Takto to robila BABIČKA: Unikátne zdobenie MEDOVNÍKOV sa dedí po generácie
17. 12. 2024, 8:00

Zdroj: redakcia Záhradkár
V adventnom období má každá rodina zaužívané nejaké zvyky. Niekto chodí vyberať vianočný stromček, iný loviť sviatočného kapra. No v takmer každej slovenskej domácnosti sa povinne pečú medovníky či perníky, ktoré potom najmladší členovia rodiny radi ozdobujú.

Zdroj: redakcia Záhradkár
Rodinná tradícia
Od malička som veľa času trávila v kuchyni. Či už sa piekol obyčajný koláč na nedeľný stôl alebo to boli vianočné koláčiky, vždy som pozorne sledovala každý pohyb, ktorý smeroval k zdarnému výsledku. Za všetko, čo som sa od útleho detstva pri pečení naučila vďačím mojej babičke. Tá mi dávala rady, ako čo najlepšie vymiesiť cesto, na akej teplote sa majú piecť medovníky a ako čo najlepšie pripraviť polevy na zdobenie. Najobľúbenejšou časťou pri celom procese výroby bolo finálne zdobenie. Obdivovala som, s akou precíznosťou a trpezlivosťou sa zdobia medovníky s bielou polevou. No ešte viac mi utkveli v pamäti zlepované medové koláčiky, ktoré sa namáčali do čokolády a ako mávnutím čarovného prútika vznikali na nich pomocou špáradiel veľkolepé vzory.
Zdroj: Lea Lejla Marušicová
Unikátne zdobené medovníky
Cenné rady
Pamätám si ako sme niekedy aj hodinu pripravovali dokonalú bielkovú polevu, ktorá sa nikdy nesmela šľahať ručným mixérom. Miešali sme ju pomocou vidličky či metličky. Práškový cukor musel byť minimálne trikrát preosiaty. S hustotou polevy nebola babička nikdy spokojná. Za sviežu chuť ozdobených medovníkov bola zodpovedná citrónová šťava, ktorú dodnes do bielkov pridávame. Ešte väčšia veda bolo odstrihnúť špic z vrecka na zdobenie tak, aby nerobil príliš hrubé, ale ani tenké čiary. Keď už bolo všetko pripravené, mohli sme sa pustiť do dlho očakávaného zdobenia. Každý medovník bol jedinečný a mal vlastnú kresbu.
Zdroj: Lea Lejla Marušicová
Unikátne zdobené medovníky
Dokonalé polevy
Čokoládovú polevu pripravujeme z 200 g horkej čokolády, 50 g stuženého tuku a čajovej lyžičky oleja. Vďaka oleju sú potom medovníky krásne lesklé. Bielkovú polevu pripravujeme z 2 bielkov a 200 g preosiateho práškového cukru. Ak sa vám bude zdať poleva riedka pridajte ešte cukor. To či je poleva dostatočne hustá sme vždy zistili podľa toho, či sa nám vytvárala cestička. Nabrali sme polevu na lyžičku a urobili sme v miske vzor vlnovky, ktorý sa nesmel hneď stratiť. Čokoládu nechávame pred zdobením mierne vychladnúť. Na zdobenie používame klasické drevené špáradlá. Zlepované perníky namáčame do čokolády iba z jednej strany a chvíľu ich necháme odstáť. Potom na ne kreslíme bielou polevou vlnovky, ktoré nakoniec prejdeme špáradlom. Sami zistíte, že je to úplne jednoduché. Experimentujeme so vzormi a vzniknú nám jedinečne zdobené vianočné koláčiky.
Zdroj: Lea Lejla MARUŠICOVÁ
Unikátne zdobené medovníky
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.