Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Huby rastú aj napriek SUCHU! Po príchode z lesa si z nich urobte „ŠNICLE“

Pri výbere húb na vysmážanie nemusíte staviť len na pevné bedle či vatovce. Trojobal svedčí napríklad aj kozákom, rýdzikom a masliakom.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Hneď ako sa vrátite domov z lesa s košíkom plným húb, je najlepší čas pripraviť si z nich rovno rýchlu večeru a tou môžu byť práve hubové rezne. Pripravujú sa podobne ako mäsové, ale chutia možno ešte lepšie.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Pri varení húb si dajte pozor na túto vec!

    Hubové „šnicle“ sú jedným z  najjednoduchších pokrmov, aký možno z húb vykúzliť. Napriek tomu sa počas ich prípravy veľa ľudí dopúšťa niekoľkých chýb.

    Zdroj: shutterstock

    Vďaka vode budú múka aj soľ lepšie držať. Na ochutenie sa okrem soli hodí aj štipka mletej rasce, ktorá dokonalo podčiarkne typickú arómu.

    Nie všetky sú vhodné

    Použite huby, ktoré sú pevnédobre držia tvar. Tými sú napríklad bedľa vysoká, vatovec obrovský alebo prášnica bradavičnatá. Práve tieto druhy ani vplyvom vysokých teplôt len tak nezmäknú, vďaka čomu si udržia pravú hubovú chuť.

    Zdroj: Shutterstock

    Napríklad také bedle nemusíte krájať vôbec. Stačí ich len zbaviť nohy a následne obaliť celý klobúk.

    Dôležitým krokom pri príprave rezňov je krájanie. Mnohí ich krájajú na veľmi tenké plátky, s ktorými sa veľmi zle pracuje a  pri vyprážaní sa rýchlo vysušia. Radšej ich naporciujte na hrubšie. Hoci budete mať rezňov menej, chutiť budú naozaj dokonalo.

    Ako dosiahnuť chrumkavú konzistenciu? >>>

    Obaľujte do chrumkava

    Ak máte huby nakrájané, nezabudnite ich opláchnuť rýchlo vo vode a následne z oboch strán osoliť. Potom sa môžete pustiť do obaľovania. Namiesto hladkej použite radšej polohrubú múku, vďaka ktorej budú rezne ešte chrumkavejšie. Po múke ich obaľte vo vyšľahanom vajíčku a následne v strúhanke.

    Zdroj: shutterstock

    Vlhkosť z húb by nasiakla do trojobalu, ktorý by potom počas vyprážania mohol odpadávať.

    Nikdy si ich však nechystajte príliš dopredu. Môže sa síce zdať praktické si rezne obaliť, uložiť do chladničky a  neskôr ich len vytiahnuť a  usmažiť, ale hubám nesvedčí dlhé vyčkávanie v  strúhanke. Vlhkosť z húb by nasiakla do trojobalu, ktorý by potom počas vyprážania mohol odpadávať.

    Vysmážate huby v oleji alebo na masti? >>>

    Smažte na masti

    Či už sú pre milovníkov mäsa, alebo pre vegetariánov, vždy chutia najlepšie, keď sú smažené na bravčovej masti. V panvici si teda roztopte niekoľko lyžíc masti a hubové rezne na nej z oboch strán osmažte. Dávajte pozor na to, aby bola masť skutočne dokonale rozpálená.

    Zdroj: shutterstock

    Pri vkladaní rezňov do panvice dávajte pozor na to, aby sa masť nedostala na hornú stranu, ktorá sa nesmaží. Rezeň by sa mohol namiesto vyprážania začať dusiť.

    V opačnom prípade by strúhanka aj huby tuk nasiakli a rezne by boli pri podávaní nepríjemne mastné. Kvôli správnej teplote tuku dávajte do panvice len niekoľko málo kúskov, aby sa vyprážali rovnomerne.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.