Naučte sa „kompótovať“ ako PROFESIONÁL! Otrepané rady, ktoré naozaj FUNGUJÚ
5. 7. 2024, 11:00

Zdroj: shutterstock
Čo sa lepšie hodí k nedeľňajšiemu obedu ako dobrý ovocný kompót? Aby ste dosiahli vytúžený výsledok, je potrebné dodržať niekoľko zásad.
Zdroj: Instagram@_rosewilliams_
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: shutterstock
Pri sterilizácii vo vode začína vlastná sterilizácia pri teplote 80 °C.
Zaváranie sa začína dôkladným umytím pohárov aj viečok. Umyté poháre neskôr zahrievajte 10 až 20 minút v rúre pri 130 °C na plechu s vodou. Sterilizované nádoby zásadne neutierajte utierkou a prenášajte ich pomocou kliešťov.
Zdroj: shutterstock
Na zatváranie pohárov používajte viečka, ktoré sa zatvárajú ručným zatváračom, takzvanou hlavicou.
S novou zaváracou sezónou si radšej kúpte novú várku viečok, znovu použité závity nebývajú stopercentne spoľahlivé a mohli by uvoľniť cestu nepriateľským mikróbom. Poháre z vlaňajška skontrolujte, vysoké teploty spôsobujú praskliny.
Zdroj: shutterstock
Spracúvajte len čerstvé a zdravé plody. Dbajte na správnu zrelosť plodov podľa druhu ovocia.
Prednosť dostávajú pevnejšie druhy, ktoré nie sú prezreté a otlačené. Kombinujte podobne tvrdé ovocie a krájajte ho na rovnako veľké kusy. Pri zaváraní by menšie časti mohli zmäknúť viac, než chcete.
Zdroj: shutterstock
Na zaváranie sa hodia len neprezreté jahody s pevnou dužinou a bez stopiek.
Bez cukru to úplne nepôjde. Kompót je závislý od cukru, ktorý preberá úlohu konzervantu. Nálev musí obsahovať minimálne 50 percent cukru, teda 500 g cukru na 1 l vody.
Zdroj: shutterstock
Vyberte plech s vyšším okrajom a postavte dnu zaváracie poháre. Ubezpečte sa, že sú pevne uzatvorené. Dôležité je, aby sa poháre vzájomne nedotýkali.
V minulosti sa vo väčšine domácností zaváralo v hrncoch, dnes sa používa aj rúra vyhriata približne na 175 °C. Kompóty postavíte do 2 cm vrstvy vody na plech a zavárate, kým sa v náleve neobjavia bublinky stúpajúce k viečku. Potom rúru vypnete a poháre v nej necháte ďalších 30 minút.