Na lepší zrak, redukciu hmotnosti i proti zápalom! Pre toto a ešte viac jedzte CUKETU každý deň
26. 7. 2024, 18:00

Zdroj: Shutterstock
Cuketa je plná vitamínov, neobsahuje takmer žiadne kalórie, ale ukrýva v sebe naozaj veľa vody. Ak ju máte v záhrade vysadenú, doprajte si ju každý deň. Budete len pozerať, čo s vaším telom dokáže.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Minimum kalórií
Podľa kalorických tabuliek, 100g cukiny v surovom stave obsahuje len niečo vyše 22 kalórií. V tejto malej porcii sa nachádza 1,5g bielkovín a 1g vlákniny, sacharidov 2,9g. Práve tieto nízke čísla predurčujú cuketu ku každodennej konzumácii. Môžete si dopriať naozaj hojné množstvo, ktoré zasýti a zároveň pomôže znížiť telesnú hmotnosť. Aby ste však ostali čo možno najdlhšie sýti, skombinujte ju s bielkovinami. Vhodné je napríklad kuracie mäso alebo ryby.
Zdroj: Shutterstock
Schudnúť z brucha sa oplatí, môže vás to ochrániť pred zdravotnými ťažkosťami.
Pomáha predísť chorobám
Vysoký krvný tlak trápi mnoho ľudí. Táto diagnóza dokáže narobiť problémy, stavy s ním spojené sú sprevádzané nepríjemnými javmi pre každého z nás. Ak už na vysoký tlak trpíte, zaiste viete, o čom hovoríme. Ako pomôže cuketa? Jednoducho, obsahuje draslík, ktorý pomáha udržiavať krvný tlak v norme. Naopak nachádza sa v nej len málo sodíka, ktorému sa treba pri tomto ochorení, čo možno najviac vyhýbať.
Plody cukety sú bohaté na obsah vitamínu C, ten má, ako vieme, protizápalové účinky. Je nápomocný napríklad pri problémoch s dýchaním (astma). Vitamíny zo skupiny B zas odbúravajú pocity únavy. Antioxidanty obsiahnuté v cukete bránia vzniku rakoviny.
Nezanedbateľný je obsah karotenoidov, ako je luteín, zeaxantín, beta-karotén, ktoré pomáhajú chrániť náš zrak pred poškodením.

Dopad týchto látok na naše zdravie je však oveľa väčší. Beta-karotén v kombinácii s horčíkom a kyselinou listovou udržujú naše zuby a kosti zdravé, silné. Naša pokožka je pekne napnutá a svieža, čo poteší najmä dámy. Cuketa je jedna z povolených druhov zelenín v lowcarb diéte. Čím väčšie množstvo grilovanej cukety si na tanier naložíte, tým viac vlákniny príjmete. A ako bonus, nestúpne vám cukor v krvi, čo odcenia ľudia trpiaci ochorením diabetes mellitus, teda cukrovkou.
Dostali ste chuť? Pripravte si placky
Tradičné sú tekvicové placky z bielej tekvice známej ako kabačka. Určite ich však pripravujete aj z cukety. Budete potrebovať dve cukety 600g, ktoré nastrúhajte, ale nežmýkajte zo šťavy. Namiesto veľkého množstva múky pridajte do cesta jeden nízkotučný hrudkovitý tvaroh. Bežnú múku zameňte za špaldovú (100g) a aby cesto držalo pokope, použite dve vajcia. Osoľte, okoreňte a zamiešajte. Podľa chuti pridajte jednu nadrobno pokrájanú cibuľu alebo pretlačený cesnak. Placky pečte na miernom ohni na minime oleja. Určite si pochutíte, navyše sú bohaté na bielkoviny, takže tak skoro hladní nebudete.