Krumple, grule, švábky: Viete, prečo obyčajné zemiaky nikdy nevyjdú z MÓDY?
4. 12. 2024, 8:00

Zdroj: shutterstock
Rebríček popularity poľnohospodárskych plodín ukazuje, že zemiaky si po pšenici, ryži a kukurici dlhodobo držia štvrtú „zemiakovú“ pozíciu. Dalo by sa teda povedať, že mimo kategórie obilnín sú jasným víťazom a len málokto si vie predstaviť vianočné sviatky bez poctivého zemiakového šalátu.
Zdroj: Laura Wittekov?
Zdroj: archív
Zdroj: Dušan Křístek
Galéria k článku

Krumple, švábky, bandurky, erteple či grule. Žiadna iná plodina sa nemôže pochváliť toľkými rôznymi ľudovými názvami ako obyčajné a napriek tomu tak dôležité zemiaky. Prostá surovina si v jednoduchej slovenskej kuchyni našla toľko podôb, že je takmer nemožné, aby sa vám zunovala. Ak vám predsa len dôjde kuchárska inšpirácia, neuchyľujte sa k exotickým surovinám, ale vráťte sa v myšlienkach do svojej rodnej dediny a uvarte si niečo zemiakové.
Základné zemiakové cesto
Na 750 g cesta budete potrebovať: 700 g olúpaných zemiakov (deň vopred uvarených v šupke) • 1 vajce • 1 žĺtok • 150 g hrubej múky • 100 g detskej krupice • 2 lyžice zemiakového škrobu • štipku soli
Zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle alebo ich prelisujte. V mise alebo na pracovnej ploche v nich urobte jamku, do nej rozbite vajce, pridajte žĺtok aj soľ a vsypte múku, detskú krupicu aj zemiakový škrob. Všetky suroviny potom čo najrýchlejšie spracujte na hladkú kompaktnú hmotu a z tej potom hneď pripravujte ďalšie recepty.
Zdroj: shutterstock
Zemiaky tvoria základ aj mnohých českých jedál. Na vrchol popularity sa vyšvihli vďaka tomu, že na seba vedeli vziať veľa podôb. Pátrali sme v starých kuchárkach a našli tie najlepšie tradičné sladké aj slané variácie.
Ako pracovať so zemiakovým cestom?
- Na zemiakové knedle, gule aj placky sú ideálne zemiaky varného typu B a C.
- Druh múky voľte podľa chuti. Z hladkej múke budú tuhšie a hutnejšie, z hrubej zas nadýchanejšie a mäkšie, majú však väčší sklon k rozvareniu.
- Cesto musí mať správnu konzistenciu. Vytvarujte z neho pár kúskov a vložte ich do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch a nerozvaria sa, cesto je v poriadku.
- Ak je cesto príliš mäkké, pridajte ešte trochu múky. Ak nedrží pohromade a rozpadáva sa, pridajte do cesta vajíčko alebo trochu zemiakového škrobu.
- Zemiakové cesto nenechávajte dlho stáť, ostalo by riedke. Hotové pokrmy zo zemiakového cesta môžete aj zamraziť.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zemiakové cesto nenechávajte dlho stáť, ostalo by riedke. Hotové pokrmy zo zemiakového cesta môžete aj zamraziť.
Zdroj: shutterstock
Ovocné gule zakaždým inak
Naše babičky robili unikátne ovocné gule. Ale nebolo to len tak, každé ovocie malo svoje špecifické cesto a ku každej náplni sa hodila iná posýpka.
- Slivky balili do zemiakového cesta a sypali makom.
- V kysnutých guliach ukrývali čučoriedky, jahody a prelievali ich ovocnou omáčkou.
- Marhuľové museli byť tvarohové a rovnako sa podávali s hrudkovým tvarohom.
- Namiesto tvarohu sa gule dajú posypať opraženou strúhankou. V panvici rozpustíte 2 lyžice masla, prisypete 4 lyžice strúhanky, 4 lyžice cukru a 2 minúty vyprážate.
- Strúhanku môžete opražiť spolu s mletými orieškami a gule v nich obaliť.
- Skúste ich posypať cukrom a preliať rozpusteným maslom a kyslou smotanou.
- Gule, ktoré nebudete jesť hneď, prelejte rozpusteným maslom, aby nestuhli a zostali vláčne.
- Uvarené dajte zmraziť do vrecka. V zime ich nechajte prirodzene rozmraziť a ohrejte ich na paráku či v mikrovlnnej rúre.
- Surové môžete rovnako zmraziť na tácke samostatne a následne preložiť do vrecka. Potom ich stačí len o niečo dlhšie variť vo vriacej vode.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.