Reklama

3 jedlá, ktoré by vám nemali počas ZIMY chýbať! Veď ZAHREJÚ telo aj dušu

TEPLÉ PYRÉ Z BIELEJ FAZULE S JESENNOU ZELENINOU

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Reklama

Teplá polievka, štipľavé čili aj voňavé korenie. Toto všetko vás dokáže počas zimy zahriať. Skúste tieto jedlá a zima vám už nebude!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    ŠKORICA je vynikajúci ANTIOXIDANT! Pridajte si ju každý deň do kávy

    Teplé pyré z bielej fazule so zeleninou

    Potrebujete: 250 g veľkej bielej fazule ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku + na dochutenie ● citrónová šťava ● jesenná zelenina (mrkva, paštrnák, petržlen, tekvica, repa, kel, karfiol, kaleráb, pór) ● čerstvé bylinky (petržlen, tymian, majorán) ● javorový sirup alebo iné sladidlo ● šalát baby gem alebo čakanka ● drvené sušené papričky čili ● 1 až 2 PL paradajkového pretlaku ● 1 ČL hnedého cukru ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej a maslo

    Postup: Fazuľu namočíme do studenej osolenej vody na 12 až 24 hodín (väčšia fazuľa potrebuje dlhší čas). Prepláchneme ju a uvaríme v čerstvej osolenej vode domäkka (ideálne v tlakovom hrnci). Cibuľu nakrájanú nadrobno osmažíme v panvici na oleji alebo masle, pridáme prelisovaný cesnak, chvíľu osmažíme a panvicu odstavíme. Jej obsah premiešame takmer so všetkou scedenou fazuľou a s časťou vody z varenia. Všetko pomixujeme stolným alebo tyčovým mixérom dokrémova. Dochutíme citrónovou šťavou, korením, soľou, olivovým olejom, a ak treba, ďalším čerstvým prelisovaným cesnakom. Zeleninu očistíme, ošúpeme a nakrájame na rovnako veľké kúsky. Postupne a po­dľa tvrdosti ju vhadzujeme do osolenej vriacej vody. Zeleninu scedíme (trochu tekutiny necháme bokom) a krátko osmažíme na olivovom oleji. Primiešame čerstvé nasekané bylinky, pár lyžíc vody z varenia zeleniny a lyžičku sladidla (napríklad javorového sirupu), ktoré krásne zvýrazní chuť vyzretej zeleniny. Dosolíme. Očistené šaláty rozkrojíme pozdĺžne na polovice alebo štvrtiny, potrieme ich olejom, osolíme, bohato posypeme mletým korením a krátko sprudka opečieme zo všetkých strán. Drvené sušené papričky čili osmažíme na olivovom oleji, pridáme lyžicu paradajkového koncentrátu (alebo dve pretlaku) a lyžičku hnedého cukru. Prevaríme, a ak treba omáčku zriediť, pridáme trochu vody z varenia zeleniny. Teplé pyré podávame so zeleninou, šalátom a sladkým čili olejom.

    Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

    TEPLÉ PYRÉ Z BIELEJ FAZULE S JESENNOU ZELENINOU

    Morčacia polievka s cícerom a čili

    Potrebujete: 1 väčšia cibuľa (alebo 2 menšie) ● 2 až 3 strúčiky cesnaku ● 300 g morčacích pŕs ● 250 g mrkvy ● zázvor (môže byť aj nakladaný) ● čili podľa chuti ● 200 g zemiakov ● 200 g paradajok ● 200 g uvareného cícera ● petržlenová vňať ● olej

    Postup: Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme nakrájané mäso, mrkvu, zázvor nastrúhaný najemno, čili nasekané najemno, korenie aj soľ. Primiešame nakrájané zemiaky a zalejeme vodou. Polievku varíme 15 minút, potom pridáme paradajky nakrájané na mesiačiky, uvarený cícer a ešte chvíľku povaríme. V miskách ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Soupa - Polievkové bistro. Na snímke je morčacia polievka s cícerom.

    Zázvorovo-medové pšeno s lososom

    Potrebujete: 250 g pšena ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1,5 cm kúsok zázvoru ● 1 PL paradajko-vého pretlaku ● 450 ml vývaru alebo vody ● 600 až 800 g filety z lososa ● 1 brokolica ● kúsok čerstvej alebo mletej sušenej papričky čili ● med ● čerstvé bylinky alebo šalát ● sójová omáčka ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový alebo sezamový olej

    Postup: Pšeno dôkladne prepláchneme horúcou vodou, scedíme ho a necháme v sitku odkvapkať. Očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno osmažíme v hrnci na olivovom oleji, pridáme prelisovaný cesnak a očistený zázvor nakrájaný nadrobno. Po minúte pridáme aj paradajkový pretlak. Dôkladne ho opražíme, no nenecháme spáliť – zvýrazníme tak chuť a farbu pretlaku. Primiešame pšeno, soľ, mleté korenie a po minúte zalejeme teplým vývarom alebo vodou. Privedieme do varu, stíšime plameň a hrniec prikryjeme. Necháme pšeno absorbovať tekutinu (10 až 15 minút), odstavíme, raz premiešame a necháme bokom prikryté dôjsť. Pšeno by malo zostať jemne chrumkavé. Zatiaľ nakrájame filetu z lososa na menšie kúsky, jemne narežeme kožu na každom kúsku a opečieme ich osolené najskôr kožou nadol na stredne rozpálenom oleji. Zo začiatku ich jemne pritlačíme k panvici. Takmer všetok čas opekáme porcie na panvici kožou nadol, ku koncu ich opečieme aj z ostatných strán. Zatiaľ odložíme na tanier a dáme bokom. Brokolicu rozoberieme na ružičky, minútu ju povaríme v osolenej vriacej vode a scedíme. Trochu vody z varenia si necháme. Čerstvé nakrájané alebo drvené sušené čili opražíme na olivovom oleji, pridáme brokolicu a lyžicu vody z jej varenia. Premiešame, odstavíme, a ak treba, dosolíme. Teplé pšeno dochutíme trochou medu a čerstvými bylinkami, ak chceme, pridáme pár lyžičiek sójovej omáčky. Opečeného lososa podávame so pšenom a s čili brokolicou.

    Zdroj: Natália Jablonková

    ZÁZVOROVO-MEDOVÉ PŠENO S LOSOSOM A ČILI BROKOLICOU

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Seriál "V kuchyni s Peťou: Uvarte si so mnou pravý maďarský guláš!"

      Vyberáme pre vás niečo PLUS