Elektrické sušičky dokážu pri pomerne nízkej spotrebe výrazne pomôcť s prípravou sušených zásob počas celého roka bez ohľadu na vlhké či slnečné počasie. A to je veľká výhoda.
Bežné sušičky majú príkon od 200 do 500 W. Keďže sa suší pri nízkych teplotách, spotreba nie je taká vysoká, ako sa väčšina ľudí obáva. Štandardná spotreba sušičky sa pohybuje len okolo 0,1 až 0,5 kWh za vysušenie jednej várky potravín.
Zdravé sušenie
Domáce sušenie má svoje neodškriepiteľné výhody. Viete, aké ovocie, zeleninu či huby ste si nazbierali, a tiež je na vás, či sa rozhodnete sušené potraviny ochrániť konzervačnými látkami, alebo ich necháte úplne "natur".
V kupovanom sušenom ovocí sa navyše zvyčajne nachádza aj pridaný cukor či rôzne dochucovadlá. Určite netreba vysvetľovať, že množstvo cukru pridaného do sušeného ovocia nie je vôbec pre organizmus prospešné. Nezabúdajte však zároveň, že sa veľa cukrov nachádza aj v ovocí, ktoré si vysušíte sami bez pridania ďalšieho cukru navyše.
Hoci tento ovocný cukor nie je pre organizmus v princípe nezdravý, predsa z neho môžete pribrať. Preto by ste mali maškrtiť s mierou.
Nastavte správnu teplotu
Dobrá sušička by vám mala umožniť nastaviť teplotu podľa potreby, veď je rozdiel, či potrebujete vysušiť bylinky, huby či jablká. Na trhu sú sušičky, ktoré vám ponúkajú rôzne stupne nastavenia, alebo rovno termostat. Teploty sa pohybujú zväčša od 30 do 70 stupňov Celzia. Práve pri týchto teplotách si totiž ovocie aj zelenina zachovajú najviac vitamínov.
Napríklad huby sušte v sušičke pri teplote 40 až 50 stupňov, jablká pri 30 až 50 stupňov, hrušky pri 50 °C, šípky treba sušiť pomaly pri 30 °C, bobuľky hrozna pri 30 až 50 °C. Paradajky sušte pri teplote okolo 50 stupňov, koreňová zelenina potrebuje tiež okolo 50 °C.
Ako dlho potrvá kým vysušíte...
Čas je, samozrejme, orientačný. Z vlastných skúsenosti vieme, že vysušiť nasledujúce plodiny trvá zvyčajne:
Bylinky: 4 - 8 hodín
Huby: 10 - 18 hodín
Jablká: 13 - 17 hodín
Paprika: 7 - 14 hodín
Slivky: 13 - 32 hodín
Zmes zeleniny do vegety: 4 - 7 hodín
Ešte ste si doma nepripravili vlastnú vegetu? Inšpirujte sa --->