Reklama

Kelový, fazuľový aj tekvicový. Nad týmito prívarkami nebude ohŕňať nos už nikto!

fazuľkový prívarok

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Čo si budeme hovoriť, prívarok nie je nijaké exkluzívne jedlo. Ale keď sa vydarí, oblizujeme sa až za ušami. Babička to vedela najlepšie.

KELOVÝ PRÍVAROK

Zdroj: Shutterstock

Z kelu hlávkového si môžete pripraviť chutný prívarok.

 

Potrebujete:

  • 1 hlávku kelu
  • 500 g zemiakov
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja + na opekanie mäsa
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžičku celej rasce
  • 6 plátkov hovädzieho mäsa
  • 150 ml mäsového vývaru
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku";i:10;s:32:"mletú sladkú červenú papriku";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. Očistený kel pokrájajte a dajte ho variť do vriacej, mierne osolenej vody. Asi po 10 minútach varenia pridajte očistené, na kocky pokrájané zemiaky. Posypte celou rascou, podľa chuti osoľte a varte na miernom plameni.
  2. Jednu cibuľu ošúpte a nadrobno pokrájajte. Z oleja, múky a mletej červenej papriky pripravte zápražku. Pridajte pokrájanú cibuľu, prelisované strúčiky cesnaku a opražte. Zalejte studenou vodou a dobre rozmiešajte. Pridajte ku kelu, premiešajte, ochuťte mletým čiernym korením a spolu dovarte.

FAZUĽOVÝ PRÍVAROK SO SMOTANOU

Potrebujete:

  • 300 g fazule
  • 3 lyžice oleja alebo masti
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 1 menšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 ml kyslej smotany
  • bobkový list
  • cukor
  • ocot
  • soľ

POSTUP:

  1. Fazuľu umyte a deň vopred namočte do studenej vody. Na druhý deň vodu vylejte a nahraďte čerstvou. Pridajte bobkový list a varte, kým fazuľa nezmäkne.
  2. V kastróliku pripravte z oleja a 2 lyžíc múky svetlú zápražku. Pridajte k nej najemno pokrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak a trochu popražte. Pridajte k vriacej fazuli, osoľte a za občasného miešania povarte.
  3. V kyslej smotane rozmiešajte zvyšnú múku a opatrne prilejte k fazuli. Dochuťte cukrom a octom a nechajte ešte raz prevrieť. Môžete podávať s fašírkami.

TEKVICOVÝ PRÍVAROK

Zdroj: Instagram@varievky

A že prívarok nevyzerá chutne. Toto je tekvicový.

Potrebujete:

  • 1 kg tekvice (očistenej)
  • 1 cibuľu
  • 40 g masti alebo masla
  • 200 ml kyslej smotany
  • 40 g hladkej múky
  • pol lyžičky mletej červenej papriky
  • soľ
  • cukor
  • ocot
  • čerstvý kôpor

POSTUP:

  1. Tekvicu očistite a nahrubo nastrúhajte. Ošúpanú cibuľu nadrobno pokrájajte a speňte na rozohriatej masti (alebo masle). Pridajte pokrájanú tekvicu, osoľte a poprášte červenou paprikou. Prikryte a za občasného premiešania duste na miernom plameni.
  2.  V smotane rozmiešajte múku a prilejte k podusenej tekvici. Spolu ešte povarte. Nakoniec prívarok dochuťte octom, cukrom a posekaným kôprom. Keď je tekvica príliš hustá, podľa potreby ju rozrieďte vriacou vodou

Vyberáme pre vás niečo PLUS