Pár RECEPTOV na rýchle a chutné silvestrovské jednohubky!
31. 12. 2021, 6:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:35)

Zdroj: archív
Ak si chcete spríjemniť silvestrovské posedenie a prekvapiť rodinu rýchlymi a chutnými jednohubkami na poslednú chvíľu, ste na správnom mieste!
Nezabudnite na nápadité pohostenie. Dnes vám ponúkame recepty na jednoduché slané aj sladké jednohubky, ktoré by na vašom stole nemali chýbať. Bude u vás údený losos alebo syrová nátierka?
Chuťovky s údeným lososom
Zdroj: Dobré jedlo
Budete potrebovať: • 1 ks lístkové cesto • 1 ks vajce • plátky údeného lososa • 1 ks kyslá smotana • 1 ks sójová tatárska omáčka • mleté čierne korenie • soľ • pažítka • lístky polníčkového šalátu • múka na posypanie dosky
Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske. Z cesta vykrojte hrubšie kolieska, uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch kolieska potrite rozšľahaným vajcom, posoľte a upečte v rúre vyhriatej na 200 °C. Kyslú smotanu vymiešajte s tatárskou omáčkou, nasekanou pažítkou a okoreňte mletým čiernym korením. Na každé vychladnuté upečené koliesko dajte ochutenú plnku. Položte kúsky údeného lososa, dozdobte lístkami polníčka, a pažítkou.
Čipsy so syrovou nátierkou
Budete potrebovať: • balík paprikových čipsov • šalát • pažítka • cherry paradajky
NA NÁTIERKU: • 100 g masla • 200 g topeného syra • 70 g krémového tvarohového syra • 3 ks strúčiky cesnaku • mleté biele korenie • soľ
Zmäknuté maslo dobre vymiešajte s topeným a tvarohovým syrom. Ochuťte prelisovaným cesnakom, soľou a mletým bielym korením. Listy šalátu natrhajte na kúsky. Na každý paprikový čips dajte nátierku, kúsok šalátu, ozdobte mesiačikom cherry paradajky a pažítkou.
Crostini s pečeným cesnakom
Zdroj: Dobré jedlo
Budete potrebovať: • 4 hlávky cesnaku • 1 čili paprička • estragón • sušený majorán • 12 ks plátkov bagety • olivový olej
Rúru predhrejte na 200 °C. Z cesnakových hlavičiek odkrojte len malý kúsok z vrcholu, aby ste ich otvorili. Do každej nalejte lyžicu olivového oleja a rukami olej ešte rozotrite. Každú hlávku zabaľte do alobalu, do dvoch balíčkov pridajte čili papričky, vetvičky majoránu a vo vyhriatej rúre pečte asi 40 minút. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Potom opatrne vyberte opečené cesnaky do misy, pridajte čili nakrájané na kolieska a pokvapkajte olivovým olejom. Bagetu nakrájajte na šikmo na plátky, každý potrite olivovým olejom a uložte na plech. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C do zlatista. Nechajte vychladnúť, na každý plátok dajte niekoľko strúčikov pečeného cesnaku, kúsok čili a posypte majoránom.
Kanapky s jahodami a bielou čokoládou
Zdroj: Dobré jedlo
Budete potrebovať: • 150 g jahôd • 4 plátky bieleho hriankového chleba • 150 g mascarpone • 2 lyžice šľahačky • 1 balíček vanilkového cukru • 1 až 2 lyžice citrónovej šťavy • 1 lyžica medu • 1 ks lístky mäty • 50 g bielej čokolády
Jahody očistite a zmiešajte s citrónovou šťavou a medom. Nechajte postáť. Z hriankového chleba vykrojte kolieska a nasucho opečte z oboch strán. Mascarpone premiešajte so šľahačkou a s vanilkovým cukrom. Krémom potrite každú kanapku. Navrch položte očistenú jahodu, ozdobte lístkom mäty a nastrúhanou bielou čokoládou.
Originálne chrumkavé jednohubky
Zdroj: Dobré jedlo
Budete potrebovať: • slané krekry s menším obsahom tuku
NA NÁTIERKU: • 80 g syra Lučina • 50 g syra s modrou plesňou • 2 lyžice majonézy • nasekaný kôpor • soľ (nemusí byť) • mleté čierne korenie
NA OZDOBENIE: • sušené paradajky v oleji • olivy • plátky sušenej šunky alebo údeného lososa
Oba syry roztlačte vidličkou a premiešajte s majonézou. Pridajte nasekaný kôpor, štipku soli a korenie. Nátierku ozdobne nastriekajte na krekry. Chuťovky ozdobte kúskom sušenej paradajky a podľa chuti kúskom olivy, sušenej šunky alebo údeného lososa.