Reklama

Milujete dokonale olúpané BROSKYNE? Pri príprave KOMPÓTU vám pomôžu tieto TRIKY

Čo by to bolo za leto, keby sme si nemohli vychutnať v auguste naše krásne, šťavnaté, chutné a v neposlednom rade vitamínové bomby broskyne.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Mnohé, hlavne mladé "gazdinky" majú pred zaváraním broskýň rešpekt. Áno jednoduchšie je si kúpiť plechovku v supermarkete a je to bez starostí. Ale stačí sa raz odhodlať a zavariť si doma a rozdiel v chuti je neporovnateľný.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jednoduchý a overený TRIK, ako olúpať šupku z BROSKÝŇ
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Šupka na broskyniach môže byť niekedy horká alebo tvrdá. Mnohým taktiež šupky vadia a nechutia im. Zavárané broskyne sa dajú veľmi jednoducho pripraviť aj bez šupky. Postupujte podľa základného receptu s jednou výnimkou. Pri čistení broskyne ošúpte.Nejdú vám broskyne šúpať? Pri tvrdších kusoch sa môže stať, že šupka nejde dobre dolu a musíte ju rezať.

    Zdroj: shutterstock

    Zavárané broskyne sa dajú veľmi jednoducho pripraviť aj bez šupky.

    Vyhnite sa tomuto problému a broskyne blanšírujte. Pomocou blanšírovania sa šupky zbavíte rýchlo a jednoducho. Je to totižto tepelná úprava zeleniny a ovocia, pri ktorej sa plody na veľmi krátku dobu povaria a následne sa prudko ochladia v studenej vode. Ich šupky sa otvoria a jednoduchšie sa dajú dole.

    Zdroj: shutterstock

    Ak neviete, či broskyne nakrájať na menšie kusy alebo na väčšie, zvoľte väčšie.

    Broskyne si pred samotným procesom umyte. Na každú broskyňu nezabudnite nožíkom jemne zarezať a vytvoriť krížik. Do väčšieho hrnca napustite vodu a priveďte ju do varu. Do vriacej vody následne broskyne postupne vložte na dobu približne 1 až 2 minúty. Šupka broskyniam začne jemne pukať. Z vody ich vytiahnite a vložte hneď do studenej vody. Broskyne je potrebné prudko schladiť, aby sa zachovala ich chuť, aróma a farba.

    Zdroj: shutterstock

    Pri tvrdších kusoch sa môže stať, že šupka nejde dobre dolu a musíte ju rezať.

    Zopár tipov, ktoré sa budú hodiť >>>

    Triky do kuchyne

    • Broskyne, ktoré idete zavárať, by mali byť tvrdšie. Po čase v sladkom náleve zmäknú a nasajú cukor. Ak by ste používali prezreté kusy, mohlo by sa stať, že by sa broskyne po čase rozpadli.
    • Nezabúdajte na dôkladné očistenie ovocia od nečistôt, lístkov alebo stopiek.
    • Ak neviete, či broskyne nakrájať na menšie kusy alebo na väčšie, zvoľte väčšie. V prípade, že do pokrmu budete potrebovať menšie broskyne, jednoducho ich nakrájate.
    • Nebojte sa broskyne do pohárov mierne natlačiť tak, aby ste využili obsah pohára. Pri ukladaní ovocia vám môže pomôcť aj mierne zatrasenie pohárom.
    • Do kompótu sa nemusíte báť dať viac cukru. Tvrdšie kusy broskýň nie sú tak sladké, ako prezreté. Ak chcete kompót sladký, bude potrebné použiť cukru viac.
    • Poháre si nezabudnite označiť dátumom. Kompóty síce vydržia zopár rokov, no netreba to preháňať. Staršie poháre by ste mali vyhodiť.
    • Chcete zvýrazniť chuť ovocia? Do každého pohára pridajte štipku soli. Pomôcť môže aj klinček alebo aníz.

    Zdroj: shutterstock

    Ako rýchlo vykôstkovať ovocie?

    Recept na karamelové broskyne >>>

    Karamelové broskyne

    Budete potrebovať:

    • 4 kg broskýň
    • 1 kg cukru
    • 4 litre vody
    • zaváraninové poháre

    Zdroj: shutterstock

    Karamelový broskyňový kompót

    Postup je veľmi podobný ako pri základnom recepte. Broskyne si umyte, očistite a nakrájajte na kusy podľa vašich preferencií. Nakrájané kusy vložte do zaváraninových pohárov. Zmena nastáva pri varení nálevu. 750 gramov cukru nasypte do hrnca a nechajte skaramelizovať. Následne pridajte vriacu vodu, zvyšok cukru a varte, kým sa cukor aj karamel úplne nerozpustia. Ešte teplý nálev nalejte do pohárov s broskyňami. Broskyne musia byť zaliate úplne celé. Poháre uzatvorte viečkom a dajte sterilizovať. Sterilizujte približne 15 minút a následne poháre otočte hore dnom a zabaľte do deky. A v prípade, že by ste chceli karamelový nálev ešte trochu ozvláštniť, po dovarení doň pridajte 3 až 4 lyžice rumu.

    Zdroj: Ing. Vladimíra Janušková, Plantex Veselé

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.