Ing. Erik VALENTOVIČ je profesionálny hubár, ktorý sa profesionálnemu zberu húb venuje už desiaty rok. Zberá ich na objednávku a k jeho zákazníkom patria aj renomovaní šéfkuchári.
Na sušenie sa hodí široká škála húb, ktoré však musia byt čerstvé, zdravé, nepremočené, bez plesní, nečervivé a nezaparené.

Za vôňu húb sú zodpovedné aromatické látky, ktoré sa uvoľňujú a sú aktívne práve vtedy, keď sa vysušujú. V čerstvom stave im takýto parameter chýba. Aróma môže byť rôzna, no najčastejšie je to vôňa po orieškoch.
Huby vo forme prášku použite do mäsových jedál a cestovín, do guláša, omáčky, polievky, jednoducho všade tam, kde vám vyhovuje hubová príchuť.

Vysušené plátky a časti húb môžete uskladniť vo vzduchotesných nádobách na tmavom mieste, no i podrviť či pomlieť a využiť ako koreninu. Vyskúšajte aj koreniace zmesi, ktoré získate spojením viacerých, arómou i chuťou výrazných druhov húb.