Už neviete čo so slivkami? Vyskúšajte aj niečo iné ako džemy! Takto z nich spravíte čatní
30. 9. 2024, 13:00

Zdroj: shutterstock
Slivkové čatní je skvelým doplnkom k mäsu, syrom, alebo jednoducho na opečený chlieb.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: NMH/Záhradkár
Slivkové čatní
Budete potrebovať:
- 1 kg zrelých sliviek
- 1 veľkú cibuľu
- 100 g trstinového cukru
- 1 kúsok čerstvého zázvoru (asi 3 cm)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čili papričku (podľa chuti)
- 100 ml jablčného octu
- 1 škoricovú tyčinku
- 4 klinčeky
- 1 lyžičku mletej papriky";i:10;s:12:"Štipku soli
Zdroj: Valentyna Ivanova on pexels.com
Neviete, čo so slivkami?
Slivky najskôr umyte, odkôstkujte a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu nasekajte nadrobno, zázvor ošúpte a nastrúhajte, rovnako tak aj cesnak. Ak máte radi čili, jemne ho nasekajte, pričom môžete ponechať aj semienka pre výraznejšiu štipľavosť. Do hrnca dajte najskôr cibuľu spolu so zázvorom a cesnakom. Za stáleho miešania ich nechajte jemne zmäknúť. Potom pridajte slivky, cukor, čili, škoricu, klinčeky a mletú papriku. Všetko zalejte jablčným octom, aby sa chute spojili a zvýraznili. Na strednom plameni zmes varte približne 45 minút, pričom občas premiešajte, aby sa vám čatní nepripálilo. Keď čatní dosiahne požadovanú konzistenciu, odstráňte škoricu aj klinčeky. Ešte horúce ho prelejte do sterilizovaných pohárov, uzavrite a nechajte vychladnúť. Takto pripravené čatní môžeme skladovať niekoľko mesiacov.