Jablkovo-cviklový džem
Prekvapivo dobrý bez zemitej príchuti s vôňou pomaranča a citróna určite nenájde konkurenciu medzi pohárikmi klasických ovocných džemov.
Budete potrebovať:
- 300 g červenej repy
- 1 200 g jabĺk
- 75 ml citrónovej šťavy
- 2 ČL kyseliny citrónovej
- 1,5 balíčka želírovacieho cukru (2:1)
- 750 g kryštálového cukru

Repu uvarte domäkka, ošúpte a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Spolu s pokrájanými jablkami vložte do väčšieho hrnca, podlejte trochou vody a povarte 5 minút. Odstavte a ponorným mixérom všetko rozmixujte. Pridajte citrónovú šťavu, kyselinu citrónovú, želírovací cukor zmiešaný s 2 PL cukru a za stáleho miešania asi minútu dôkladne povarte. Pridajte zvyšok cukru, priveďte do varu a povarte ešte 5 minút. Na studený tanierik lyžičkou kvapnite uvarený džem. Ak je málo tuhý, pridajte do zmesi ešte trochu kyseliny citrónovej, krátko povarte a skúšku zopakujte. Naplňte džem do čistých zaváraninových pohárov až po okraj. Uzavrite viečkom, obráťte dnom nahor a nechajte vychladnúť pod dekou.