Reklama

Tajomstvo prípravy štedrovečernej kapustnice? O chuti rozhoduje posledný krok

Rodinné recepty na kapustnicu sa tradujú po generáciách.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Vonia ako Vianoce a chutí ako domov - taká je tradičná kapustnica, ktorá spája Slovensko cez rozličné recepty a regionálne variácie. Či už s mäsom alebo pôstna, táto polievka vždy rozpráva príbehy o živote, hojnosti a zdraví, pričom jedno z jej tajomstiev často tkvie v unikátnych prísadách a spôsoboch prípravy.

Už v minulosti patrila kvasená kapusta k lacným a ľahko dostupným jedlám. Pripravovala sa na rôzne spôsoby. S mäsom si ju dopriali len majetní, chudobný ľud ju často kombinoval so zemiakmi. V súčasnosti si kvasenú kapustu doprajeme v koložvárskej, výborná je surová pomiešaná s nakrájanou cibuľou ako šalát k mäsu. V čase Vianoc patrí na sviatočný stôl takmer v každej rodine. Kapusta v kapustnici symbolizuje hojnosť a zdravie. Podľa tradície mala konzumácia kapustnice na Štedrý večer priniesť do domu šťastie a prosperitu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TOTO sú dôvody, prečo by ste si mali KYSLÚ KAPUSTU dopriať každý deň!

    Zloženie záleží od regiónu

    Nie v každej rodine si ešte aj dnes do kapustnice pridajú mäso a klobásu, ale dodržiavajú pôstne zloženie tohto sviatočného pokrmu. Kapustnica tak obsahuje sušené hríby, ktoré symbolizujú spojenie zeme s duchovnou čistotou. Obľúbené a na chuť príjemné sú sušené slivky. V niektorých receptoch sa objavujú dokonca zemiaky alebo smotana, ktorá polievke dodá krémovejšiu chuť.

    Tajná ingrediencia?

    Od domu k domu sa množstvo a zloženie surovín v kapustnici líši. Okrem sušených hríbov a sliviek sa do nej pridáva napríklad med alebo víno, čím polievka nadobúda úplne iný chuťový rozmer. Rovnako je to aj s kyslosťou, komu vadí, kapustu pred varením premyje vodou. Ďalší si ešte prileje aj šťavy zo súdka navyše, aby kyslosť zvýraznil. Dokonca sa nájdu domácnosti, kde do kapustnice pridávajú aj jačmenné krúpy. Je tak prirodzene hustá a sýta.
    Nech je však recept akýkoľvek, zaiste sa zhodneme, že vôňa, ktorá sa šíri domácnosťou, je neodmysliteľnou súčasťou vianočnej atmosféry.

    Slovenská kapustnica má svojich "súrodencov" v iných krajinách. Napríklad v Poľsku je obľúbená bigos, ktorý sa pripravuje s kapustou, mäsom a koreninami. V Česku majú zelňačku, ktorá je často kyslejšia a hustejšia.

    — Záhradkár

    Spôsob, akým kapustnicu zahustíte, je rozhodujúci

    Už naše babičky s obľubou na zahustenie používali múku, ktorú opražili na masle alebo oleji, prípadne pridali trochu mletej červenej papriky na zvýraznenie farby. Inou alternatívou bola kyslá smotana pomiešaná s lyžicou múky, tá kapustnicu nielen zahustila, ale aj zjemnila.
    Najlacnejšia verzia spočívala vo vhodení kúska staršieho chleba priamo do polievky, kde sa rozvaril. Ľudia pri zahusťovaní nevynechávali ani zemiaky. Stačilo ich uvariť v samostatnom hrnčeku v slanej vode a popučiť. Zemiakový škrob sa už o zahustenie postaral.
    Modernejšia a kaloricky menej náročná je kaša z hrachu alebo šošovice, ktorá sa do kapustnice pridáva vpred uvarená a rozmixovaná. Využiť môžete aj pšeno alebo ryžu, z ktorých stačí pridať do kapustnice naozaj malé množstvo. Po rozvarení ju zahustia.

    Tradičná, bez špecialít

    Ak sa vám nepozdáva ani jeden spôsob záverečnej prípravy kapustnice, skúste ten náš. Keď je mäso nakrájané, klobáska tiež, vo finále opražte na bravčocej masti (alebo oleji) nadrobno nakrájanú cibuľku do sklovita. Následne k nej pridajte červenú mletú papriku. Krátko ešte popražte a prelejte do kapustnice. Sporák vypnite a ešte do horúcej kapustnice pretlačte cesnak.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.