
zdroj: Laura Witteková
KIŠ SO ŠUNKOU, FIGAMI A KOZÍM SYROM
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 70 MINÚT, PEČENIE 20-30 MIN
Potrebujete:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 130 g masla (chladeného)
- 1 vajce
- štipka soli
- 2-3 lyžice mlieka (ak treba)
Na náplň:
- 250 g cream fresh (Creme fraiche)
- 2 vajcia
- 50 g sušenej šunky
- 5-6 ks fíg
- 100 g kozieho syra
- 2 vetvičky tymianu
- soľ, korenie podľa chuti
POSTUP
- Do mixéra dajte múku, maslo, soľ a vypracujte mrveničku. Pridajte vajce a spracujte na hladké cesto. Ak treba, pridajte trochu studeného mlieka. Z cesta vytvarujte placku, zabaľte ju do fólie a dajte do chladničky na 30 minút.
- Vychladené cesto rozvaľkajte a ak sa lepí, podsypte ho múkou. Cestom vyložte okrúhlu formu na pečenie a dajte chladiť ešte na 20 minút.
- Na vychladené cesto rozprestrite papier na pečenie a zaťažte ho sušenou fazuľou. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút.
- Zatiaľ pripravte náplň: Do misy dajte cream fresh, vajcia, soľ, korenie, polovicu tymianu a polovicu natrhanej šunky. Dobre zmiešajte a zmes nalejte na predpečené cesto. Navrch poukladajte zvyšnú šunku, figy nakrájané na plátky a rozdrobený kozí syr.
- Nakoniec posypte druhou polovicou tymianu a dajte piecť na 35-40 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Upečený kiš nechajte trochu vychladnúť a môžete podávať.