Reklama

Držíte pred Veľkou nocou pôst? Inšpirujte sa jedlami našich predkov

Hoci v súčasnosti už len málokto naozaj celých 40 dní pred Veľkou nocou drží pôst, predsa len sú očistné a pôstne dni odporúčané aj pre dnešného moderného človeka.

Zdroj: shutterstock.com

Reklama

Po fašiangoch, čase výdatného hodovania, zabíjačiek, zábav a plesov, prichádza v cirkevnom roku na rad štyridsaťdňový veľký pôst – obdobie skromnosti, kajúcnosti a postenia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:10
Remaining Time 0:10
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Aprílové vydanie časopisu Záhradkár vrátane manuálu k jarným výsevom

    Začína sa Popolcovou stredou (22. február 2023), vrcholí Piatkom utrpenia Pána (Veľký piatok 7. apríla) a končí sa Svätou sobotou po nočných obradoch Vzkriesenia.

    Veľkonočné sviatky však v sebe spájajú až dva pôvodné prvky. Starší pochádza ešte z čias starých Slovanov, ktorí v jarnom období slávili solárny kult a začiatok poľnohospodárskych prác. Keďže rok delili len na dve ročné obdobia, obrady mali urýchliť koniec zimy a návrat leta. Čas prebúdzania prírody zo zimného spánku pokladali za zrod nového života.
    Kresťanstvo postupne prirodzeným spôsobom nadviazalo na slávenie tohto pohanského prírodného sviatku. A hoci, samozrejme, zmenilo jeho obsah, aj v prípade hlavného kresťanského motívu vystupuje do popredia symbolika víťazstva života nad smrťou v podobe zmŕtvychvstania Ježiša Krista.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      VIDEO: Prírodný venček z bahniatok k vám prinesie jar

      Posvätné bahniatka

      Posledná nedeľa pred Veľkou nocou sa v cirkevnom kalendári nazýva Nedeľa utrpenia Pána, bývala to aj Nedeľa palmových ratolestí, ale najznámejšia je ako Kvetná, hoci v súčasnosti už správne Palmová (tento rok pripadá na 2. apríla).

      V našich končinách tradičné palmové a olivové vetvičky Stredomoria nahradili bahniatka. Rozkvitnuté vŕbové prútiky si veriaci na Palmovú nedeľu dodnes prinášajú do kostola a dávajú ich posvätiť a požehnať, aby neskôr ochraňovali dom a celé hospodárstvo pred ohňom. Ľudia sa k nim správali s úctou – nemohli sa len tak zahodiť, najlepšie bolo spáliť ich pri svätení ohňa na Svätú sobotu. Na Záhorí sa posvätené prútiky vŕby zapichovali na roli do pôdy, aby budúcu úrodu chránili najmä pred krupobitím, v severoslovenských a vo východoslovenských obciach ich vkladali do prvej brázdy alebo k prvému zemiaku, ktorý zasadili.

      Niekde sa na Palmovú nedeľu vynášala Morena a na tento zvyk mohlo nadviazať nosenie rozzelenaných halúzok ako znaku jari. Najmä na západnom Slovensku sa chodilo s letečkom – s mladými, rozvetvenými konárikmi vŕby, na ktoré dievčatá popriväzovali pestrofarebné stužky, retiazky vyrobené z farebného papiera a zafarbené vaječné škrupiny. Staršie deti obchádzali celú dedinu a pri každom dome spievali. Za vinšovanie dostávali vajíčka alebo drobné mince.

      Držíte pôst? Naši predkovia by vám ponúkli toto

      Hoci v súčasnosti už len málokto naozaj celých 40 dní pred Veľkou nocou drží pôst, predsa len sú očistné a pôstne dni odporúčané aj pre dnešného moderného človeka. Naši predkovia sa museli vzdať mäsitých pokrmov, no výnimku tvorili ryby, raky či slimáky. V minulosti bola preto celkom bežným pôstnym jedlom kapustnica so žabími stehienkami. Na východnom Slovensku boli obľúbené tatarčené pirohy (pohánkové). Počas pôstu nechýbali husté polievky (hrachová s krúpami, cesnaková, bôbová, kyslá šošovicová či fazuľová, kapustnica bez mäsa so zemiakmi, s fazuľou alebo haluškami). Základ nielen pôstnych jedál tvorila kaša (cícerová, pohánková, jačmenná, kukuričná, fazuľová, hrachová). Pre deti sa na rozpálenej platni nasucho piekli lokše s makom a so slivkovým lekvárom.

      Tradičné veľkonočné jedlo

      Zaň sa považujú vajíčka ako symbol nového života a plodnosti. Jedávali sa najmä uvarené natvrdo alebo v podobe obradových jedál, akými sú napríklad praženica s mladými pŕhľavovými lístkami, stratené kura alebo špeciálne veľkonočné jedlo z vajec, údeného mäsa, klobások, zo žemlí a strúhanky, ktorého príprava sa ešte aj dnes výrazne líši podľa regiónov, rovnako ako jeho názov – veľkonočná alebo vajcová baba, polnina, syrek, hrudka, baránek... ale vždy sa doň dávalo veľmi veľa vajec.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ohúrte návštevu na Veľkú noc efektne prestretým stolom: Inšpirujte sa!