Odhaľte tajomstvá šafranu a jeho vysokej ceny
7. 1. 2015, 7:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 18:09)

Zdroj: profimedia.sk
Šafran patrí dodnes medzi najdrahšie korenia, vďaka čomu si jeho lahodnú arómu v kuchyniach bežne nedoprajeme.
Korenie sa získava z rastliny s názvom šafran pravý (Crocus sativus).
V krásnom bledomodrom až fialkastom kvete s príjemnou vôňou sa nachádzajú zvyčajne tri nitkovité blizny. Práve tie sa zberajú, aby sa z nich dôsledným sušením pripravilo kráľovské korenie.
Prečo je šafran taký drahý
Dôvodom vysokej ceny šafranu je spôsob, akým sa korenie získava.
Blizny sa totiž oberajú ručne, pretože doposiaľ nebol vynájdený, nieto ešte vyrobený stroj, ktorý by dokázal citlivú prácu ľudských rúk nahradiť.
Takto náročne pozberané tenučké blizny s dĺžkou asi tri centimetre sa neskôr starostlivo a dôkladne sušia.
Šafran v číslach
Vytvorte si predstavu o podmienkach, v akých sa rodí kráľovské korenie:
Na 1 kg treba viac ako 100 000 modravých kvetov šafranu pravého, ktorý zamestná 1 pracovníka na 400 hodín.
1 kg šafranu získate za 8 000 – 11 000€, podľa pôvodu aj úspešnosti pestovania v danom roku.
Šafranové plantáže
V súčasnosti vyše 95% celkovej svetovej produkcie šafranu pripisujeme Iránu. Správna zrelosť trvá pomerne krátko, so zberom sa začína koncom októbra a všetku úrodu treba stihnúť vyzbierať do 20 – 25 dní.
Ďalšími pestovateľmi svetového významu sú India, Čína, Maroko, Grécko či Španielsko.
Zdroj: profimedia.sk
V Británii pestuje šafran jediný farmár
V Británii pestuje šafran jediný farmár, ktorý svoju plantáž dobre ukrýva a stráži
Foto: profimedia.sk
Napríklad vo Veľkej Británii pestuje šafran len jediný farmár, ktorý svoju plantáž radšej dobre ukrýva. Úspešne pestovať šafran pravý v Británii a najmä – získať z neho korenie nie je vôbec jednoduché, a tak je práca Davida Smalea skôr dobrou vôľou než výnosným biznisom. Ako pomerne malopestovateľ svojimi cenami nedokáže konkurovať šafranu privezenému z Iránu.
Pozor na „falošný“ šafran
Určite ste si povedali, že predsa bledomodrý šafran stretáte počas prechádzok v prírode, ba dokonca ho pestujete v záhrade.
V skutočnosti však ide o šafran jarný (Crocus vernus), ktorý je len dekoratívny a vôbec nemá také vlastnosti ako šafran pravý.
S falošným šafranom sa môžete dokonca stretnúť aj v obchodoch či na trhoch. Preto si dávajte pozor a neulakomte sa na šafran s polovičnou cenou. Takisto treba uprednostniť celé blizny a nie pomletý šafran s prímesou iných korení.
Šafran vonia aj lieči
Šafran je korenie, ktoré sa používa na dochutenie mäsa aj sladkých jedál. Treba ho však pridávať až tesne pred dokončením pokrmu, pretože by sa dlhou tepelnou úpravou znehodnotil.
Šafran dodá jedlám krásnu žltkastú farbu podobne ako kurkuma, ale má inú arómu.
Zdroj: profimedia.sk
Len tri tenučké blizny získate z jedného kvetu šafranu
Z jedného kvetu získate len 3 tenučké blizny
Foto: profimedia.sk
Pozor, so šafranom to netreba preháňať, ani keby ste mali peňazí nazvyš a chceli by ste hostí ohúriť hromadným používaním tohto kráľovského korenia. Už 10 g šafranu môže spôsobiť zažívacie ťažkosti a privysoká dávka môže mať dokonca tragické následky.
V primeranej dávke však šafran uvoľňuje napätie, pomáha zrelaxovať a uľavuje pri menštruačných ťažkostiach. Priaznivé účinky má pri depresiách aj vyčerpanosti. Šafran rozjasňuje myseľ a podporuje prekrvovanie orgánov.