Osviežujúce RECEPTY s višňami: Vyskúšajte famóznu TORTU a ZMRZLINU!
10. 7. 2024, 16:01 (aktualizované: 10. 7. 2024, 16:02)

Zdroj: Shutterstock, časopis Gurmet
Nechajte sa zlákať kyslou chuťou šťavnatých višní. Inšpirujte sa sladkými receptami, ktoré zaručene potešia chuťové poháriky a zaručene osviežia počas horúcich letných dní.

Zdroj: Shutterstock
Višňová zmrzlina
Višňová zmrzlina
Zmrzlina k letu jednoducho patrí! Vyskúšajte krémovú kombináciu s višňami, ktorá osvieži počas horúcich dní.
Budete potrebovať: 4 vajcia • 2 žĺtky • 230 g kryštálového cukru • 1 PL vanilkového cukru • 500 ml smotany na šľahanie • 200 g višní bez kôstok • 5 lyžíc višňového sirupu • kornútiky na podávanie
POSTUP:
Vo vodnom kúpeli vyšľahajte ručným šľahačom vajcia, žĺtky, cukor a vanilkový cukor do hustej svetlej peny. Zaberie to asi 6 až 8 minút. Potom ju nechajte vychladnúť. Zo smotany vyšľahajte tuhú šľahačku a vmiešajte vaječný krém. Nakoniec pridajte višne a sirup a jemne premiešajte, aby vznikla mozaika. Hotový krém prelejte do mrazuvzdornej uzatvárateľnej dózy a dajte na noc do mrazničky.
Recept na famóznu tortu nájdete na ďalšej strane! >>>
Zdroj: časopis Gurmet
Švédska čokoládová torta s višňami
Švédska čokoládová torta s višňami
Originálny názov tejto torty - kladdkaka je tak trochu jazykolam, ale na jazyku spoločne s višňami vytvorí hotový raj. Príprava je jednoduchá, výsledok neskutočný a navyše, v tejto verzii aj bezlepkový.
Budete potrebovať: 250 g horkej čokolády (minimálne 70 %) • 100 g višní (čerstvé alebo marinované v rume) • 150 g masla (plus na vymastenie formy) • 80 ml silnej kávy • 4 vajcia • 120 g trstinového cukru • 1 ČL rumu • 1 ČL vanilkového extraktu • štipku soli • štipku mletého čili • práškový cukor alebo kakao na posypanie
POSTUP:
Rúru predhrejte na 180 °C, formu vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie. Vo vodnom kúpeli rozpustite nakrájané maslo a kúsky čokolády. Keď je všetko dokonale rozpustené (čokoláda sa nesmie variť), pridajte kávu a lyžičku rumu. Premiešajte a nechajte vychladnúť. Potom oddeľte žĺtky od bielkov a žĺtky vyšľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom na tuhú svetlú penu. Žĺtkovú zmes pridajte do čokoládovej a ľahko premiešajte, aby sa obe zložky dobre prepojili. Bielky so štipkou soli vyšľahajte dotuha a zľahka vmiešajte do čokoládového cesta. Cesto nalejte do formy, rovnomerne rozložte na vrch višne a pečte 40 až 50 minút. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a až potom ho vyberte z formy. Ideálne je nechať ho cez noc v chladničke, na druhý deň sa bude krásne krájať. Pred podávaním posypte práškovým cukrom alebo kakaom.