Kvasená kapusta ako od babičky! Kopec vitamínov a zdravé trávenie
20. 10. 2024, 14:00

Zdroj: Shutterstock
Kvasená kapusta je tradičným spôsobom, ako uchovať vitamíny a minerály na zimu. Je nielen chutná, ale aj plná probiotík a prospešných baktérií pre tráviaci systém.

Zdroj: redakcia Záhradkár
Prečo práve kvasená kapusta?
Vďaka procesu kvasenia sa v nej vytvárajú probiotiká, ktoré podporujú zdravé trávenie a rovnováhu črevnej mikroflóry. Je bohatá na vitamín C, K, B6 a minerály, ktoré posilňujú imunitný systém a prispievajú k celkovému zdraviu. Kvasená kapusta tiež pomáha detoxikovať organizmus a jej pravidelná konzumácia môže znižovať hladinu cholesterolu, čím prispieva k zdraviu srdca.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Najlepšia je domáca.
Natlačte si ju doma
Budete potrebovať:
- 10 kg bielej kapusty
- 200-250 g soli (asi 2-2,5 % na hmotnosť kapusty)
- 1 lyžica rasce (voliteľné)
- 5-6 bobkových listov (voliteľné)
- 10 g čierneho korenia (voliteľné)
Kapustu nakrájajte na jemné prúžky. Na dno súdku vložte celé listy kapusty,j vrstvite kapustu a každú vrstvu zasypte soľou, rascou, bobkovým listom a korením. Každú vrstvu dobre stlačte, aby kapusta pustila šťavu. Po natalčení súdka kapustu zaťažte závažím a prikryte. Do žliabku nalejte čistú vodu a nechajte kvasiť na teplejšom mieste (15-20 °C) 4-6 týždňov, potom je vhodné súdok premiestniť na chladnejšie miesto, aby kapusta vydržala čo najdlhšie. Počas kvasenia pravidelne kapustu kontrolujte, podľa potreby prilievajte čistú vodu do žliabku.