Sledujete reláciu Pečie celé SLOVENSKO? Upečte si fantastický JABLČNÍK podľa receptu porotkyne
26. 10. 2021, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:35)

Zdroj: RTVS
Reklama
Vynikajúci recept na jablkový koláč prevzala Jozefína Zaukolcová od manželovej mamy a upravila si ho podľa vlastnej fantázie. Krehké cesto, sladký karamel a tá chrumkavá posýpka! Jednoducho vynikajúci!
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku
16 fotografiíPrejsť do galérie
Krehký jablkový koláč s orechmi a karamelom
Budete potrebovať:
Na cesto:
- 300 g polohrubej múky
- 50 g kryštálového cukru
- 125 g masla
- pol balíčka kypriaceho prášku
- štipka soli
- 1 žĺtok
- 100 g smotany na šľahanie (33 %)
- maslo na vymastenie plechu
Na plnku:
- 50 g vlašských orechov (mletých)
- 400 g jabĺk
- 70 g kryštálového cukru
- trochu mletej škorice
Na karamel:
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g smotany na šľahanie
Na skaramelizované oriešky:
- 100 g kryštálového cukru
- 50 g zomletých orechov (lieskovcov)
POSTUP:
- Urobte cesto: Do misy preosejte múku, pridajte cukor, nakrájané maslo, kypriaci prášok, soľ, žĺtok a smotanu. Vypracujte hladké cesto, rozdeľte ho na dve časti. Každú rozvaľkajte na plát hrubý 5 mm.
- Na vymastený plech (20 x 30 cm) uložte spodný plát cesta. Posypte ho mletými orechmi, na ne rozložte očistené nakrájané jablká a poprášte ich cukrom aj škoricou. Zakryte druhým plátom cesta, popichajte ho vidličkou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 30 minút.
- Zatiaľ pripravte karamel: Cukor rozpustite na ohni, primiešajte smotanu, krátko povarte a odstavte. Teraz urobte karamelizované oriešky: Cukor zohrejte na karamel a pridajte zomleté oriešky. Zmes vylejte na papier na pečenie, nechajte ju stuhnúť a potom zomeľte alebo rozmrvte rukami.
- Vychladnutý koláč polejte karamelom, posypte skaramelizovanými orieškami a môžete podávať.

Video Player is loading.