Reklama

Krumple, grule, švábky: Viete, prečo obyčajné zemiaky nikdy nevyjdú z MÓDY?

Na vrchol popularity sa zemiaky vyšvihli vďaka tomu, že na seba vedeli vziať veľa podôb. Pátrali sme v starých kuchárkach a našli tie najlepšie tradičné sladké aj slané variácie.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Rebríček popularity poľnohospodárskych plodín ukazuje, že zemiaky si po pšenici, ryži a kukurici dlhodobo držia štvrtú „zemiakovú“ pozíciu. Dalo by sa teda povedať, že mimo kategórie obilnín sú jasným víťazom a len málokto si vie predstaviť vianočné sviatky bez poctivého zemiakového šalátu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Čo symbolizujú štyri sviečky na adventnom venci? Toto je ich význam

    Krumple, švábky, bandurky, erteple či grule. Žiadna iná plodina sa nemôže pochváliť toľkými rôznymi ľudovými názvami ako obyčajné a napriek tomu tak dôležité zemiaky. Prostá surovina si v jednoduchej slovenskej kuchyni našla toľko podôb, že je takmer nemožné, aby sa vám zunovala. Ak vám predsa len dôjde kuchárska inšpirácia, neuchyľujte sa k exotickým surovinám, ale vráťte sa v myšlienkach do svojej rodnej dediny a uvarte si niečo zemiakové.

    Základné zemiakové cesto

    Na 750 g cesta budete potrebovať: 700 g olúpaných zemiakov (deň vopred uvarených v šupke) • 1 vajce • 1 žĺtok • 150 g hrubej múky • 100 g detskej krupice • 2 lyžice zemiakového škrobu • štipku soli
    Zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle alebo ich prelisujte. V mise alebo na pracovnej ploche v nich urobte jamku, do nej rozbite vajce, pridajte žĺtok aj soľ a vsypte múku, detskú krupicu aj zemiakový škrob. Všetky suroviny potom čo najrýchlejšie spracujte na hladkú kompaktnú hmotu a z tej potom hneď pripravujte ďalšie recepty.

    Zdroj: shutterstock

    Zemiaky tvoria základ aj mnohých českých jedál. Na vrchol popularity sa vyšvihli vďaka tomu, že na seba vedeli vziať veľa podôb. Pátrali sme v starých kuchárkach a našli tie najlepšie tradičné sladké aj slané variácie.

    Ako pracovať so zemiakovým cestom?

    • Na zemiakové knedle, gule aj placky sú ideálne zemiaky varného typu B a C.
    • Druh múky voľte podľa chuti. Z hladkej múke budú tuhšie a hutnejšie, z hrubej zas nadýchanejšie a mäkšie, majú však väčší sklon k rozvareniu.
    • Cesto musí mať správnu konzistenciu. Vytvarujte z neho pár kúskov a vložte ich do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch a nerozvaria sa, cesto je v poriadku.
    • Ak je cesto príliš mäkké, pridajte ešte trochu múky. Ak nedrží pohromade a rozpadáva sa, pridajte do cesta vajíčko alebo trochu zemiakového škrobu.
    • Zemiakové cesto nenechávajte dlho stáť, ostalo by riedke. Hotové pokrmy zo zemiakového cesta môžete aj zamraziť.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Zemiakové cesto nenechávajte dlho stáť, ostalo by riedke. Hotové pokrmy zo zemiakového cesta môžete aj zamraziť.

    Zdroj: shutterstock

    Ovocné gule zakaždým inak

    Naše babičky robili unikátne ovocné gule. Ale nebolo to len tak, každé ovocie malo svoje špecifické cesto a ku každej náplni sa hodila iná posýpka.

    • Slivky balili do zemiakového cesta a sypali makom.
    • V kysnutých guliach ukrývali čučoriedky, jahody a prelievali ich ovocnou omáčkou.
    • Marhuľové museli byť tvarohové a rovnako sa podávali s hrudkovým tvarohom.
    • Namiesto tvarohu sa gule dajú posypať opraženou strúhankou. V panvici rozpustíte 2 lyžice masla, prisypete 4 lyžice strúhanky, 4 lyžice cukru a 2 minúty vyprážate.
    • Strúhanku môžete opražiť spolu s mletými orieškami a gule v nich obaliť.
    • Skúste ich posypať cukrom a preliať rozpusteným maslom a kyslou smotanou.
    • Gule, ktoré nebudete jesť hneď, prelejte rozpusteným maslom, aby nestuhli a zostali vláčne.
    • Uvarené dajte zmraziť do vrecka. V zime ich nechajte prirodzene rozmraziť a ohrejte ich na paráku či v mikrovlnnej rúre.
    • Surové môžete rovnako zmraziť na tácke samostatne a následne preložiť do vrecka. Potom ich stačí len o niečo dlhšie variť vo vriacej vode.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.