Čaje z liečivých byliniek
Pavol Jakubek a Eva Hrenáková, Ekofarm, Podskalie: Vznik farmy pod Podskalským Roháčom je najmä príbehom Pavlovej mamy. V ekologicky čistej krajine uprostred Strážovských vrchov začala pred dvadsiatimi rokmi pestovať bylinky. „Neskôr som sa pridal s tým, že sme spravili projekt aj na včeliu farmu,“ vraví Pavol, ktorý dovtedy takisto pracoval v agrosektore. Na farme sa stará najmä o pôdu, hovädzí dobytok, včely a kone. S bylinkami a so životom farmy mu pomáhajú rodičia a už šiesty rok aj Eva.
Od februára sa začínajú „čičrať“ vo fóliovníku s osivami, pripravujú priesady. Okolo dvadsať druhov liečivých rastlín pestujú a ručne okopávajú v jednohektárovej záhrade, ďalšie zberajú vo voľnej okolitej prírode. Sušia, porežú, odprášia cez sitá, sortírujú do papierových vriec a potom podľa receptúry balia. Kuchyňa opravenej drevenice na dedovizni rozvoniava Podskalským čajom, ktorý Eva práve zaliala. Patrí k najobľúbenejším spolu s Babičkiným tajomstvom a čajom na imunitu zo zmesi echinacey, žihľavy a mäty. Už ho len osladiť podskalským medíkom...

Čaj pre imunitu od redakcie Záhradkár
Imunitu treba budovať postupne. Keď sa už objavia známky choroby, je neskoro, aj keď určite nie úplne na škodu. Vždy používajte dobre uskladnené bylinky, poriadne a kvalitne vysušené, ktoré je potrebné uchovávať v zatvárateľnom obale, ideálne sklenenom na chladnom a tmavom mieste.
Recept na čaj
- echinacea (podporuje tvorbu krviniek a chráni organizmus pred chrípkami a mikroorganizmami)
- šípky (majú veľký podiel vitamínu C)
- rakytník (silne podporuje imunitný systém a chráni telo pred virózami, chrípkou a angínou)
- medovka (obsahuje vitamíny, minerály a prospešné flavonoidy)
- materina dúška (pre rovnováhu organizmu)
- žihľava (má detoxikačné a močopudné účinky)
- med (pôsobí protizápalovo a antibakteriálne)
- citrón (obsahuje vitamín C a dodá čaju sviežu chuť)

Sirupy z ihličia
Alexandra Šeligová a Lukáš Závody, Ihličkovo, Smolenice: „Otvorila som ústa a starká mi dala za lyžičku, dve... a bolo po kašli!“ spomína Alexandra na detské časy, keď prvý raz okúsila liečivé účinky domáceho sirupu z jedle bielej. Pred dvomi rokmi sa s priateľom Lukášom dohodli, že vo viacgeneračnej tradícii budú pokračovať. Okrem jedle, ktorá rastie v banskobystrickej záhrade starých rodičov, na jar a v lete zberajú aj mladé výhonky borovice a smreka na svojich pozemkoch. Na kuse zeme po Lukášových starých rodičoch v Smoleniciach vysadili okolo 300 stromčekov, z nich bude úroda nabitá vitamínom C, éterickými olejmi a antioxidantmi o niekoľko rokov.
Zberajú veľmi opatrne, stromom neškodia, naopak, hustejšie sa rozkošatia a na ďalší rok dajú viac výhonkov. Hneď ich aj umyjú a naložia do veľkých sklenených džbánov. Zalejú medom od včelára zo Smoleníc alebo zasypú trstinovým cukrom. Potom už len vyše mesiaca čakajú, kým slnečné lúče vytiahnu z macerovaného ihličia šťavu a vytvoria sirup so živinami. Scedia ho a naplnia do fliaš. Liek na posilnenie imunity a zlepšenie dýchania ako stvorený! Informatik Lukáš a audítorka Saška sa tešia, že si našli záľubu, ktorá padne na úžitok. A ešte aj super chutí.

Sirup na uľahčenie vykašliavania od redakcie Záhradkár
Smrek obyčajný sa využíva sa pri liečbe opuchov, reumy, pôsobí protizápalovo a tlmí bolesti pri zápaloch nervovej sústavy. Zberajú sa šišky, výhonky z koncov konárikov, ihličie a živica asi od konca marca až do polovice mája. Smrek obsahuje silicu, ktorá tlmí bolesti, posilňuje telo a uľavuje pri kašli.
Recept na sirup
Vrstvite striedavo cukor a smrekové výhonky.Opäť dajte vrstvu výhonkov, zasypte cukrom a opakujte až po vrch pohára, pričom skončite vrstvou cukru. Pohár uzavrite a položte na parapet. Po 2 týždňoch sa vytvorí sirup, ktorý je potrebné scediť cez plátno a uschovať v chladničke. Užívajte 3-krát denne 1 čajovú lyžičku.

Limonáda z kombuče
Filip Šimončič, Manaroots, Dolná Streda: Nápad vyrábať limonády z čajovej huby mu vnukol pred rokmi jeho bývalý kolega. „Vytvorili sme líniu kombučových nápojov, ktoré čoraz viac vyhľadávajú ľudia so zameraním na vegánstvo, vegetariánstvo a zdravý životný štýl,“ vysvetľuje Filip. Kombuča je skupenstvo rozmanitých kvasiniek, rias a baktérií, ktoré sa s cukrom v zelenom alebo čiernom čaji rýchlo množia. Fermentáciou vzniká prirodzene perlivý nápoj plný probiotík, antioxidantov a iných zdraviu prospešných látok. Rôsolovitý povrch pripomína mazľavú hubu, akú ste možno aj vy „pestovali“ a do nemoty množili doma v päťlitrovom pohári.
„My fermentujeme v 500-litrovom antikorovom tanku v zelenom čaji s trstinovým cukrom. Proces trvá asi mesiac,“ dozvedáme sa vo výrobni. Limonády dochucujú vylisovanou šťavou z ovocia. Dosladia ich výťažkom zo stévie. Nápoje bez pridania konzervačných látok pasterizujú, pretože inak by vo fľašiach stále pracovali.

Fermentovaný nápoj z kombuče od redakcie Záhradkár
Kombuča (alebo kombucha) je fermentovaný čaj, ktorý je šumivý a aromatický. Vyrába sa zmesou vybraných kmeňov baktérií, kvasiniek a cukru. Tie sa pridajú do výluhu zeleného alebo čierneho čaju. Okrem toho, že obsahuje prospešné probiotiká, pitie kombuče čistí pečeň, je prevenciou proti rakovine, znižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje cholesterol. Kombuču si môžete kúpiť v obchodoch so zdravými potravinami alebo si ju tiež dokážete vyrobiť doma.
Recept na nápoj
Po uvarení kvalitného zeleného alebo čierneho čaju (2 gramy na liter) pridajte cukor (80 gramov na liter). Nechajte vychlanúť a prelejte do veľkej uzatvárateľnej sklenenej nádoby. Vložte kombuču, zakryte obrúskom a umiestnite na tmavšie miesto, kde bude nápoj kvaliť 7 až 20 dní. Nápoj má príjemnú kyslastú chuť s šumivú konzistenciu.
