Nedajte virózam šancu! NAJLEPŠIE ZIMNÉ POLIEVKY na posilnenie imunity vás zasýtia i zahrejú
27. 12. 2023, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:40)

Zdroj: Shutterstock
Reklama
Čerstvé polievky potešia chuťové bunky a posilnia imunitu. Samozrejme, najlepšie sú tie zo zeleniny z vlastnej záhrady. Zbehnite po ňu do pivnice a hor sa do varenia.

Video Player is loading.
TEASER | Viete, ako jednoduchšie naložiť kapustu?Zdroj: redakcia Záhradkár
Paradajkovo-cesnaková
Potrebujeme:
- 1 3/4 šálky hovädzieho vývaru
- 10 strúčikov cesnaku
- 4 stredne veľké paradajky, lúpané, nakrájané
- 2 cibule
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate
- 1/2 lyžičky cukru
- 1 lyžica masla
- 1 polievková lyžica oleja";i:10;s:41:"1 šálka paradajkovej omáčky";i:11;s:41:"1 lyžička sušeného tymiánu
Postup:
- V hrnci si na roztopte maslo a olej. Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak a restujte pár minút, kým nie je cibuľa úplne mäkká.
- Pridajte nakrájané a olúpané paradajky, vývar, paradajkovú omáčku, tymián, bobkový list, cukor, soľ a korenie.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu a polievku duste v zakrytom hrnci asi 15 minút. Pred podávaním odstráňte bobkový list a pridajte petržlen.
Zelerová polievka
Potrebujeme:
- 2 lyžice olivového oleja
- 300 g zeleru, nakrájaného na plátky
- 1 strúčik cesnaku
- 200 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných na kúsky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml mlieka
- celozrnný chlieb
Postup:
- V hrnci si rozohrejte olej, pridajte nakrájaný zeler, cesnak a zemiaky, chvíľu restujte. Podlejte trochou vody a pridajte štipku soli a pravidelne miešajte. Ak sa zelenina začne lepiť, opäť ju podlejte trochou vody.
- Pridajte zeleninový vývar a polievku priveďte do varu. Varte približne 20 minút, kým sa zemiaky nerozpadávajú a zeler nebude mäkký. Potom použite ponorný mixér na rozmixovanie celých kúskov zeleniny v polievke a pridajte mlieko. Podľa chuti dosoľte a okoreňte. Podávame s celozrnným chlebom.
Mrkvová polievka so zázvorom
Potrebujeme:
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice jemne nastrúhaného zázvoru,
- ½ cibule,
- 3 mrkvy
- 2½ šálky vody
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- ½ lyžičky zmesi bylín
- 2 lyžice tekvicové semienka
- mäta na ozdobenie
Postup:
- V hrnci si rozohrejte olej a opečte na ňom jemne nastrúhaný závor. Pridajte ½ cibule a restujte až kým cibuľa nezmäkne. Potom pridajte 3 mrkvy a restujte ďalšie 2 minúty. Celú zmes zalejte 2 ½ šálkami vody a pridajte ½ lyžičky soli. Varte až kým nie je mrkva mäkká.
- Ak sa v polievke nachádzajú ešte kúsky mrkvy rozmixujte ich ponorným mixérom. Polievku na záver dochuťte ½ lyžičkou zmesou bylín, čiernym korením a soľou. Nakoniec ozdobte tekvicovými semienkami a čerstvou mätou.
Polievka zo sladkých zemiakov
Potrebujeme:
- 4 šálky nasekaných olúpaných sladkých zemiakov
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 2 lyžičky nakrájaného koriandra
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 šálka nakrájanej cibule
- 1 šálka nasekanej mrkvy
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička semien koriandra
- 1 lyžička jemnej kari pasty
- 1/2 šálky kokosového mlieka";i:10;s:41:"2 lyžičky citrónovej šťavy
Postup:
- V hrnci si na miernom ohni rozohrejte olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a duste asi 2 minúty alebo kým nezmäkne.
- Pridajte mrkvu a sladké zemiaky a opečte ich ďalších 5 minút. Zalejte kuracím vývarom a varte pri nízkej teplote približne 20 minút, alebo kým nebude zelenina mäkká.
- Keď je polievka hotová, rozmixujte kúsky zeleniny ponorným mixérom.
- Dochutíme soľou a korením, podľa chuti premiešame citrónovú šťavu a koriander.
Super zelená polievka
Potrebujeme:
- 3 lyžice olivového oleja
- 1/4 šálky póru, jemne nasekaný
- 3 strúčiky cesnaku,
- 3 stonky zeleru, nakrájaného na kocky
- 1 malá cuketa, nakrájaná na kocky
- 3/4 šálky zelenej fazule, upravenej a nakrájanej na tretiny
- 3/4 šálky čerstvého alebo mrazeného hrachu
- 3 lyžice čerstvého koriandra, nakrájaného
- 1/3 šálky čerstvej petržlenovej vňate, nakrájanej
- 1 3/4 - 2 lyžičky soli (podľa chuti)";i:10;s:31:"3/4 lyžičky čierneho korenia";i:11;s:31:"6 šálok zeleninového vývaru";i:12;s:29:"1 lyžica citrónovej šťavy";i:13;s:32:"4 šálky listovej zeleniny
Bylinkový olej:
- 1/3 šálky parmezánu, strúhaného
- 3 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
- 1 - 1 1/2 lyžice čerstvej bazalky
- 1/3 šálky olivového oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžička agávový sirup
- 1/4 lyžička soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
Postup:
- V hrnci si rozohrejte olej, pridajte pór a cesnak, opekajte asi 5 minút a za stáleho miešania. Potom pridajte zeler, cuketu, zelené fazuľky, hrášok a premiešajte. Po minúte pridajte koriander, petržlen, soľ a korenie. Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte k varu. Znížte teplotu a prikrytú polievku varte asi 20 minút.
- Po 20 minútach pridajte citrónovú šťavu, listovú zeleninu a varte ešte niekoľko minút, kým zelenina nezvädne.
- Medzitým pridajte všetky ingrediencie bylinkového oleja do mixéra alebo do kuchynského robota a miešajte, kým nebude zmes hladká a dobre zapracovaná.
- Polievku pri servírovaní pokvapkajte bylinkovým olejom na dochutenie.
Kurací vývar so zázvorom
Potrebujeme:
- 3 kuracie stehná,
- 2 petržleny,
- 1 zeler,
- 2 mrkvy,
- 2 zemiaky,
- 1 pór,
- petržlenovú vňať
- celé čierne korenie, soľ, mleté čierne korenie,
- maslo,
- asi 50 g celého zázvoru,";i:10;s:24:"niekoľko šampiňónov,
Postup:
- Do hrnca dáme na polovice prekrojené stehná, 1 mrkvu, obidva petržleny, bobkový list, nové aj celé čierne korenie a soľ a varíme, kým nebudú stehná mäkké.
- V druhom hrnci si potom roztopíme 2 lyžice masla a orestujeme na ňom na hrubom strúhadle nastrúhaný zázvor, pridáme nakrájané zemiaky, šampiňóny a mrkvu. Všetko spolu restujeme, potom zalejeme vývarom a varíme, kým zemiaky nezmäknú.
- Na koniec pridáme do polievky kolieska póru a mäso. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.