Reklama

Nestihli ste zavariť uhorky NAKLADAČKY? Nevadí! Odteraz budete nakladať iba CUKETY

Pokiaľ ich zavárate celé, pred vložením do pohárov ich párkrát prepichnite, lepšie nasajú chuť nálevu.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Skôr ako sa vaše prvotné nadšenie z bohatej úrody zmení na čisté zúfalstvo, nechajte sa inšpirovať skvelými receptami, ktoré zrejme vôbec nepoznáte.

Zdroj: shutterstock

5 netradičných cuketových inšpirácií

V sladkokyslom náleve

Chrumkavé plody v sladkokyslom náleve sa väčšinou spájajú iba s uhorkami. Nálev z octu, soli, cukru a korenia však dodá chuť aj nevýraznej zelenine. Rovnakým spôsobom môžete naložiť aj mladé plody. Umyte ich, osušte, poukladajte do pohárov, zalejte sladkokyslým nálevom a zavarte rovnako ako uhorky. Pokiaľ ich zavárate celé, pred vložením do pohárov ich párkrát prepichnite, lepšie nasajú chuť nálevu.

Zdroj: shutterstock

5 netradičných cuketových inšpirácií

Sladký „ananás“

Môžete využiť aj staršie prerastené plody, aspoň sa kúsky nerozvaria. Ošúpte ju, nakrájajte na kocky a dajte do hrnca. Potom ju posypte cukrom a zalejte 2 l vody. Prisypte kyselinu citrónovú a nechajte 12 hodín odležať. Na druhý deň pridajte očistený a na kocky nakrájaný ananás a tiež šťavu z dvoch citrónov a všetko varte 3 až 5 minút. Naplňte zaváracie poháre a sterilizujte 10 až 15 minút.

Zdroj: shutterstock

5 netradičných cuketových inšpirácií

Kvitnúca lahôdka

Nemusíte cestovať do Grécka či Talianska, aby ste ochutnali svetoznáme pochúťky. Plnené cuketové (samičie) kvety si môžete pripraviť aj doma! Plnia sa syrom, ryžou, sardelami či ďalšími ingredienciami, obalia sa v cestíčku a osmažia na oleji. Vyhlásená a obľúbená delikatesa sa obvykle podáva ako predjedlo.

Zdroj: shutterstock

5 netradičných cuketových inšpirácií

Zelené „cestoviny“

Špagety z cukety sú chutné a ľahké jedlo na horúce dni. Príjemne osviežianezaťažia žalúdok. Ich príprava je mimoriadne jednoduchá. Plody umyte, osušte a pomocou špirálového krájača na zeleninu urobte špagety.

Zdroj: shutterstock

5 netradičných cuketových inšpirácií

Chrumkavé čipsy

Cuketu pokrájajte na čo najtenšie kolieska a na papierovom obrúsku ich nechajte zbaviť prebytočnej vody. Poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. V miske zmiešajte olej, soľ, korenie a papriku a kolieska potrite z oboch strán. Pečte dozlatista na 100 °C približne 1,5 hodiny. Priebežne sledujte a obracajte.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.