Reklama

Takto to robila BABIČKA: Unikátne zdobenie MEDOVNÍKOV sa dedí po generácie

Tradičné zdobenie medovníkov

Zdroj: redakcia Záhradkár

Reklama

V adventnom období má každá rodina zaužívané nejaké zvyky. Niekto chodí vyberať vianočný stromček, iný loviť sviatočného kapra. No v takmer každej slovenskej domácnosti sa povinne pečú medovníky či perníky, ktoré potom najmladší členovia rodiny radi ozdobujú.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zdobenie medovníkov podľa redaktorky časopisu Záhradkár
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Rodinná tradícia

    Od malička som veľa času trávila v kuchyni. Či už sa piekol obyčajný koláč na nedeľný stôl alebo to boli vianočné koláčiky, vždy som pozorne sledovala každý pohyb, ktorý smeroval k zdarnému výsledku. Za všetko, čo som sa od útleho detstva pri pečení naučila vďačím mojej babičke. Tá mi dávala rady, ako čo najlepšie vymiesiť cesto, na akej teplote sa majú piecť medovníky a ako čo najlepšie pripraviť polevy na zdobenie. Najobľúbenejšou časťou pri celom procese výroby bolo finálne zdobenie. Obdivovala som, s akou precíznosťou a trpezlivosťou sa zdobia medovníky s bielou polevou. No ešte viac mi utkveli v pamäti zlepované medové koláčiky, ktoré sa namáčali do čokolády a ako mávnutím čarovného prútika vznikali na nich pomocou špáradiel veľkolepé vzory.

    Zdroj: Lea Lejla Marušicová

    Unikátne zdobené medovníky

    Cenné rady

    Pamätám si ako sme niekedy aj hodinu pripravovali dokonalú bielkovú polevu, ktorá sa nikdy nesmela šľahať ručným mixérom. Miešali sme ju pomocou vidličky či metličky. Práškový cukor musel byť minimálne trikrát preosiaty. S hustotou polevy nebola babička nikdy spokojná. Za sviežu chuť ozdobených medovníkov bola zodpovedná citrónová šťava, ktorú dodnes do bielkov pridávame. Ešte väčšia veda bolo odstrihnúť špic z vrecka na zdobenie tak, aby nerobil príliš hrubé, ale ani tenké čiary. Keď už bolo všetko pripravené, mohli sme sa pustiť do dlho očakávaného zdobenia. Každý medovník bol jedinečný a mal vlastnú kresbu.

    Zdroj: Lea Lejla Marušicová

    Unikátne zdobené medovníky

    Dokonalé polevy

    Čokoládovú polevu pripravujeme z 200 g horkej čokolády, 50 g stuženého tuku a čajovej lyžičky oleja. Vďaka oleju sú potom medovníky krásne lesklé. Bielkovú polevu pripravujeme z 2 bielkov a 200 g preosiateho práškového cukru. Ak sa vám bude zdať poleva riedka pridajte ešte cukor. To či je poleva dostatočne hustá sme vždy zistili podľa toho, či sa nám vytvárala cestička. Nabrali sme polevu na lyžičku a urobili sme v miske vzor vlnovky, ktorý sa nesmel hneď stratiť. Čokoládu nechávame pred zdobením mierne vychladnúť. Na zdobenie používame klasické drevené špáradlá. Zlepované perníky namáčame do čokolády iba z jednej strany a chvíľu ich necháme odstáť. Potom na ne kreslíme bielou polevou vlnovky, ktoré nakoniec prejdeme špáradlom. Sami zistíte, že je to úplne jednoduché. Experimentujeme so vzormi a vzniknú nám jedinečne zdobené vianočné koláčiky.

    Zdroj: Lea Lejla MARUŠICOVÁ

    Unikátne zdobené medovníky

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.