Reklama

Naučte sa „kompótovať“ ako PROFESIONÁL! Otrepané rady, ktoré naozaj FUNGUJÚ

Zaváraniny môžete mať ozdobené aj tradične. Z bavlnenej látky vystrihnite kruhové pokrývky. Veľkosť kruhu prispôsobte viečku a na kraje pridajte aspoň 3 cm. Zaviažte ich motúzikom, šnúrkou alebo stuhou.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Čo sa lepšie hodí k nedeľňajšiemu obedu ako dobrý ovocný kompót? Aby ste dosiahli vytúžený výsledok, je potrebné dodržať niekoľko zásad.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Vyskúšajte zavárať ovocie bez VODY a CUKRU

    Zdroj: shutterstock

    Pri sterilizácii vo vode začína vlastná sterilizácia pri teplote 80 °C.

    Zaváranie sa začína dôkladným umytím pohárov aj viečok. Umyté poháre neskôr zahrievajte 1020 minút v rúre pri 130 °C na plechu s vodou. Sterilizované nádoby zásadne neutierajte utierkou a prenášajte ich pomocou kliešťov.

    Zdroj: shutterstock

    Na zatváranie pohárov používajte viečka, ktoré sa zatvárajú ručným zatváračom, takzvanou hlavicou.

    S novou zaváracou sezónou si radšej kúpte novú várku viečok, znovu použité závity nebývajú stopercentne spoľahlivé a mohli by uvoľniť cestu nepriateľským mikróbom. Poháre z vlaňajška skontrolujte, vysoké teploty spôsobujú praskliny.

    Zdroj: shutterstock

    Spracúvajte len čerstvé a zdravé plody. Dbajte na správnu zrelosť plodov podľa druhu ovocia.

    Prednosť dostávajú pevnejšie druhy, ktoré nie sú prezreté a otlačené. Kombinujte podobne tvrdé ovocie a krájajte ho na rovnako veľké kusy. Pri zaváraní by menšie časti mohli zmäknúť viac, než chcete.

    Zdroj: shutterstock

    Na zaváranie sa hodia len neprezreté jahody s pevnou dužinou a bez stopiek.

    Bez cukru to úplne nepôjde. Kompót je závislý od cukru, ktorý preberá úlohu konzervantu. Nálev musí obsahovať minimálne 50 percent cukru, teda 500 g cukru na 1 l vody.

    Zdroj: shutterstock

    Vyberte plech s vyšším okrajom a postavte dnu zaváracie poháre. Ubezpečte sa, že sú pevne uzatvorené. Dôležité je, aby sa poháre vzájomne nedotýkali.

    V minulosti sa vo väčšine domácností zaváralo v hrncoch, dnes sa používa aj rúra vyhriata približne na 175 °C. Kompóty postavíte do 2 cm vrstvy vody na plech a zavárate, kým sa v náleve neobjavia bublinky stúpajúce k viečku. Potom rúru vypnete a poháre v nej necháte ďalších 30 minút.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.