Reklama

Kvasená kapusta ako od babičky! Kopec vitamínov a zdravé trávenie

Natlačte si domácu kapustu!

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

Externá redaktorka

Kvasená kapusta je tradičným spôsobom, ako uchovať vitamíny a minerály na zimu. Je nielen chutná, ale aj plná probiotík a prospešných baktérií pre tráviaci systém.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:22
Remaining Time 0:22
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Viete, ako jednoduchšie naložiť kapustu?
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Prečo práve kvasená kapusta?

    Vďaka procesu kvasenia sa v nej vytvárajú probiotiká, ktoré podporujú zdravé trávenie a rovnováhu črevnej mikroflóry. Je bohatá na vitamín C, K, B6 a minerály, ktoré posilňujú imunitný systém a prispievajú k celkovému zdraviu. Kvasená kapusta tiež pomáha detoxikovať organizmus a jej pravidelná konzumácia môže znižovať hladinu cholesterolu, čím prispieva k zdraviu srdca.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Najlepšia je domáca.

    Natlačte si ju doma

    Budete potrebovať:

    • 10 kg bielej kapusty
    • 200-250 g soli (asi 2-2,5 % na hmotnosť kapusty)
    • 1 lyžica rasce (voliteľné)
    • 5-6 bobkových listov (voliteľné)
    • 10 g čierneho korenia (voliteľné)

    Kapustu nakrájajte na jemné prúžky. Na dno súdku vložte celé listy kapusty,j vrstvite kapustu a každú vrstvu zasypte soľou, rascou, bobkovým listom a korením. Každú vrstvu dobre stlačte, aby kapusta pustila šťavu. Po natalčení súdka kapustu zaťažte závažím a prikryte. Do žliabku nalejte čistú vodu a nechajte kvasiť na teplejšom mieste (15-20 °C) 4-6 týždňov, potom je vhodné súdok premiestniť na chladnejšie miesto, aby kapusta vydržala čo najdlhšie. Počas kvasenia pravidelne kapustu kontrolujte, podľa potreby prilievajte čistú vodu do žliabku.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    Externá redaktorka
    Najradšej píšem voňavé recepty zo sezónnych surovín, milujem vôňu byliniek, tulipány a pivónie! Záhradkárčenie mi bolo blízke už od detstva a neopustilo ma do dnešného dňa. Verím, že záhradkárom môže byť každý, stačí si len nájsť svoju cestu.