Táto nečakaná chuťová kombinácia vás dostane! Dokonalé cibuľové čatní
31. 7. 2024, 8:00

Zdroj: Shutterstock
Cibuľové čatní s ovocím dodáva jedlám poriadny šmrnc. Ideálne je k mäsu, grilovaným jedlám alebo ako nevšedný doplnok k syrom.

Zdroj: NMH/Záhradkár
Potrebujete:
- 2 stredne veľké červené cibule
- 2 jablká
- 1 hruška
- 1 veľká broskyňa alebo nektarinka
- 1/2 šálky hrozienok alebo sušených brusníc
- 1/2 šálky jablčného octu
- 1/4 šálky hnedého cukru
- 1/2 šálky vody
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru";i:10;s:42:"1/4 čajovej lyžičky mletých klinčekov";i:11;s:27:"1/2 čajovej lyžičky soli";i:12;s:50:"Štipka čili vločiek (voliteľné, podľa chuti)
Na výrobu domáceho bylinkového čatní s ovocím najprv očistite a nakrájajte cibuľu na tenké plátky a ovocie ošúpte a nakrájajte na kocky. V hrnci zmiešajte cibuľu, jablká, hrušku, broskyňu a hrozienka alebo sušené brusnice. Pridajte jablčný ocot, hnedý cukur a vodu. Dochutíme škoricou, zázvorom, klinčekmi, soľou a voliteľne čili vločkami. Zmes priveďte k varu, znížte teplotu a pomaly varíte pod pokrievkou približne 30-40 minút, až kým zmes mierne nezhustne a ovocie úplne nezmäkne. Následne variť ďalších 10-15 minút bez pokrievky, aby sa čatní ešte viac zahustilo. Po varení nechajte čatní úplne vychladnúť, potom ho preložte do čistých, sterilizovaných pohárov a uchovávajte v chladničke, kde vydrží 2-3 týždne.