Reklama

Nedajte virózam šancu! NAJLEPŠIE ZIMNÉ POLIEVKY na posilnenie imunity vás zasýtia i zahrejú

Kurací vývar je všeliek.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Čerstvé polievky potešia chuťové bunky a posilnia imunitu. Samozrejme, najlepšie sú tie zo zeleniny z vlastnej záhrady. Zbehnite po ňu do pivnice a hor sa do varenia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Viete, ako jednoduchšie naložiť kapustu?
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Paradajkovo-cesnaková

    Potrebujeme:

    • 1 3/4 šálky hovädzieho vývaru
    • 10 strúčikov cesnaku
    • 4  stredne veľké paradajky, lúpané, nakrájané
    • 2 cibule
    • 1/4 lyžičky soli
    • 1/4 lyžičky čierneho korenia
    • 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate
    • 1/2 lyžičky cukru
    • 1 lyžica masla
    • 1 polievková lyžica oleja";i:10;s:41:"1 šálka paradajkovej omáčky";i:11;s:41:"1 lyžička sušeného tymiánu

    Postup:

    1. V hrnci si na roztopte maslo a olej. Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak a restujte pár minút, kým nie je cibuľa úplne mäkká.
    2. Pridajte nakrájané a olúpané paradajky, vývar, paradajkovú omáčku, tymián, bobkový list, cukor, soľ a korenie.
    3. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a polievku duste v zakrytom hrnci asi 15 minút. Pred podávaním odstráňte bobkový list a pridajte petržlen.

    Zelerová polievka

    Potrebujeme:

    • 2 lyžice olivového oleja
    • 300 g zeleru, nakrájaného na plátky
    • 1 strúčik cesnaku
    • 200 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných na kúsky
    • 500 ml zeleninového vývaru
    • 100 ml mlieka
    • celozrnný chlieb

    Postup:

    1. V hrnci si rozohrejte olej, pridajte nakrájaný zeler, cesnak a zemiaky, chvíľu restujte. Podlejte trochou vody a pridajte štipku soli a pravidelne miešajte. Ak sa zelenina začne lepiť, opäť ju podlejte trochou vody.
    2. Pridajte zeleninový vývar a polievku priveďte do varu. Varte približne 20 minút, kým sa zemiaky nerozpadávajú a zeler nebude mäkký. Potom použite ponorný mixér na rozmixovanie celých kúskov zeleniny v polievke a pridajte mlieko. Podľa chuti dosoľte a okoreňte. Podávame s celozrnným chlebom.

    Mrkvová polievka so zázvorom

    Potrebujeme:

    • 2 lyžice olivového oleja
    • 2 lyžice jemne nastrúhaného zázvoru,
    • ½ cibule,
    • 3 mrkvy
    • 2½ šálky vody
    • ½ lyžičky soli
    • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
    • ½ lyžičky zmesi bylín
    • 2 lyžice tekvicové semienka
    • mäta na ozdobenie

    Postup:

    1. V hrnci si rozohrejte olej a opečte na ňom jemne nastrúhaný závor. Pridajte ½ cibule a restujte až kým cibuľa nezmäkne. Potom pridajte 3 mrkvy a restujte ďalšie 2 minúty. Celú zmes zalejte 2 ½ šálkami vody a pridajte ½ lyžičky soli. Varte až kým nie je mrkva mäkká.
    2. Ak sa v polievke nachádzajú ešte kúsky mrkvy rozmixujte ich ponorným mixérom. Polievku na záver dochuťte ½ lyžičkou zmesou bylín, čiernym korením a soľou. Nakoniec ozdobte tekvicovými semienkami a čerstvou mätou.

    Polievka zo sladkých zemiakov

    Potrebujeme:

    • 4 šálky nasekaných olúpaných sladkých zemiakov 
    • 4 šálky kuracieho vývaru
    • 2 lyžičky nakrájaného koriandra
    • 2 lyžice rastlinného oleja
    • 1 šálka nakrájanej cibule
    • 1 šálka nasekanej mrkvy
    • 1 lyžička mletej rasce
    • 1 lyžička semien koriandra
    • 1 lyžička jemnej kari pasty
    • 1/2 šálky kokosového mlieka";i:10;s:41:"2 lyžičky citrónovej šťavy

    Postup:

    1. V hrnci si na miernom ohni rozohrejte olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a duste asi 2 minúty alebo kým nezmäkne.
    2. Pridajte mrkvu a sladké zemiaky a opečte ich ďalších 5 minút. Zalejte kuracím vývarom a varte pri nízkej teplote približne 20 minút, alebo kým nebude zelenina mäkká.
    3. Keď je polievka hotová, rozmixujte kúsky zeleniny ponorným mixérom.
    4. Dochutíme soľou a korením, podľa chuti premiešame citrónovú šťavu a koriander.

    Super zelená polievka

    Potrebujeme:

    • 3 lyžice olivového oleja
    • 1/4 šálky póru, jemne nasekaný
    • 3 strúčiky cesnaku,
    • 3 stonky zeleru, nakrájaného na kocky
    • 1 malá cuketa, nakrájaná na kocky
    • 3/4 šálky zelenej fazule, upravenej a nakrájanej na tretiny
    • 3/4 šálky čerstvého alebo mrazeného hrachu
    • 3 lyžice čerstvého koriandra, nakrájaného
    • 1/3 šálky čerstvej petržlenovej vňate, nakrájanej
    • 1 3/4 - 2 lyžičky soli (podľa chuti)";i:10;s:31:"3/4 lyžičky čierneho korenia";i:11;s:31:"6 šálok zeleninového vývaru";i:12;s:29:"1 lyžica citrónovej šťavy";i:13;s:32:"4 šálky listovej zeleniny

    Bylinkový olej:

    • 1/3 šálky parmezánu, strúhaného
    • 3 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
    • 1 - 1 1/2 lyžice čerstvej bazalky
    • 1/3 šálky olivového oleja
    • 2 lyžice citrónovej šťavy
    • 1 lyžička agávový sirup
    • 1/4 lyžička soli
    • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia

    Postup:

    1. V hrnci si rozohrejte olej, pridajte pór a cesnak, opekajte asi 5 minút a za stáleho miešania. Potom pridajte zeler, cuketu, zelené fazuľky, hrášok a premiešajte. Po minúte pridajte koriander, petržlen, soľ a korenie. Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte k varu. Znížte teplotu a prikrytú polievku varte asi 20 minút.
    2. Po 20 minútach pridajte citrónovú šťavu, listovú zeleninu a varte ešte niekoľko minút, kým zelenina nezvädne. 
    3. Medzitým pridajte všetky ingrediencie bylinkového oleja do mixéra alebo do kuchynského robota a miešajte, kým nebude zmes hladká a dobre zapracovaná. 
    4. Polievku pri servírovaní pokvapkajte bylinkovým olejom na dochutenie.

    Kurací vývar so zázvorom

    Potrebujeme:

    • 3 kuracie stehná,
    • 2 petržleny,
    • 1 zeler,
    • 2 mrkvy,
    • 2 zemiaky,
    • 1 pór,
    • petržlenovú vňať
    • celé čierne korenie, soľ, mleté čierne korenie,
    • maslo,
    • asi 50 g celého zázvoru,";i:10;s:24:"niekoľko šampiňónov,

    Postup:

    1. Do hrnca dáme na polovice prekrojené stehná, 1 mrkvu, obidva petržleny, bobkový list, nové aj celé čierne korenie a soľ a varíme, kým nebudú stehná mäkké.
    2. V druhom hrnci si potom roztopíme 2 lyžice masla a orestujeme na ňom na hrubom strúhadle nastrúhaný zázvor, pridáme nakrájané zemiaky, šampiňóny a mrkvu. Všetko spolu restujeme, potom zalejeme vývarom a varíme, kým zemiaky nezmäknú.
    3. Na koniec pridáme do polievky kolieska póru a mäso. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.