Jednoduchší portugalský dezert: Miriam Kalisová ukazuje, ako na to
30. 8. 2024, 8:00

Zdroj: Instagram/miriam.kalisova
Na verejnosti známa hlavne ako seriózna moderátorka Televíznych novín či relácie Reflex. Na sociálnych sieťach však Miriam Kalisová často zdieľa motivačné videá a prejavuje svoju lásku k vareniu. Jej originálne recepty, do ktorých vkladá celé svoje srdce, si získali veľkú popularitu.
Zdroj: Instagram/miriam.kalisova
Zdroj: Instagram/miriam.kalisova
Zdroj: Instagram/miriam.kalisova
Galéria k článku

Zdroj: Instagram/miriam.kalisova
Pre Miriam Kalisovú je varenie a pečenie formou meditácie, pri ktorej sa riadi jednoduchým princípom – najdôležitejšia je dobrá nálada a láska, ktorú vkladá do jedla. Verí, že keď varíte s radosťou a nie z povinnosti, jedlo prináša hosťom viac ako len plné žalúdky – prináša im zážitok.
Obľúbená moderátorka sa nedávno podelila o recept na portugalský koláčik “Pastéis de Nata“, ktorý výrazne zjednodušila. Maslové cesto považovala za časovo náročné, v dôsledku čoho sa rozhodla pre lístkové cesto. Taktiež malé formičky vymenila za jednu veľkú formu na klasický koláč.
RECEPT NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE!
Koláčik podľa Miriam Kalisovej
Ingrediencie:
- 40 g hladkej múky
- 60 ml studeného mlieka
- 60 ml vriaceho mlieka
- 1/2 čl mletej vanilky
- 170 ml vody
- 180-200 g trstinového cukru
- 1 ks škorica drievko ( tú som ja doma nedala, tak som použila 2 zvyšky vanilkových luskov)
- 6 žĺtkov
Postup:
Zmiešame múku so studeným mliekom a vanilkou. Prilejeme vriace mlieko a poriadne premiešame. V rajnici zahrievame vodu s cukrom a škoricou ( ja som dala tie vanilkové lusky). Keď sa cukor rozpustí, tak necháme bublať ešte 5 minút. Horúci sirup vlejeme do múkovo-mliečnej zmesi a necháme vychladnúť, pravidelne premiešavame.
Lístkové cesto nakrájame na pásiky a vystelieme ním vymastenú formu na koláč tak, ako vidíte na videu. Utlačíme. Do vychladnutej tekutej zmesi postupne zaplacujeme 6 žĺtkov, vylejeme na cesto v koláčovej forme a dáme piecť do rozpálenej rúru (vrch-spodok) na 250 °C asi 15 minút. Kontrolujte si to a nezľaknite sa, keď sa vrch trošku pripečie. Má to tak byť. Koláč vyberieme a krájame až po vychladnutí

Zdroj: Instagram/miriam.kalisova