Reklama

Mama ma naučila perfektný recept na LANGOŠE. Lepšie ako zo stánku!

Na snímke je prevádzka “Petržalské Langoše”.

Zdroj: NORBERT SKALIČAN

Reklama

Leto sa neodmysliteľne blíži a s ním sa nám spájajú akcie a zážitky, pri ktorých nesmie chýbať dobré jedlo. Jednou z letných pochúťok sú aj langoše.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | 6 KUCHYNSKÝCH BYLINIEK s liečivým účinkom vám nesmie chýbať!

    Kto by nemiloval langoše. Lahodné cesto smažené na oleji, na ktoré si môžete dať hocičo, podľa Vášho gusta. V tomto sa medze nekladú. Už nemusíte zúfať, vynikajúci recept na langoše Vám ponúkame aj v Záhradkárovi.

    Budeme potrebovať:

    • 2 varené zemiaky
    • 500 g hl. múky
    • 250 g pol. múky
    • 1 kyslá smotana
    • 1 vajce
    • 2 droždia – môžu byť aj sušené
    • mlieko podľa potreby
    • 1 ČL cukru2 ČL soli
    • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
    • cesnak podľa chuti";i:10;s:16:"olej alebo masť";i:11;s:52:"na dozdobenie kečup, kyslá smotana, strúhaný syr
    Anketa

    Pripravujete si doma tradičné langoše?

    • Áno79%
    • Nie20%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Postup na vynikajúce langoše nájdete na druhej strane.

    Zdroj: Shutterstock

    Všetko začína kváskom.

    Základ je kvások

    Z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások, ktorý necháme ,,nažiť“ približne 15 minút.

    Zdroj: Shutterstock

    Základom je dobre vymiesené cesto.

    Začíname

    V miske si zmiešame preosiate múky, pridáme soľ, kypriaci prášok do pečiva, nastrúhané varené zemiaky, vajce, kyslú smotanu a POZOR! – prelisované strúčiky cesnaku a malý štamperlík oleja. Takto docielime, že langoše nebudú na konci príliš mastné. Na záver pridáme kvások.

    Cesto poriadne vymiešame, môže to trvať aj 15 minút, poprípade použijeme kuchynského robota či šľahač s hnetacími metličkami. Cesto by nemalo byť ani príliš husté, ani príliš riedke. Keď vypracujeme cesto, posypeme ho hl. múkou a necháme približne hodinu kysnúť.

    Zdroj: Shutterstock

    Cesto si rozdelíme na jednotlivé porcie.

    Šup do panvice

    Cesto si rozdelíme na viacero bochníčkov, ktoré následne tvarujeme do tvaru placky. Môžeme to robiť na tanieri, ktorý sme si pred tým vymastili olejom alebo na doske, ktorú sme si pomúčili. Do hlbšej panvice si dáme olej alebo masť, ktorý/ú zohrejeme na miernom plameni.

    Ďalší trik, ktorý ma naučila mama je, že do tuku dávam kolieska mrkvy. Tie pomôžu, že sa olej alebo masť nebudú rýchlo prepaľovať. Vytvarované langoše vkladáme do horúceho tuku a smažíme dozlatista z každej strany.

    POZOR! – olej nesmie byť príliš horúci, lebo by boli langoše z vonku spálené a zvnútra surové.

    Zdroj: Shutterstock

    Aj takto môže vyzerať Váš langoš

    Servírujeme

    Hotové langoše preložíme na kuchynskú servítku, aby sa odsal prebytočný olej. Langoše ozdobíme podľa vlastnej chuti – kečupom, strúhaným syrom, kyslou smotanou, tatárskou omáčkou a pod. Dobrú chuť!

    Vyberáme pre vás niečo PLUS