Poznáte ju iba v SLADKOKYSLOM NÁLEVE? 3 tipy na sladké spracovanie REPY ČERVENEJ
19. 9. 2023, 6:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: shutterstock
Chuťovo výraznú zeleninu, ktorá zažíva zaslúžený návrat nielen do záhrad, ale aj komôr, je možné premeniť aj na netradičné sladké pochutiny.
Jablkovo-cviklový džem
Prekvapivo dobrý bez zemitej príchuti s vôňou pomaranča a citróna určite nenájde konkurenciu medzi pohárikmi klasických ovocných džemov.
Budete potrebovať:
- 300 g červenej repy
- 1 200 g jabĺk
- 75 ml citrónovej šťavy
- 2 ČL kyseliny citrónovej
- 1,5 balíčka želírovacieho cukru (2:1)
- 750 g kryštálového cukru
Zdroj: shutterstock
Vyniká žiarivou farbou a chuť je prekvapivo lahodná. Ideálna pochúťka na jesenné raňajky.
Repu uvarte domäkka, ošúpte a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Spolu s pokrájanými jablkami vložte do väčšieho hrnca, podlejte trochou vody a povarte 5 minút. Odstavte a ponorným mixérom všetko rozmixujte. Pridajte citrónovú šťavu, kyselinu citrónovú, želírovací cukor zmiešaný s 2 PL cukru a za stáleho miešania asi minútu dôkladne povarte. Pridajte zvyšok cukru, priveďte do varu a povarte ešte 5 minút. Na studený tanierik lyžičkou kvapnite uvarený džem. Ak je málo tuhý, pridajte do zmesi ešte trochu kyseliny citrónovej, krátko povarte a skúšku zopakujte. Naplňte džem do čistých zaváraninových pohárov až po okraj. Uzavrite viečkom, obráťte dnom nahor a nechajte vychladnúť pod dekou.
Sirup krvavej farby
Budete potrebovať:
- 1,5 kg červenej repy
- 0,5 kg malín
- 4 l vody
- 2,5 kg kryštálového cukru
- 1 balíček kyseliny sorbovej
- 1 balíček kyseliny citrónovej
Zdroj: shutterstock
Určite bude chutiť aj vašim deťom, pretože cviklu v ňom nie je cítiť. Hodí sa do čaju, limonád aj do koláčov.
Surovú repu umyte, olúpte, nastrúhajte nahrubo. Zalejte vodou, pridajte umyté maliny a varte 30 minút. Potom zmes sceďte, pridajte cukor, obe kyseliny a nechajte prevariť. Sirup nalejte do sterilných fliaš, uzatvorte a môžete ich dať zapariť do zaváraninového hrnca.
Bordové smoothie
Budete potrebovať:
- 2 menšie repy červené
- 4 stredne veľké mrkvy
- 5 jabĺk
Zdroj: Shutterstock
Do cviklového smoothie môžete pridať med alebo aj kúsok zázvoru.
Pre čo najlepšiu chuť sa cvikla zvyčajne kombinuje s jablkami či mrkvou. Do zdravého nápoja (šťava alebo smoothie) môžete pridať prakticky akúkoľvek ďalšiu zeleninu či ovocie podľa toho, čo vám chutí. Šťavu z červenej repy dávkujte opatrne a pozvoľna. Ak sa ju rozhodnete zaradiť do jedálneho lístka, rieďte ju najskôr vodou alebo šťavou z mrkvy a jablka. Odporúča sa vypiť v priebehu týždňa približne pol litra na osobu.

Zdroj: redakcia Záhradkár