Reklama

Osviežujúce RECEPTY s višňami: Vyskúšajte famóznu TORTU a ZMRZLINU!

Osviežujúce RECEPTY s višňami: Vyskúšajte famóznu TORTU a ZMRZLINU!

Zdroj: Shutterstock, časopis Gurmet

Reklama

Nechajte sa zlákať kyslou chuťou šťavnatých višní. Inšpirujte sa sladkými receptami, ktoré zaručene potešia chuťové poháriky a zaručene osviežia počas horúcich letných dní.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:10
Remaining Time 0:10
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepší odborník na kvety a záhradu je Záhradkár! Nahliadnite do augustového vydania

    Zdroj: Shutterstock

    Višňová zmrzlina

    Višňová zmrzlina

    Zmrzlina k letu jednoducho patrí! Vyskúšajte krémovú kombináciu s višňami, ktorá osvieži počas horúcich dní.

    Budete potrebovať: 4 vajcia • 2 žĺtky • 230 g kryštálového cukru • 1 PL vanilkového cukru • 500 ml smotany na šľahanie • 200 g višní bez kôstok • 5 lyžíc višňového sirupu • kornútiky na podávanie

    POSTUP:
    Vo vodnom kúpeli vyšľahajte ručným šľahačom vajcia, žĺtky, cukor a vanilkový cukor do hustej svetlej peny. Zaberie to asi 6 až 8 minút. Potom ju nechajte vychladnúť. Zo smotany vyšľahajte tuhú šľahačku a vmiešajte vaječný krém. Nakoniec pridajte višne a sirup a jemne premiešajte, aby vznikla mozaika. Hotový krém prelejte do mrazuvzdornej uzatvárateľnej dózy a dajte na noc do mrazničky.

    Recept na famóznu tortu nájdete na ďalšej strane! >>>

    Zdroj: časopis Gurmet

    Švédska čokoládová torta s višňami

    Švédska čokoládová torta s višňami

    Originálny názov tejto torty - kladdkaka je tak trochu jazykolam, ale na jazyku spoločne s višňami vytvorí hotový raj. Príprava je jednoduchá, výsledok neskutočný a navyše, v tejto verzii aj bezlepkový.

    Budete potrebovať: 250 g horkej čokolády (minimálne 70 %) • 100 g višní (čerstvé alebo marinované v rume) • 150 g masla (plus na vymastenie formy) • 80 ml silnej kávy • 4 vajcia • 120 g trstinového cukru • 1 ČL rumu • 1 ČL vanilkového extraktu • štipku soli • štipku mletého čili • práškový cukor alebo kakao na posypanie

    POSTUP:
    Rúru predhrejte na 180 °C, formu vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie. Vo vodnom kúpeli rozpustite nakrájané maslo a kúsky čokolády. Keď je všetko dokonale rozpustené (čokoláda sa nesmie variť), pridajte kávu a lyžičku rumu. Premiešajte a nechajte vychladnúť. Potom oddeľte žĺtky od bielkov a žĺtky vyšľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom na tuhú svetlú penu. Žĺtkovú zmes pridajte do čokoládovej a ľahko premiešajte, aby sa obe zložky dobre prepojili. Bielky so štipkou soli vyšľahajte dotuha a zľahka vmiešajte do čokoládového cesta. Cesto nalejte do formy, rovnomerne rozložte na vrch višne a pečte 40 až 50 minút. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a až potom ho vyberte z formy. Ideálne je nechať ho cez noc v chladničke, na druhý deň sa bude krásne krájať. Pred podávaním posypte práškovým cukrom alebo kakaom.

    Autor článku

    Redaktorka i záhradná architektka, milovníčka prírody, zelene a pestrofarebných kvetov vždy pripravená prinášať novinky, tipy a rady zo sveta záhradného dizajnu, floristiky i úžitkových záhrad.