Reklama

Tento JABLKOVO-karamelový cheesecake musíte vyskúšať: Zo stola zmizne rýchlosťou blesku!

Jablkovo-karamelový cheesecake

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Originálny jesenný dezert zaiste splní vaše očakávania. Spojenie šťavnatých jabĺk a sladučkého karamelu vykúzli spoločne nadpozemskú chuť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Odrody jabĺk vhodné na zber a dlhodobé SKLADOVANIE
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Budete potrebovať:

    • Na korpus: 150 g maslových kakaových sušienok • 40 g rozpusteného masla • za hrsť lieskových orieškov
    • Na plnku: 250 g jemného tučného tvarohu • 100 g práškového cukru • 1 PL pomarančovej kôry • 2 PL pomarančovej šťavy • 250 g kyslej smotany • 4 vajcia
    • Na ozdobu: 2 stredne veľké jablká • 1 PL masla • 1 PL javorového sirupu
    • Na karamelovú polevu: 120 g cukru • 100 ml sladkej smotany

    Zdroj: L. WITTEKOVÁ

    jablkovo - karamelovy cheesecake

    1. Začnite korpusom. Sušienky s orieškami nasekajte, zmiešajte s maslom a natlačte do tortovej formy (s priemerom 18 cm) vyloženej papierom na pečenie tak, aby ste po bokoch vytvorili aspoň dvojcentimetrový okraj. Pečte 10 minút v rúre zohriatej na 180 °C, vyberte a nechajte vychladnúť.
    2. Na náplň vymiešajte tvaroh, cukor, pomarančovú kôru, šťavu a kyslú smotanu. Nakoniec po jednom zamiešajte vajíčka.
    3. Tortovú formu so sušienkami obaľte zospodu a po bokoch alobalom. Položte ju na hlbší plech naplnený vriacou vodou do tretiny výšky tortovej formy. Do nej vlejte na predpečený sušienkový korpus tvarohovú náplň a pečte pri 160 °C hodinu a pol. Po dopečení rúru vypnite, pootvorte dvierka a nechajte v nej cheesecake ešte 20 minút dôjsť. Potom ho vyberte a nechajte celkom vychladnúť, najlepšie cez noc v chladničke.
    4. Pripravte jabĺčka na ozdobu. V rozohriatej panvici rozpustite maslo, prisypte očistené jablká nakrájané na štvrtky a polejte javorovým sirupom. Jablká jemne orestujte tak, aby na povrchu zmäkli, ale vnútri ostali ešte pevné. Nechajte vychladnúť.
    5. V hrnci so silným dnom alebo na panvici pripravte karamelovú polevu. Roztopte v ňom cukor. Zvlášť zohrejte sladkú smotanu. Keď sa cukor úplne rozpustí a získa zlatú farbu, vlejte doň smotanu. Nechajte prevrieť a odstavte. Nakoniec na vychladnutý cheesecake poukladajte kôpky orestovaných jabĺčok a polejte karamelovou polevou.

    Za recept ďakujeme redakcii magazínu Dobré jedlo.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.