Reklama

Najväčšie chyby pri kvasení kapusty: Čomu sa vyhnúť, aby ste dosiahli dokonalý výsledok?

Kvasená kapusta je vitamínová bomba, ktorá nesmie chýbať  na zimnom jedálnom lístku.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

Externá redaktorka

Poctivá domáca kapusta je na nezaplatenie! Na ktoré chyby by sme si mali dať pozor?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Viete, ako jednoduchšie naložiť kapustu?
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Kvasenie kapusty je tradičný proces, no ak sa nedodržia niektoré zásady, výsledok môže byť znehodnotený. Tu sú najčastejšie chyby, ktorým by ste sa mali vyhnúť, aby ste získali dokonalú, chutnú kvasenú kapustu!

    Nevhodné odrody kapusty

    Nie každá odroda kapusty je vhodná na kvasenie. Je dôležité vyberať tvrdšie a neskoršie odrody, ktoré majú hrubšie listy a sú prirodzene sladšie. Mäkké a skoré odrody môžu počas kvasenia stratiť konzistenciu, čo vedie k vodnatému alebo nepríjemne mäkkému výsledku bez žiadanej chrumkavosti.

    Zdroj: shutterstock.com

    Zvoľte správnu odrodu.

    Nedostatočná hygiena

    Jednou z najčastejších chýb pri kvasení kapusty je nedostatočná hygiena. Všetky nádoby, nástroje a ruky musia byť dôkladne čisté, aby sa predišlo kontaminácii škodlivými baktériami alebo plesňami. Kontaminácia môže spôsobiť nepríjemný zápach, zmenu chute alebo dokonca skazu celej dávky kapusty. Preto je kľúčové sterilizovať nádoby a zabezpečiť, aby bolo prostredie čo najčistejšie.

    Zdroj: profimedia.sk

    Plná vitamínov a zdravšia ako v surovom stave.

    Chýbajúce alebo nesprávne dávkované suroviny

    Soľ je základnou surovinou pri kvasení kapusty, pretože nielenže zlepšuje chuť, ale aj stimuluje proces kvasenia tým, že vytvára priaznivé podmienky pre rast prospešných baktérií. Množstvo soli by malo byť 2-2,5 % na hmotnosť kapusty, čo znamená asi 20-25 g soli na 1 kg kapusty. Nedostatočné množstvo soli môže spôsobiť, že kapusta nebude kvasiť správne a stane sa náchylnejšou na plesne.

    Nedostatočné utlačenie kapusty

    Pri tlačení kapusty do nádoby je veľmi dôležité ju dôkladne utlačiť, aby sa vytlačili všetky vzduchové bubliny. Kapusta musí byť úplne ponorená v šťave, ktorú pustí, inak hrozí, že začne plesnivieť. Ak na povrchu zostane vzduch, kapusta sa nebude správne fermentovať. Preto by mala byť kapusta dobre stlačená, aby sa zabránilo prístupu vzduchu.

    Zdroj: Canva

    Zdravá je aj kapustová šťava, ktorá v procese kvasenia získa množstvo vitamínov.

    Zlá teplota a prostredie na kvasenie

    Optimálna teplota na kvasenie kapusty je 15-20 °C. Ak je teplota príliš vysoká, kapusta sa pokvasí príliš rýchlo, čo môže viesť k nepríjemnej chuti a nedostatočne kvalitnému výsledku. Príliš nízka teplota môže naopak proces fermentácie výrazne spomaliť. Kapustu skladujte na tmavom a chladnom mieste, ideálne v pivnici alebo chladnej komore.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    Externá redaktorka
    Najradšej píšem voňavé recepty zo sezónnych surovín, milujem vôňu byliniek, tulipány a pivónie! Záhradkárčenie mi bolo blízke už od detstva a neopustilo ma do dnešného dňa. Verím, že záhradkárom môže byť každý, stačí si len nájsť svoju cestu.