 150 g, čiže do menšej misky nasypte 75 g hladkej múky, pridajte 75 g vody a 1 ČL materského pšeničného kvasu. Prikryte a nechajte pri izbovej teplote aktivovať.
Zdroj: Kváskulienka
Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Nechajte sa inšpirovať a objavte spolu so mnou silu kvásku! Povediem vás tak, aby sa z kvásku stal váš kamarát.
Na 50 až 60 kúskov budete potrebovať:
- 100 g mlieka
- 10 až 15 g čerstvého droždia
- 1 ČL cukru
- 1 väčšie vajce
- 150 g pšeničného tekutého kvasu
- 200 g pyré z pečenej maslovej tekvice
- 1 ČL mletej kurkumy
- 50 ml rastlinného oleja/ bravčovej masti
- 10 g soli
- 500 g hladkej múky
- sezam/ľan na posypanie
Na plnku budete potrebovať:
- 100 g mäkkého masla
- 3,5 ČL soli
- štipku mletého čierneho korenia
- 1 ČL sušeného tymianu
- 3 lisované strúčiky cesnaku
- za hrsť listov medvedieho cesnaku
- 150 g strúhaného syra
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.