Reklama

Odkiaľ priplával na slovenské STOLY? V minulosti sa konzumovali aj iné ryby, nielen KAPOR

Na štedrovečerných stoloch sa pritom kapor u nás prvýkrát objavuje až v 19. storočí.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Keď sa povie vianočná ryba, väčšina slovenských domácností si predstaví „domáceho“ kapra. Na štedrovečerných stoloch sa pritom u nás prvýkrát objavuje až v 19. storočí. V Európe sa udomácnil vďaka Rimanom, ktorí odhalili jeho kladné vlastnosti pre bezproblémový chov v rybníkoch.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup, ako očistiť a naporcovať kapra na PODKOVIČKY
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Ryby sa rýchlo stali neoddeliteľnou súčasťou našej stravy, ale ako pôstny pokrm sa zaradili do jedálnička až počas kresťanstva. V stredoveku bolo zvykom sa počas adventného obdobia postiť a ryba vtedy nebola považovaná za mäso. Iné zdroje poukazujú na čisto praktický dôvod. Na prelome 15. a 16. storočia sa v Česku a na Slovensku začala rozvíjať rybárska kultúra a kapry sa stali bežne dostupnými aj pre chudobnejšie vrstvy obyvateľstva.

    Časy dávno minulé 

    Ryba bola v minulosti v poradí siedmym chodom vianočnej večere. Na Štedrý večer sa jedli zvyčajne varenépečené zubáče, šťuky, pstruhy a iné druhy sladkovodných rýb, prípadne slané haringy. Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom je oveľa mladšia súčasť štedrovečernej večere, presadil sa u nás vlastne až v druhej polovici 50. rokov 20. storočia. K rybe sa podávali zemiaky nakyslo alebo zemiakový šalát bez majonézy. Dnes ľudia pred kaprom uprednostňujú lososa, tresku, rybie filé alebo iné exotické ryby. Aj to je dôkaz toho, že slovenské tradičné Vianoce už pomaly zanikajú.

    Zdroj: shutterstock

    Kapra obyčajného (Cyprinus carpio) vedecky pomenoval v roku 1758 švédsky prírodovedec Carl Linné. Pôvodnou domovinou kapra je povodie Čierneho, Kaspického a Aralského mora a tiež povodie Tichého oceánu od Amuru po Mjanmarsko.

    Upravené tradície 

    Na našich pultoch sa dajú nájsť rôzne zaujímavé náhrady tradičného symbolu Vianoc. Slováci sú síce stále najviac verní kaprovi, ale mnohí si radi spestria vianočný stôl aj inou rybou. Väčšina supermarketov ponúka len mrazené ryby, k čerstvým chladeným sa hocikde nedostanete. Najobľúbenejšie z bežnejších sladkovodných rýb, ktoré dostať v rybárskych predajniach, sú pstruhy zubáče, ale môžete skúsiť aj amura, tolstolobika alebo šťuku. Ak plánujete presné porcie, nechajte si urobiť filety. Z morských rýb si už niekoľko rokov drží prvenstvo losos a treska. Postupne však prerážajú aj menej známe ryby, ako je pražma, tuniak, tilapia či halibut.

    Zdroj: shutterstock

    Vysmážaný kapor, majonézový zemiakový šalát a vianočná kapustnica. Ak sa na Štedrý večer držíte tejto „svätej trojice“, zaslúžite si pochvalu.

    Rozpoznajte kvalitu

    Čerstvá a zdravá ryba musí mať kožu na pohľad sviežu, lesklú, napnutú s typickým sfarbením. Svalovina musí byť pevná, na dotyk elastická, odtlačok prsta sa rýchlo vyrovná, farba svaloviny – jemne ružovkastá, žltkastá alebo sfarbená dobiela. Oko je lesklé, rohovka nezakalená, zornička ostro ohraničená, buľva primerane vyklenutá. Žiabre musia byť čerešňovo červené, napnuté, oblúk so žiabrovými paličkami ostro ohraničený. Vnútornosti majú byť pevné, podľa druhu rýb typicky sfarbené.

    Zdroj: shutterstock

    Pri výlove kaprov sa musí zabezpečiť, aby nedochádzalo k ich poraneniu nevhodným rybárskym náčiním .

    Zdroj: shutterstock

    Ako sa zbaviť bahenného zápachu?

    Mäso kapra aj sumca môže mať bahnitú chuť, pretože obe ryby sa živia tým, čo nájdu pri dne. Ak žijú v stojatej vode, ukladajú v tele geosmín a metylisoborneol. Najväčšie množstvo týchto zlúčenín sa ukladá do kože a tmavého mäsa. Vyhnúť sa im môžete prípravou filiet alebo naložením celej ryby do kyslého prostredia. Vyskúšať sa oplatí kyslé mlieko, víno aj výrazné koreniny.

    Bezpečná alternatíva

    Kapra môžete počas večere podávať aj deťom, no dbajte pritom na bezpečnosť. Zo zásady deťom nedávajte mäso pri chvoste, obsahuje najviac kostí a tie najmenšie. Naopak, najmenej kostí je v strede, kde je kapor najtučnejší. Aj mladším deťom môžete dať ochutnať kúsok kapra – vyberajte však veľmi malé kúsky mäsa, ktoré dôsledne prezrite. Ak ste skôr fanúšikmi morských rýb, mali by ste brať ohľad na obsah ortuti v ich tele. Rozmerovo väčšie ryby, ako je žralok či tuniak, by ste mali deťom podávať až v staršom veku a len výnimočne.

    Zdroj: shutterstock

    Výhodou sladkovodných rýb je, že žijú aj na Slovensku a na trhu môžete dostať naozaj čerstvé domáce mäso.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.