Levanduľová zmrzlina
Na jej prípravu budete potrebovať asi 7 kvetov levandule. Opatrne ich rozmrvte na tanierik.
Drobné kvietky nasypte do 1,5 dcl mlieka, ktoré na sporáku zahrejte, ale nevarte! Pridajte ešte štipku citrónovej kôry, lyžicu agávového sirupu (alebo cukor) a štipku vanilky.
Levanduľové mlieko občas premiešajte, horúce odstavte od sporáka a sem-tam ešte premiešajte. Nechajte lúhovať pol hodinu. Potom sceďte, aby voňavé mlieko "nerušili" kúsky levandule:
Zvlášť si vymiešajte balíček smotany na šľahanie, ak potrebujete, tak aj so stužovačom rovnako, ako sme to robili v recepte na malinovú zmrzlinu. Do smotany primiešajte levanduľové mlieko a zmes vlejte do formičiek na nanuky a nechajte zmrznúť.
Levanduľový puding
Do vanilkové škrobu, ktorý podľa inštrukcií na obale zmiešate a budete variť s mliekom a cukrom (v našom prípade sme použili opäť sirup z agávy), ešte za studena pridajte jeden rozmrvený levanduľový kvet. Postačí skutočne len jeden, pretože levanduľa je veľmi aromatická. Ba dokonca pre tých, ktorým je jej intenzívna aróma a chuť nepríjemná, pripravte radšej levanduľové mlieko podobne, ako v prípade zmrzliny. A kvety sceďte. Nie všetkým vyhovuje nájsť drobné voňavé "smeti" v pudingu. Iní ich zasa zbožňujú.
Puding môžete servírovať tak, že na dno pohárika pripravíte vrstvu piškót zmiešaných s banánovým mliekom (roztlačený banán zalejte teplým mliekom). Potom nasleduje vrstva levanduľového pudingu a následne šľahačka.
Levanduľový sirup
Na prípravu 1 litra si môžete dovoliť použiť až 15 kvetov levandule. Bude intenzívny a vy si ho podľa potreby vždy zriedite s vodou, minerálkou alebo sódou.
Do litra vody pridajte podľa potreby okrem levandule cukor (v našom prípade 2 polievkové lyžice agávového sirupu) a malú lyžičku kyseliny citrónovej.
Uveďte do varu a nechajte lúhovať prakticky až kým nevychladne. Citrón či limetku pridávame až zastudena pri príprave hotovej limonády, pretože je zbytočné ich variť (zbytočne by stratili vitamíny aj významnú časť špecifickej chute i arómy). Keď, tak sa vám radšej oplatí vyvariť citrónovú kôru. Samozrejme, nechemizovanú.
Pre viac osvieženia pridajte do sirupu lúhovať aj mätu. Vychladnutý sirup dôsledne preceďte gázou.