Hviezdou sviatočnej večere by mala byť RYBA! Veľký prehľad sladkovodných aj morských DRUHOV
20. 12. 2024, 8:00

Zdroj: shutterstock
Výhodou sladkovodných rýb je, že žijú aj na Slovensku a na trhu môžete dostať naozaj čerstvé domáce mäso. Také by sme mali uprednostňovať. Morské ryby preferujte vždy čerstvé, chladené, hoci sú o niečo drahšie než mrazené verzie. Chuť a kvalita čerstvého mäsa je totiž neporovnateľná.

Zdroj: NMH/Záhradkár
SLADKOVODNÉ
Zdroj: Shutterstock
Najpredávanejšou rybou na predvianočnom trhu je na Slovensku stále kapor.
Kapor: Tradičná slovenská klasika na štedrovečernom stole. Pozor na drobné kostičky.
Zdroj: shutterstock
Pstruh má výbornú chuť a ľahkostráviteľné mäso. Stačí ho pripraviť s bylinkami, citrónom a olivovým olejom. Ak máte radi výraznejšie chute, pridajte koreniny. Môžete ho podávať s varenými zemiakmi. Žalúdok vám zaň po celodennom prejedaní poďakuje.
Pstruh: Vzrastovo je menší a ak ho upečiete v celku, celú kostru jednoducho vyberiete. Patrí medzi tučnejšie ryby.
Zdroj: shutterstock
Jeseter má mäso tuhé, chudé s vysokým obsahom bielkovín.
Jeseter: Predstavuje raritu, vôbec nemá kosti, len chrupavky. Má tučnejšie, maslové mäso.
Zdroj: shutterstock
Biele mäso šťuky sa vyznačuje nízkym obsahom tuku.
Šťuka: Milovníkom dravých rýb neprekáža množstvo medzisvalových kostí, pretože to mäso stojí za to.
Zdroj: shutterstock
Sumec sa vyznačuje mäsom vysokej kvality a o kosti sa naozaj obávať nemusíte!
Sumec: Má len veľké rebrové kosti, žiadne medzisvalové, takže ho bez obáv môžete podávať aj deťom.
Zdroj: shutterstock
Veľmi dobré sú aj iné šupinaté ryby, napríklad amur.
Amur: Podobný kaprovi, ale má chudšie, o niečo kvalitnejšie a svetlejšie mäso.
Zdroj: shutterstock
Zubáč má málo kostí a sú ľahko odstrániteľné. Boduje bielym, chudým a jemným mäsom.
Zubáč: Má lahodné mäso a zo všetkých sladkovodných rýb najmenej kostí, ktorých sa dá jednoducho zbaviť už pred úpravou.
MORSKÉ
Zdroj: Shutterstock
Najobľúbenejšie a najčastejšie konzumovanou morskou rybou je losos.
Losos: U nás najobľúbenejšia morská ryba s ružovým chudým mäsom. Menej masti majú filety smerom od chvosta.
Zdroj: Shutterstock
Treska chutí vynikajúco, preto si ju nepotrebujete špeciálne dochucovať.
Treska: Veľmi obľúbená, málo kostí. Dá sa pripraviť aj na masle, aj vyprážaná. Nie je mastná, ale šťavnatá.
Zdroj: Shutterstock
Tuniak obsahuje minimum kostí.
Tuniak: Tučné mäso, veľmi vhodné na tepelnú úpravu, no aj poriadne drahé.
Zdroj: shutterstock
Pražma má mäso biele, jemné a chudé, chutí príjemne po mori, nie však rybacinou.
Pražma: Mäso je pekné biele, jemné, bohaté na bielkoviny, je lacnejšia ako losos. Zoženiete ju nielen mrazenú, ale aj chladenú a nemá veľa kostí.
Zdroj: shutterstock
Mäso mečúňa je rovnako, ako mäso tuniaka svalovité a krehké zároveň.
Mečúň: Nemá príliš výraznú rybaciu chuť. Jeho mäso je húževnatejšie, no zároveň krehké. Podobný ako tuniak, ale belšej farby.
Zdroj: shutterstock
Halibut má veľmi jemné a aromatické mäso.
Halibut: Mastná ryba, ale bez kostí. Veľmi populárna na západe, u nás nie je až taká známa.
Zdroj: shutterstock
Tilapia nemá výrazne rybaciu chuť a veľa kostí, preto je veľmi vhodná aj pre deti.
Tilapia: Veľmi jemné a chutné mäso bez kostí, vhodné aj pre deti a starších. Pri varení sa nerozpadáva a nie je cítiť rybacinou.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.