Reklama

Sangriu pili už starí Rimania, dnes je populárna na celom svete! Pripravte si vianočnú verziu

Cranberry and orange winter sangria near fireplace, Christmas decorated background. Copy space

Zdroj: Ekaterina Markelova

Reklama

Sangria je obľúbený osviežujúci nápoj pôvodom zo Španielska. K hlavným ingredienciám patrí ovocie a červené víno, avšak vďaka nekonečným možnostiam dokážete pripraviť tento chutný nápoj aj bez obsahu alkoholu. A dopriať si tak môžu aj deti, či šoféri.

Pôvod krvavo červeného nápoja sa pripisuje starovekým Rimanom. Boli to práve oni, kto víno miešal s ovocím, vodou a koreninami, aby zlepšili chuť vody a dezinfikovali ju.
Sangria, ako ju poznáme dnes, sa vyvinula na pôde Pyrenejského polostrova, kde sa podávala s cieľom osviežiť. Nápoj nabral na popularite až v 19. storočí predovšetkým na vidieku, kde bolo pestovanie ovocia i výroba vína hojne rozšírené a suroviny na prípravu sangrie ľahko dostupné.

Svetový úspech zaznamenala sangria na Svetovej výstave v New Yorku v roku 1964, kde bola predstavená ako tradičný španielsky nápoj. Odvtedy si získala srdcia milovníkov vína po celom svete a jej recept sa rozšíril v mnohých variáciách.

— Záhradkár

Dnes sa sangria považuje za symbol španielskej pohostinnosti a je neodmysliteľnou súčasťou letných osláv a večierkov. A hoci tradične nie je typickým nápojom pre vianočné sviatky, jej teplejšie a korenisté verzie si získavajú popularitu aj počas tohto obdobia. Počas Vianoc sa často pripravujú špeciálne „zimné“ sangrie s ingredienciami, ktoré zdôrazňujú sezónnu atmosféru, ako sú citrusy, teplé ovocné šťavy, klinčeky, škorica, badián a nesmie chýbať červené alebo biele víno. Vianočná sangria je tak chutnou alternatívou k varenému vínu.

Zdroj: Jarmila Szabóová

Sangria prospešná pre zdravie

Tradičná receptúra obsahuje aj červené víno, s ktorým ak to nepreženiete, sangria môže prispieť k zdraviu vášho srdca. Červené víno totiž obsahuje resveratrol - silný antioxidant, ktorý pomáha bojovať proti voľným radikálom. Ovocie, ktorým netreba šetriť, je tiež zásobárňou antioxidantov aj vitamínov. Obzvlášť v zimnom období preto do nápoja pridajte citrusy a brusnice. Voda a ovocné šťavy telo hydratujú, no aj v tomto prípade je potrebné dodržať mieru, lebo v šťavách sa nachádza množstvo cukru, aj keď ovocného. Použitím korenín, vo vianočnom období škorice či badiánu, sa nielen zlepší trávenie, ale eliminuje sa aj pocit plynatosti. Nemenej dôležitým faktorom prospešnosti sangrie je jej sociálny a relaxačný benefit, nakoľko si pri nej vychutnáte čas spoločne strávený s rodinou, priateľmi a známymi.

Nealko vianočná sangria

Na sociálnych sieťach koluje množstvo receptov, ktoré ak chcete, môžete doplniť vínom. Na prípravu nepotrebujete špeciálne ťažko zohnateľné suroviny a chuť veru stojí za to. My sme použili suroviny a množstvá popísané nižšie. Sangriu si však môžete pripraviť podľa vlastnej chute. Podstatou je, aby obsahovala dostatok ovocia pre všetkých hostí, ktorým ju ponúknete. Ak použijete aj víno, je lepšie nechať nápoj odpočívať v chladničke aspoň dve hodiny. Ovocie tak nasiakne chute pridaných tekutín a korenín. Aby ste sa vyhli prisládzaniu, odporúčame nevynechať jablkový džús. Pokiaľ ho však nepoužijete, nápoj doslaďte medom.

Ingrediencie:

3 hrnčeky jablkového džúsu
3 hrnčeky brusnicovej šťavy
2 hrnčeky perlivej vody alebo sódy
1 pomaranč nakrájaný na tenké plátky
1 jablko, zbavené jadierok a nakrájané na kocky
1 hruška nakrájaná na kocky
1/2 hrnčeka čiernych ríbezlí
2-3 tyčinky škorice

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vychutnajte si sangriu plnú vitamínov! Dodá vitamíny, hydratuje aj podporí trávenie

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.