Kelový, fazuľový aj tekvicový. Nad týmito prívarkami nebude ohŕňať nos už nikto!
25. 11. 2022, 6:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:37)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Reklama
Čo si budeme hovoriť, prívarok nie je nijaké exkluzívne jedlo. Ale keď sa vydarí, oblizujeme sa až za ušami. Babička to vedela najlepšie.
KELOVÝ PRÍVAROK
Zdroj: Shutterstock
Z kelu hlávkového si môžete pripraviť chutný prívarok.
Potrebujete:
- 1 hlávku kelu
- 500 g zemiakov
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja + na opekanie mäsa
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžičku celej rasce
- 6 plátkov hovädzieho mäsa
- 150 ml mäsového vývaru
- 2 lyžice paradajkového pretlaku";i:10;s:32:"mletú sladkú červenú papriku";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Očistený kel pokrájajte a dajte ho variť do vriacej, mierne osolenej vody. Asi po 10 minútach varenia pridajte očistené, na kocky pokrájané zemiaky. Posypte celou rascou, podľa chuti osoľte a varte na miernom plameni.
- Jednu cibuľu ošúpte a nadrobno pokrájajte. Z oleja, múky a mletej červenej papriky pripravte zápražku. Pridajte pokrájanú cibuľu, prelisované strúčiky cesnaku a opražte. Zalejte studenou vodou a dobre rozmiešajte. Pridajte ku kelu, premiešajte, ochuťte mletým čiernym korením a spolu dovarte.
FAZUĽOVÝ PRÍVAROK SO SMOTANOU
Potrebujete:
- 300 g fazule
- 3 lyžice oleja alebo masti
- 4 lyžice hladkej múky
- 1 menšiu cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml kyslej smotany
- bobkový list
- cukor
- ocot
- soľ
POSTUP:
- Fazuľu umyte a deň vopred namočte do studenej vody. Na druhý deň vodu vylejte a nahraďte čerstvou. Pridajte bobkový list a varte, kým fazuľa nezmäkne.
- V kastróliku pripravte z oleja a 2 lyžíc múky svetlú zápražku. Pridajte k nej najemno pokrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak a trochu popražte. Pridajte k vriacej fazuli, osoľte a za občasného miešania povarte.
- V kyslej smotane rozmiešajte zvyšnú múku a opatrne prilejte k fazuli. Dochuťte cukrom a octom a nechajte ešte raz prevrieť. Môžete podávať s fašírkami.
TEKVICOVÝ PRÍVAROK
Zdroj: Instagram@varievky
A že prívarok nevyzerá chutne. Toto je tekvicový.
Potrebujete:
- 1 kg tekvice (očistenej)
- 1 cibuľu
- 40 g masti alebo masla
- 200 ml kyslej smotany
- 40 g hladkej múky
- pol lyžičky mletej červenej papriky
- soľ
- cukor
- ocot
- čerstvý kôpor
POSTUP:
- Tekvicu očistite a nahrubo nastrúhajte. Ošúpanú cibuľu nadrobno pokrájajte a speňte na rozohriatej masti (alebo masle). Pridajte pokrájanú tekvicu, osoľte a poprášte červenou paprikou. Prikryte a za občasného premiešania duste na miernom plameni.
- V smotane rozmiešajte múku a prilejte k podusenej tekvici. Spolu ešte povarte. Nakoniec prívarok dochuťte octom, cukrom a posekaným kôprom. Keď je tekvica príliš hustá, podľa potreby ju rozrieďte vriacou vodou