Reklama

Je vaše vajce čerstvé? Jednoduché tipy, ako to zistiť pred Vianocami!

Rozpoznajte, či je vajce ešte vhodné na konzumáciu!

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

Externá redaktorka

Vajíčka sú neodmysliteľnou súčasťou vianočného pečenia, prípravy majonézy alebo tradičného zemiakového šalátu. Použitie čerstvých vajec je kľúčové nielen pre chuť, ale aj pre zdravie. Viete, ako zistiť, či ich ešte môžete použiť?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:19
Remaining Time 0:19
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vajcový likér: tajomstvo jemnej chuťové harmónie - pripravte si doma, krok za krokom

    Vajcia majú na obale uvedený dátum minimálnej trvanlivosti. Ak sú skladované správne (v chladničke pri teplote 4–7 °C), môžu byť použiteľné aj pár dní po tomto dátume. Pre istotu však vždy vykonajte test s vodou alebo vizuálnu kontrolu. Vajcia skladujte v ich pôvodnom obale, ktorý chráni škrupinu pred vlhkosťou a pachmi z iných potravín.

    Test s vodou – najjednoduchší spôsob

    Najspoľahlivejším domácim spôsobom, ako overiť čerstvosť vajec, je test s vodou. Stačí vám nádoba s vodou a pár sekúnd vášho času. Postup je jednoduchý:

    • Čerstvé vajce: Ak vajce klesne na dno a zostane ležať na boku, je úplne čerstvé. Takéto vajcia sú ideálne na prípravu majonézy alebo na konzumáciu na mäkko.
    • Staršie vajce: Ak vajce klesne na dno, ale postaví sa na špičku, je staršie, ale stále bezpečné na konzumáciu. Môžete ho použiť na varenie alebo pečenie.
    • Pokazené vajce: Ak vajce pláva na hladine, je už príliš staré a nemali by ste ho konzumovať. Vo vnútri sa vytvoril plyn, ktorý spôsobuje, že vajce pláva.

    Zdroj: Atlantist Studio

    Vajce, ktoré vyplávalo na hladinu, by ste už nemali používať.

    Na čo dávať pozor pri príprave vianočných jedál?

    V období Vianoc, keď sa vajcia často používajú do majonézy, šalátov a dezertov, je dôležité dbať na čerstvosť. Pri majonéze používajte iba úplne čerstvé vajcia, pretože sa často pripravuje z vajec v surovom stave. Staršie vajcia sú síce bezpečné po tepelnej úprave, ale ich použitie v surových pokrmoch môže zvýšiť riziko salmonelózy.

    Zdroj: Shutterstock

    Dodržujte zásady správneho skladovania vajec a vždy si overte čerstvosť, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam.

    Ak už máte vajce rozbité, jeho čerstvosť môžete zistiť podľa vzhľadu bielka a žĺtka:

    • Čerstvé vajce: Bielko je husté a nerozteká sa, žĺtok je guľatý a pevný.
    • Staršie vajce: Bielko je riedke a žĺtok je sploštený. Takéto vajcia sa stále dajú použiť na pečenie, kde ich konzistencia nehrá dôležitú úlohu.
    • Pokazené vajce: Má nepríjemný zápach, bielko môže byť zakalené alebo žĺtok roztečený.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    Externá redaktorka
    Najradšej píšem voňavé recepty zo sezónnych surovín, milujem vôňu byliniek, tulipány a pivónie! Záhradkárčenie mi bolo blízke už od detstva a neopustilo ma do dnešného dňa. Verím, že záhradkárom môže byť každý, stačí si len nájsť svoju cestu.