Nekupujte lacné MARINÁDY! Týmito BYLINKAMI ochutíte všetky druhy MÄSA
19. 7. 2024, 14:00

Zdroj: shutterstock
Marinovaním docielite prestúpenie bylinkovej arómy a chuti do mäsa, jeho zjemnenie a tým sa skráti čas tepelnej úpravy. Základom sú preferované bylinky nasekané najemno, olej, soľ a kyslá zložka vo forme citrónovej šťavy, octu, vína alebo jogurtu.

Hydinové mäso
Zdroj: Shutterstock
Azda najvariabilnejšie a najľahšie kombinovateľné, pokiaľ ide o všemožné chute naprieč svetovými kuchyňami, je hydinové mäso.
Stredomorské bylinky ako tymian a rozmarín sa v jeho prípade výborne dopĺňajú s cesnakom, medovkou a citrónový tymian mu dodajú sviežu arómu. Chuť Blízkeho východu docielite použitím koriandra a mäty, pričom ázijská kuchyňa sa nezaobíde bez ďumbiera (zázvoru), citrónovej trávy a jemnej karí arómy slamihy úzkolistej.
Králičie mäso
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Veľkým benefitom byliniek je, že výrazne podporujú plnohodnotné trávenie, čo je dôležitá pomoc najmä pri servírovaní mäsa.
Králičie mäso si žiada výrazné dochutenie, preto sa nebojte použiť rozmarín, tymian, estragón i silné cibuľové chute pažítky a čerstvého cesnakového pesta.
Bravčové mäso
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Šikovná pomôcka na prepočet množstva čerstvých a sušených bylín v receptoch je, že jedna lyžička sušenej zodpovedá asi jednej lyžici čerstvej nasekanej bylinky.
Bravčové mäso krásne prevonia šalvia, tymian, pamajorán (oregano) i ligurček. Mleté mäso, guláš a zabíjačkové pochúťky si určite neviete predstaviť bez charakteristickej arómy majoránu (majoránky).
Hovädzie mäso
Zdroj: Shutterstock
Marinovaním docielite prestúpenie bylinkovej arómy a chuti do mäsa, jeho zjemnenie a tým sa skráti čas tepelnej úpravy.
Hovädzí steak nepotrebuje silné dochucovanie, menej je viac a jednoduché prevoňanie mäsa tymianom alebo rozmarínom úplne postačí, pričom živicová horkosť bylín podporuje lepšie trávenie tukov.
Jahňacie mäso
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Grilované dobroty z roštu ideálne dopĺňajú čerstvo pripravené bylinkové dipy a pestá.
Teľacie a jahňacie mäso stačí jemne aromatizovať bazalkou, tymianom, šalviou alebo rozmarínom.
Divina
Zdroj: shutterstock
Čerstvé bylinky sú významnou súčasťou prípravy chutných jedál väčšinou ako aromatická korenina ovplyvňujúca výslednú chuť jedla.
Divinu už tradične dopĺňajú plody borievky obyčajnej (Juniperus communis) s tuhou živicovou vôňou lesa, no spája sa aj so zemitými chuťami bylín ako pamajorán, rozmarín, tymian a s vňaťou zeleru.
Ryby
Zdroj: shutterstock
Rybie mäso obsahuje vysoký podiel vody a ľahko preberá chute bylín a korenín.
Výborne harmonizuje s ľahkými citrusovými chuťami v kombinácii s mätou, feniklom a pomarančom. Lahodne chutí aj zjemnené smotanou v spojení s kôprom, pažítkou, bazalkou či ďumbierom. Pikantnosť jedál z rýb zvyšujú semená kôpru, fenikla a anízu so štipľavou paprikou a s estragónom.