Reklama

Hviezdou sviatočnej večere by mala byť RYBA! Veľký prehľad sladkovodných aj morských DRUHOV

Výhodou sladkovodných rýb je, že žijú aj na Slovensku a na trhu môžete dostať naozaj čerstvé domáce mäso.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Výhodou sladkovodných rýb je, že žijú aj na Slovensku a na trhu môžete dostať naozaj čerstvé domáce mäso. Také by sme mali uprednostňovať. Morské ryby preferujte vždy čerstvé, chladené, hoci sú o niečo drahšie než mrazené verzie. Chuť a kvalita čerstvého mäsa je totiž neporovnateľná.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEO | Ktoré RYBY na Vianoce ochutnať namiesto kapra?
    Zdroj: NMH/Záhradkár

    SLADKOVODNÉ

    Zdroj: Shutterstock

    Najpredávanejšou rybou na predvianočnom trhu je na Slovensku stále kapor.

    Kapor: Tradičná slovenská klasika na štedrovečernom stole. Pozor na drobné kostičky.

    Zdroj: shutterstock

    Pstruh má výbornú chuť a ľahkostráviteľné mäso. Stačí ho pripraviť s bylinkami, citrónom a olivovým olejom. Ak máte radi výraznejšie chute, pridajte koreniny. Môžete ho podávať s varenými zemiakmi. Žalúdok vám zaň po celodennom prejedaní poďakuje.

    Pstruh: Vzrastovo je menší a ak ho upečiete v celku, celú kostru jednoducho vyberiete. Patrí medzi tučnejšie ryby.

    Zdroj: shutterstock

    Jeseter má mäso tuhé, chudé s vysokým obsahom bielkovín.

    Jeseter: Predstavuje raritu, vôbec nemá kosti, len chrupavky. Má tučnejšie, maslové mäso.

    Zdroj: shutterstock

    Biele mäso šťuky sa vyznačuje nízkym obsahom tuku.

    Šťuka: Milovníkom dravých rýb neprekáža množstvo medzisvalových kostí, pretože to mäso stojí za to.

    Zdroj: shutterstock

    Sumec sa vyznačuje mäsom vysokej kvality a o kosti sa naozaj obávať nemusíte!

    Sumec: Má len veľké rebrové kosti, žiadne medzisvalové, takže ho bez obáv môžete podávať aj deťom.

    Zdroj: shutterstock

    Veľmi dobré sú aj iné šupinaté ryby, napríklad amur.

    Amur: Podobný kaprovi, ale má chudšie, o niečo kvalitnejšie a svetlejšie mäso.

    Zdroj: shutterstock

    Zubáč má málo kostí a sú ľahko odstrániteľné. Boduje bielym, chudým a jemným mäsom.

    Zubáč: Má lahodné mäso a zo všetkých sladkovodných rýb najmenej kostí, ktorých sa dá jednoducho zbaviť už pred úpravou.

    MORSKÉ

    Zdroj: Shutterstock

    Najobľúbenejšie a najčastejšie konzumovanou morskou rybou je losos.

    Losos: U nás najobľúbenejšia morská ryba s ružovým chudým mäsom. Menej masti majú filety smerom od chvosta.

    Zdroj: Shutterstock

    Treska chutí vynikajúco, preto si ju nepotrebujete špeciálne dochucovať.

    Treska: Veľmi obľúbená, málo kostí. Dá sa pripraviť aj na masle, aj vyprážaná. Nie je mastná, ale šťavnatá.

    Zdroj: Shutterstock

    Tuniak obsahuje minimum kostí.

    Tuniak: Tučné mäso, veľmi vhodné na tepelnú úpravu, no aj poriadne drahé.

    Zdroj: shutterstock

    Pražma má mäso biele, jemné a chudé, chutí príjemne po mori, nie však rybacinou.

    Pražma: Mäso je pekné biele, jemné, bohaté na bielkoviny, je lacnejšia ako losos. Zoženiete ju nielen mrazenú, ale aj chladenú a nemá veľa kostí.

    Zdroj: shutterstock

    Mäso mečúňa je rovnako, ako mäso tuniaka svalovité a krehké zároveň.

    Mečúň: Nemá príliš výraznú rybaciu chuť. Jeho mäso je húževnatejšie, no zároveň krehké. Podobný ako tuniak, ale belšej farby.

    Zdroj: shutterstock

    Halibut má veľmi jemné a aromatické mäso.

    Halibut: Mastná ryba, ale bez kostí. Veľmi populárna na západe, u nás nie je až taká známa.

    Zdroj: shutterstock

    Tilapia nemá výrazne rybaciu chuť a veľa kostí, preto je veľmi vhodná aj pre deti.

    Tilapia: Veľmi jemné a chutné mäso bez kostí, vhodné aj pre deti a starších. Pri varení sa nerozpadáva a nie je cítiť rybacinou.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.