Milujete dokonale olúpané BROSKYNE? Pri príprave KOMPÓTU vám pomôžu tieto TRIKY
23. 8. 2024, 6:00

Zdroj: shutterstock
Mnohé, hlavne mladé "gazdinky" majú pred zaváraním broskýň rešpekt. Áno jednoduchšie je si kúpiť plechovku v supermarkete a je to bez starostí. Ale stačí sa raz odhodlať a zavariť si doma a rozdiel v chuti je neporovnateľný.

Zdroj: redakcia Záhradkár
Šupka na broskyniach môže byť niekedy horká alebo tvrdá. Mnohým taktiež šupky vadia a nechutia im. Zavárané broskyne sa dajú veľmi jednoducho pripraviť aj bez šupky. Postupujte podľa základného receptu s jednou výnimkou. Pri čistení broskyne ošúpte.Nejdú vám broskyne šúpať? Pri tvrdších kusoch sa môže stať, že šupka nejde dobre dolu a musíte ju rezať.
Zdroj: shutterstock
Zavárané broskyne sa dajú veľmi jednoducho pripraviť aj bez šupky.
Vyhnite sa tomuto problému a broskyne blanšírujte. Pomocou blanšírovania sa šupky zbavíte rýchlo a jednoducho. Je to totižto tepelná úprava zeleniny a ovocia, pri ktorej sa plody na veľmi krátku dobu povaria a následne sa prudko ochladia v studenej vode. Ich šupky sa otvoria a jednoduchšie sa dajú dole.
Zdroj: shutterstock
Ak neviete, či broskyne nakrájať na menšie kusy alebo na väčšie, zvoľte väčšie.
Broskyne si pred samotným procesom umyte. Na každú broskyňu nezabudnite nožíkom jemne zarezať a vytvoriť krížik. Do väčšieho hrnca napustite vodu a priveďte ju do varu. Do vriacej vody následne broskyne postupne vložte na dobu približne 1 až 2 minúty. Šupka broskyniam začne jemne pukať. Z vody ich vytiahnite a vložte hneď do studenej vody. Broskyne je potrebné prudko schladiť, aby sa zachovala ich chuť, aróma a farba.
Zdroj: shutterstock
Pri tvrdších kusoch sa môže stať, že šupka nejde dobre dolu a musíte ju rezať.
Zopár tipov, ktoré sa budú hodiť >>>
Triky do kuchyne
- Broskyne, ktoré idete zavárať, by mali byť tvrdšie. Po čase v sladkom náleve zmäknú a nasajú cukor. Ak by ste používali prezreté kusy, mohlo by sa stať, že by sa broskyne po čase rozpadli.
- Nezabúdajte na dôkladné očistenie ovocia od nečistôt, lístkov alebo stopiek.
- Ak neviete, či broskyne nakrájať na menšie kusy alebo na väčšie, zvoľte väčšie. V prípade, že do pokrmu budete potrebovať menšie broskyne, jednoducho ich nakrájate.
- Nebojte sa broskyne do pohárov mierne natlačiť tak, aby ste využili obsah pohára. Pri ukladaní ovocia vám môže pomôcť aj mierne zatrasenie pohárom.
- Do kompótu sa nemusíte báť dať viac cukru. Tvrdšie kusy broskýň nie sú tak sladké, ako prezreté. Ak chcete kompót sladký, bude potrebné použiť cukru viac.
- Poháre si nezabudnite označiť dátumom. Kompóty síce vydržia zopár rokov, no netreba to preháňať. Staršie poháre by ste mali vyhodiť.
- Chcete zvýrazniť chuť ovocia? Do každého pohára pridajte štipku soli. Pomôcť môže aj klinček alebo aníz.
Zdroj: shutterstock
Ako rýchlo vykôstkovať ovocie?
Recept na karamelové broskyne >>>
Karamelové broskyne
Budete potrebovať:
- 4 kg broskýň
- 1 kg cukru
- 4 litre vody
- zaváraninové poháre
Zdroj: shutterstock
Karamelový broskyňový kompót
Postup je veľmi podobný ako pri základnom recepte. Broskyne si umyte, očistite a nakrájajte na kusy podľa vašich preferencií. Nakrájané kusy vložte do zaváraninových pohárov. Zmena nastáva pri varení nálevu. 750 gramov cukru nasypte do hrnca a nechajte skaramelizovať. Následne pridajte vriacu vodu, zvyšok cukru a varte, kým sa cukor aj karamel úplne nerozpustia. Ešte teplý nálev nalejte do pohárov s broskyňami. Broskyne musia byť zaliate úplne celé. Poháre uzatvorte viečkom a dajte sterilizovať. Sterilizujte približne 15 minút a následne poháre otočte hore dnom a zabaľte do deky. A v prípade, že by ste chceli karamelový nálev ešte trochu ozvláštniť, po dovarení doň pridajte 3 až 4 lyžice rumu.
Zdroj: Ing. Vladimíra Janušková, Plantex Veselé