Pečený PUNČOVÝ čaj zohreje na tele aj na duši! Chutnú ovocnú pochúťku musíte mať v zásobe
6. 10. 2021, 20:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:35)
Pečený čaj je symbolom chladných jesenných dní, kedy si teplý nápoj vychutnávate pri krbe s dobrou knihou v ruke. Upiecť si môžete ovocie podľa svojej chuti a sezóny. Do jesenného pridajte aj niekoľko bobuliek rakytníka alebo arónie!
Pečený punčový čaj
Budete potrebovať:
- 2 jablká
- 2 kivi
- 1 mango
- 1 väčšia hruška
- 1 pomaranč
- 2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
- 2 lyžice hnedého cukru
- 200 m griotky aleb višňového sirupu
- 2 kúsky škorice
- 1 hviezdička badiánu
- šťava z 2 limetiek
Postup:
1. Ovocie nakrájajte na kocky a vložte do menšieho pekáča. Posypte zázvorom a cukrom.
2. Zalejte griotkou alebo pre nealko verziu višňovým, prípadne ríbezľovým sirupom. Na vrch uložte škoricu a badián.
Zdroj: Dobré jedlo, archív
Ovocie nemusíte pred pečením polievať tekutinou, pustí si šťavu. Prípadne ho podlejte len trochou vody.
3. Premiešajte a dajte piecť do rúry vyhriatej na 150 °C na 60 minút. Počas pečenia párkrát premiešajte a polejte limetkovou šťavou.
4. Z pekáča vyberte škoricu a badián. Ovocie preložte do menšieho zaváracieho pohára a dobre uzatvorte.
Zdroj: Dobré jedlo, archív
Použiť môžete aj mrazené ovocie (maliny, ríbezle, jahody), a vyskúšajte pridať aj sušené brusnice, hrozienka, marhule či kandizovaný ananás.