Reklama

Otvorili ste KOMPÓT a zbadali TOTO? 5 najčastejších príčin pokazených ZAVÁRANÍN

Kompóty by mali byť uložené na vhodných regáloch, ktoré sú umiestnené v tme a chlade.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Ako spoznáte, že ovocie či zelenina uchovaná v skle už nie je vhodná na konzumáciu?

Hneď po tom, ako otvoríte pohár, vizuálne skontrolujte, ako vyzerá jeho obsah. Ak konzistencia nie je príliš vábna, pôvodná svieža farba vzala nohy na plecia a vôňa sa ponáša skôr na zápach, pravdepodobne ho už k nedeľňajšiemu obedu neponúknete. Viečko pohára môže byť nafúknuté a obsah často šumí, je kalný alebo plesnivý. Takýto kompót či džem rozhodne nekonzumujte a ihneď ho zlikvidujte.

Zdroj: shutterstock

Základom spracovania plodín je čistota. Dôkladne poumývajte zaváracie poháre, vrchnáky i všetky nástroje, ktoré budete používať.

1. Zaváraninové poháre a viečka nie sú to jediné, čo musíte pred zaváraním sterilizovať. Mnohí zabúdajú na najrôznejšie naberačky, lyžice či misky.

Zdroj: shutterstock

Na zaváranie si pripravte vhodne poháre, viečka a tesnenia. Pred použitím ich sterilizujte 10 minút. Je to naozaj dôležité – len tak vaše dobroty vydržia 12 mesiacov a dlhšie.

2. Niektoré uzávery môžu prežiť niekoľko rokov, iné vydržia len jedno zaváranie. Prv ako sa do zavárania pustíte, vždy skontrolujte stav viečok a tesniace gumičky.

Zdroj: shutterstock

Čím menšie sú kúsky ovocia, tým kratší je čas varenia a ľahšia príprava. Ak pracujete s roztlačeným ovocím, napríklad bobuľovým, cukor do džemu zamiešajte čo najskôr, pretože má konzervačné účinky.

3. Ak chcete zaváraniny počas prípravy ochutnať, robte tak vždy len s perfektne čistou lyžicouopakovane ju do pripravených produktov neponárajte.

Zdroj: shutterstock

Želírovacie prípravky dostupné v  obchodoch obsahujú pektíny, ktoré sa získavajú extrakciou z citrusových plodov a jabĺk, teda z  ovocia, ktoré má ich najvyšší obsah.

4. Ak sú poháre naplnené málo, zostane v nich veľa kyslíka, ktorý môže brániť správnemu tesneniu. Odporúčané naplnenie pohára je 0,5 2 cm od vrchného okraja.

Zdroj: shutterstock

V prípade, že nemáme zavárací hrniec s teplomerom, stačí veľký hrniec s dierkovanou vložkou. Voda v hrnci by mala siahať maximálne po hrdlo pohárov s ovocím.

5. Pri konzervácii potravín je nutné mať kuchynský teplomer na meranie teploty varených tekutín. Tá by sa mala pohybovať nad hranicou 85 °C.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.