Júl je mesiac MARHÚĽ a BROSKÝŇ! Oplatí sa však počkať aj na tieto ORANŽOVÉ plody, radí BABIČKA
11. 7. 2024, 8:00

Zdroj: shutterstock
Aktuálny je zber drobného ovocia – červené i čierne ríbezle, josta, maliny, ale aj višne a čerešne. Júl je tiež mesiac zberu marhúľ a skorých odrôd broskýň. Od polovice mesiaca dozrievajú aj letné odrody jabloní a hrušiek. Pravidelne kontrolujte aj zeleninové hriadky.
Zdroj: GettyImages
Zdroj: archív
Zdroj: StockFood
Galéria k článku

Zdroj: redakcia Záhradkár
Babkin mirabelkový kompót
Budete potrebovať: 3 kg mirabeliek • 5 celých klinčekov (korenie) • 2 ks celej škorice • 750 g kryštálového cukru • 1,5 l vody
Zdroj: shutterstock
Babkin mirabelkový kompót
Mirabelky dobre umyte, nechajte odkvapkať a naukladajte do sterilizovaných pohárov. Vodu s cukrom a koreninami povarte a vychladnutým roztokom zalejte mirabelky v pohároch tak, aby boli celé pod hladinou. Poháre dobre uzavrite a sterilizujte v zaváraninovom hrnci od bodu varu 8 minút alebo 25 minút pri teplote 80 °C. Nechajte vychladnúť v hrnci a potom poháre vyberte.
Marhuľový rôsol s mandľami
Budete potrebovať: 2,5 kg marhúľ • 2 citróny na šťavu • 300 g lúpaných mandlí • 1,5 kg želírovacieho cukru • 600 ml vody • 8 PL marhuľového destilátu (na pokvapkanie)
Zdroj: shutterstock
Marhuľový rôsol s mandľami
Marhule umyte, rozpoľte, vykôstkujte, nakrájajte na hrubšie plátky a dajte do väčšieho hrnca. Pokvapkajte citrónovou šťavou, zakryte a nechajte chvíľu odstáť. Z cukru a vody uvarte v hrnci hustý sirup, pridajte marhule a na miernom ohni varte približne 10 až 15 minút. Celé alebo polené mandle pridajte k marhuliam a spoločne varte ďalších 5 až 10 minút. Keď je konzistencia podľa vašich predstáv, hrniec s džemom odstavte z ohňa, nechajte chvíľu postáť a z povrchu odoberte penu. Rôsolom naplňte sterilizované poháre, nechajte úplne vychladnúť a pokvapkajte destilátom. Poháre uzavrite viečkami a otočte ich hore dnom.
Broskyňové čatní so zázvorom
Budete potrebovať: 700 g zrelých broskýň • 3 jarné cibuľky • 50 g ďumbieru (zázvoru) • 1 červenú papriku • 1 žltú papriku • 3 čili papričky • 150 g trstinového cukru • 1 badián • 1 lyžičku celých klinčekov • 1 lyžičku celého anízu • 1 lyžičku mletej kurkumy • 1 škoricu v celku • ½ lyžičky soli • 2 lyžice vody • 30 ml bieleho vínneho octu
Zdroj: shutterstock
Broskyňové čatní so zázvorom
Broskyne a zeleninu umyte a osušte. Broskyne olúpte, vykôstkujte a nakrájajte na menšie kocky. Očistené cibuľky a ďumbier nakrájajte nadrobno. Z paprík a čili papričiek odstráňte jadrovník so semienkami a tiež ich nakrájajte na kocky. Všetko vložte do hrnca, pridajte cukor, badián, klinčeky, aníz, škoricu, kurkumu, soľ a zalejte 2 lyžicami vody. Zmes za stáleho miešania, aby sa cukor rozpustil, priveďte do varu. Prilejte ocot a ešte ďalších 30 minút varte pri miernej teplote a zmes stále premiešavajte. Z hotovej zmesi vylovte škoricu a ešte teplou hmotou naplňte sterilizované, suché poháre. Uzavrite ich čistým viečkom, obráťte dnom nahor a nechajte 5 minút stáť. Viečka tak lepšie priľnú k pohárom.