Reklama

Júl je mesiac MARHÚĽ a BROSKÝŇ! Oplatí sa však počkať aj na tieto ORANŽOVÉ plody, radí BABIČKA

Podobne, ako sušené slivky či marhule, majú svoje čaro aj sušené mirabelky/myrobalány. Najlepšie výsledky dosiahnete priamo v sušičke na ovocie.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Aktuálny je zber drobného ovocia – červené i čierne ríbezle, josta, maliny, ale aj višne a čerešne. Júl je tiež mesiac zberu marhúľ a skorých odrôd broskýň. Od polovice mesiaca dozrievajú aj letné odrody jabloní a hrušiek. Pravidelne kontrolujte aj zeleninové hriadky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ktoré faktory majú vplyv cenu SLOVENSKÉHO OVOCIA??
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Babkin mirabelkový kompót

    Budete potrebovať: 3 kg mirabeliek • 5 celých klinčekov (korenie) • 2 ks celej škorice • 750 g kryštálového cukru • 1,5 l vody

    Zdroj: shutterstock

    Babkin mirabelkový kompót

    Mirabelky dobre umyte, nechajte odkvapkať a naukladajte do sterilizovaných pohárov. Vodu s cukrom a koreninami povarte a vychladnutým roztokom zalejte mirabelky v pohároch tak, aby boli celé pod hladinou. Poháre dobre uzavrite a sterilizujte v zaváraninovom hrnci od bodu varu 8 minút alebo 25 minút pri teplote 80 °C. Nechajte vychladnúť v hrnci a potom poháre vyberte.

    Marhuľový rôsol s mandľami

    Budete potrebovať: 2,5 kg marhúľ • 2 citróny na šťavu • 300 g lúpaných mandlí • 1,5 kg želírovacieho cukru • 600 ml vody • 8 PL marhuľového destilátu (na pokvapkanie)

    Zdroj: shutterstock

    Marhuľový rôsol s mandľami

    Marhule umyte, rozpoľte, vykôstkujte, nakrájajte na hrubšie plátky a dajte do väčšieho hrnca. Pokvapkajte citrónovou šťavou, zakryte a nechajte chvíľu odstáť. Z cukru a vody uvarte v hrnci hustý sirup, pridajte marhule a na miernom ohni varte približne 10 až 15 minút. Celé alebo polené mandle pridajte k marhuliam a spoločne varte ďalších 5 až 10 minút. Keď je konzistencia podľa vašich predstáv, hrniec s džemom odstavte z ohňa, nechajte chvíľu postáť a z povrchu odoberte penu. Rôsolom naplňte sterilizované poháre, nechajte úplne vychladnúť a pokvapkajte destilátom. Poháre uzavrite viečkami a otočte ich hore dnom.

    Broskyňové čatní so zázvorom

    Budete potrebovať: 700 g zrelých broskýň • 3 jarné cibuľky • 50 g ďumbieru (zázvoru) • 1 červenú papriku • 1 žltú papriku • 3 čili papričky • 150 g trstinového cukru • 1 badián • 1 lyžičku celých klinčekov • 1 lyžičku celého anízu • 1 lyžičku mletej kurkumy • 1 škoricu v celku • ½ lyžičky soli • 2 lyžice vody • 30 ml bieleho vínneho octu

    Zdroj: shutterstock

    Broskyňové čatní so zázvorom

    Broskyne a zeleninu umyte a osušte. Broskyne olúpte, vykôstkujte a nakrájajte na menšie kocky. Očistené cibuľky a ďumbier nakrájajte nadrobno. Z paprík a čili papričiek odstráňte jadrovník so semienkami a tiež ich nakrájajte na kocky. Všetko vložte do hrnca, pridajte cukor, badián, klinčeky, aníz, škoricu, kurkumu, soľ a zalejte 2 lyžicami vody. Zmes za stáleho miešania, aby sa cukor rozpustil, priveďte do varu. Prilejte ocot a ešte ďalších 30 minút varte pri miernej teplote a zmes stále premiešavajte. Z hotovej zmesi vylovte škoricu a ešte teplou hmotou naplňte sterilizované, suché poháre. Uzavrite ich čistým viečkom, obráťte dnom nahor a nechajte 5 minút stáť. Viečka tak lepšie priľnú k pohárom.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.