Reklama

Nekupujte lacné MARINÁDY! Týmito BYLINKAMI ochutíte všetky druhy MÄSA

Marinovaním docielite prestúpenie bylinkovej arómy a chuti do mäsa, jeho zjemnenie a tým sa skráti čas tepelnej úpravy.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Marinovaním docielite prestúpenie bylinkovej arómy a chuti do mäsa, jeho zjemnenie a tým sa skráti čas tepelnej úpravy. Základom sú preferované bylinky nasekané najemno, olej, soľ a kyslá zložka vo forme citrónovej šťavy, octu, vína alebo jogurtu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Viete, čo musíte zvážiť pri výbere GRILU?

    Hydinové mäso

    Zdroj: Shutterstock

    Azda najvariabilnejšie a najľahšie kombinovateľné, pokiaľ ide o všemožné chute naprieč svetovými kuchyňami, je hydinové mäso.

    Stredomorské bylinky ako tymian a rozmarín sa v jeho prípade výborne dopĺňajú s cesnakom, medovkou a citrónový tymian mu dodajú sviežu arómu. Chuť Blízkeho východu docielite použitím koriandra a mäty, pričom ázijská kuchyňa sa nezaobíde bez ďumbiera (zázvoru), citrónovej trávy a jemnej karí arómy slamihy úzkolistej.

    Králičie mäso

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Veľkým benefitom byliniek je, že výrazne podporujú plnohodnotné trávenie, čo je dôležitá pomoc najmä pri servírovaní mäsa.

    Králičie mäso si žiada výrazné dochutenie, preto sa nebojte použiť rozmarín, tymian, estragón i silné cibuľové chute pažítky a čerstvého cesnakového pesta.

    Bravčové mäso

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Šikovná pomôcka na prepočet množstva čerstvých a sušených bylín v receptoch je, že jedna lyžička sušenej zodpovedá asi jednej lyžici čerstvej nasekanej bylinky.

    Bravčové mäso krásne prevonia šalvia, tymian, pamajorán (oregano) i ligurček. Mleté mäso, guláš a zabíjačkové pochúťky si určite neviete predstaviť bez charakteristickej arómy majoránu (majoránky).

    Hovädzie mäso

    Zdroj: Shutterstock

    Marinovaním docielite prestúpenie bylinkovej arómy a chuti do mäsa, jeho zjemnenie a tým sa skráti čas tepelnej úpravy.

    Hovädzí steak nepotrebuje silné dochucovanie, menej je viac a jednoduché prevoňanie mäsa tymianom alebo rozmarínom úplne postačí, pričom živicová horkosť bylín podporuje lepšie trávenie tukov.

    Jahňacie mäso

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Grilované dobroty z roštu ideálne dopĺňajú čerstvo pripravené bylinkové dipy a pestá.

    Teľacie a jahňacie mäso stačí jemne aromatizovať bazalkou, tymianom, šalviou alebo rozmarínom.

    Divina

    Zdroj: shutterstock

    Čerstvé bylinky sú významnou súčasťou prípravy chutných jedál väčšinou ako aromatická korenina ovplyvňujúca výslednú chuť jedla.

    Divinu už tradične dopĺňajú plody borievky obyčajnej (Juniperus communis) s tuhou živicovou vôňou lesa, no spája sa aj so zemitými chuťami bylín ako pamajorán, rozmarín, tymian a s vňaťou zeleru.

    Ryby

    Zdroj: shutterstock

    Rybie mäso obsahuje vysoký podiel vody a ľahko preberá chute bylín a korenín.

    Výborne harmonizuje s ľahkými citrusovými chuťami v kombinácii s mätou, feniklom a pomarančom. Lahodne chutí aj zjemnené smotanou v spojení s kôprom, pažítkou, bazalkou či ďumbierom. Pikantnosť jedál z rýb zvyšujú semená kôpru, fenikla a anízu so štipľavou paprikou a s estragónom.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.