Premeňte klasické vianočné pečenie na kreatívne tvorenie. Medovníkový adventný veniec bude jedlou ozdobou alebo aj pekným darčekom pre niekoho, kto si ten svoj ešte nestihol vyrobiť.
Adventný veniec z medovníkov
Na cesto budete potrebovať:
- 800 g hladkej múky
- 360 g práškového cukru
- 8 PL tekutého medu
- 4 vajcia
- 5 PL roztopeného masla
- 2 PL mlieka
- štipku soli
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL škorice
- 1 ČL mletých klinčekov
- 2 ČL kakaa
Hladkú múku a cukor preosejte, pridajte sódu bikarbónu, soľ, škoricu, klinčeky, kakao a všetko dobre premiešajte. Vajíčka rozbite a spolu s mliekom vyšľahajte do penista. Do sypkej zmesi pridajte tekutý med, roztopené maslo a vyšľahané vajcia s mliekom. Vypracujte nelepivé cesto, prikryte ho fóliou a dajte na tanier do chladničky na niekoľko dní odležať.
Všetky ingrediencie musia mať rovnakú teplotu. Všetko okrem vajec si nechajte deň vopred v kuchyni pri izbovej teplote.
Cesto po vybratí z chladničke ihneď rozvaľkajte a pomocou taniera vykrojte kruhový tvar adventného venca. Potom vykrajujte ľubovoľné tvary medovníkov, ale nezabudnite vykrojiť štyri rovnaké tvary, ktoré budú slúžiť ako svietnik pre sviečky.
Na polevu budete potrebovat:
- 1 bielok
- 150 g práškového cukru
- 1 ČL citrónovej šťavy
Práškový cukor niekoľkokrát preosejte do misky. Bielko pridajte k cukru. Hmotu môžeme vyšľahať aj mixérom, prípadne použiť metličku.
Pridajte citrónovú šťavu a miešajte, kým nie je poleva hustá. Upečené medovníky ozdobte a prilepte k adventnému vencu pomocou bielkovej polevy.